Hyppää sisältöön

Tilastollisesti PGA Tourin parhaat 2016 – Rautapeli

Tässä artikkelisarjassa käydään läpi PGA Tourin parhaat pelaajat golfin eri osa-alueissa. Lähteenä ovat tourin loistavat Strokes Gained tilastot.

Nopeana kertauksena Strokes Gained tilastot siis kuvastavat sitä, kuinka monta lyöntiä pelaaja voittaa kierrosta kohden verrattuna tourin keskiarvoon. Lyöntimäärä saadaan antamalla jokaiselle lyönnille arvo sen mukaan mihin lyönti päätyi. Eli kuinka paljon parempaan paikkaan pallo päätyi lyönnin päätteeksi. Jokaisella lyönnillä pelaaja joko voittaa tai häviää lyöntejä keskiarvoihin nähden.

Rautapeli

Kaudella 2016 Adam Scott oli ylivoimaisesti PGA Tourin paras rautapelaaja. Scottin Strokes Gained APPROACH-THE-GREEN lukemat olivat 1,491 lyöntiä per kierros kun listan kakkosen Kevin Na:n etu oli vain 0.788 lyöntiä. Scottin ero listan kakkoseen oli suurempi kuin kuin listan pelaajien 2 ja 98 väli.

Scott voittaa lähes kuusi lyöntiä neljän kierroksen kilpailussa tourin keskiarvoon nähden. Adamin Strokes Gained etu oli suurempi kuin mikään muu etu tourilla kenellekään pelaajalle. Tämä osoittaa jälleen sen tosiasian, että rautapelillä on suurin vaikutus pelaajan tulokseen. 

Strokes Gained APPROACH-THE-GREEN tilastossa hienoa on myös se ettei siihen vaikuta pelaajan draivaaminen. Strokes Gained menetelmällä pystytään eristämään pelin jokainen osa-alue ja löytämään tourin parhaat onnistujat. 

Scott oli griiniosumissa tourin kolmanneksi paras 70,76% keskiarvolla. Tämä on noin 12,7 griiniä per kierros. Pisin griiniosumaputki oli 28 griiniä peräkkäin. 

GettyImages

Adamin rautapeli toimi tasaisesti kaikilta eri matkoilta. Hän oli tourin tarkin väliltä 125-150 jaardia, kakkonen matkalta 175-200 ja jälleen paras yli 200 jaardin lähestymisissä. Pelaajien välillä syntyy isompia eroja pidemmiltä matkoilta ja Scottin loistavat pitkät raudat olivat varmasti iso osa Strokes Gained edusta.

Iltapäivän osiossa lisää analyysia loistaviin tilastoihin johtaneesta tekniikasta ja välineistä.

Strokes Gained APPROACH-THE-GREEN kärkikymmenikkö kaudelta 2016. 

1. Adam Scott            1.491

2. Kevin Na                 .788

3. Hideki Matsuyama  .774

4. Webb Simpson        .728

5. Phil Mickelson        .726

6. Robert Garrigus       .685

7. Charl Schwartzel     .652

8. D.A. Points              .640

9. Kevin Chappell        .634

10. Alex Cejka             .626

Etsi luettavaa