Tilastollisesti PGA Tourin parhaat 2016 – Draivi

Tässä artikkelisarjassa käydään läpi PGA Tourin parhaat pelaajat golfin eri osa-alueissa. Lähteenä ovat tourin loistavat Strokes Gained tilastot.

Nopeana kertauksena Strokes Gained tilastot siis kuvastavat sitä, kuinka monta lyöntiä pelaaja voittaa kierrosta kohden verrattuna tourin keskiarvoon. Lyöntimäärä saadaan antamalla jokaiselle lyönnille arvo sen mukaan mihin lyönti päätyi. Eli kuinka paljon parempaan paikkaan pallo päätyi lyönnin päätteeksi. Jokaisella lyönnillä pelaaja joko voittaa tai häviää lyöntejä keskiarvoihin nähden.

Draivi

Rory McIlroy voitti PGA Tourin Strokes Gained OFF-THE-TEE tilaston lukemilla 1,230 lyöntiä per kierros. Neljän kierroksen kilpailussa Rory siis voittaa tourin keskiarvoon nähden lähes viisi lyöntiä pelkällä draivaamisella.

McIlroyn draivikeskiarvo oli tourin yhdeksänneksi pisin 306,8 jaardia. Tarkkuudessa Rory oli sijalla 77. ja osui keskimäärin 8,5 väylään kierrosta kohden. Näiden tilastojen valossa häntä voidaan pitää hyvänä draivaajana mutta ne eivät heti osoita tourin parhaaseen avaajaan. Tästä syystä Strokes Gained tilasto on tavallista tilastointia selvästi tarkempi.

Strokes Gained OFF-THE-TEE tilasto ottaa huomioon jokaisen avauslyönnin. McIlroyn etu draivaamisessa tulee osaksi hänen aggressiivisesta pelistrategiasta. Rory luottaa draiveriinsa, eikä epäröi käyttää asettaan myös kentän kapeammilla väylillä. Tämä johtaa selvästi lyhyempiin lähestymisiin ja hyviin Strokes Gained lukemiin.

Rangaistuslyönnit romuttavat Strokes Gained tilastot nopeasti. McIlroyn sijoitus listan kärjessä kertoo siitä, että pelistrategiasta huolimatta väylän missanneet pallot päätyvät harvoin vesiesteisiin tai outiin.

McIlroyn vartalo ja svingi soveltuvat loistavasti draivaamiseen. Suuri vartalonkierto ja loistava tasapaino johtavat pitkiin ja tarkkoihin lyönteihin. Rory voitti Strokes Gained draivitilaston myös kaudella 2014.