Tiia Koivisto puolustaa voittoa Ranskassa: ”Olen valmistautunut huolella, peli tuntuu hyvältä”

Tiia Koiviston uran huippuhetki, ykköstila Evian Resort Golf Clubilla toukokuussa 2022 KUVA: LET / TRISTAN JONES

Koiviston lisäksi menestystä Jabra Ladies Openissa tavoittelevat Ursula Wikström, Noora Komulainen, Sanna Nuutinen, Elina Nummenpää, Linda Osala ja Niina Liias. Kilpailun voittaja saa paikan samalla kentällä pelattavaan majoriin, Evian Championshipiin.

Ladies European Tour ottaa käytännössä kauden toisen startin torstaina Evian Resort Golf Clubilla Ranskassa.

Viisi ensimmäistä henkilökohtaista kisaa pelattiin talvella, kahden kuukauden tauon jälkeen kilpailuja pelataan enimmäkseen Euroopassa.

Torstaista eteenpäin tapahtumia on joka ainut viikko lokakuun alkupuolelle asti. Heinäkuussa ohjelmassa oleva U.S. Women´s Open ei Tourin ohjelmistoon kuulu, mutta siinäkin kisassa toivottavasti on mukana kotimaisia pelaajia.

Linn Grant hakee Ranskasta vauhtia seuraaviin kisoihin, jotka hän pelaa USA:ssa.
KUVA: LET

Jabra Ladies Open 2022 oli suomalaisjuhlaa. Tiia Koiviston ykköstila oli pienoinen yllätys, ylivoimaisesti suurin saavutus nousujohtoisella uralla. Tiukka kisa venyi uusintaan, jossa Koiviston caddienä oli hänen hyvä ystävänsä Sanna Nuutinen.

Kauden toinen puolisko ei tuottanut vastaavaa menestystä, kokemusta Koivisto sai sitäkin enemmän päästen pelaamaan muun muassa molemmat Euroopan majorit, Evian Championshipin sekä Women´s Openin.

Kuntohuippu ei putkahtanut Koiviston osalta esiin vielä kuluvan kauden ensimmäisissä kisoissa. Itseluottamus on kohdillaan, vaikka Koivisto on päässyt jatkoon vain kerran (58.) viidessä kilpailussa.

”Olen harjoitellut tauon aikana kovaa. Alkuvuodesta oli pelini kanssa ruosteessa. Evianin kentällä tulee eteen haastavia avauslyöntejä, joka sopii minulle hyvin. Maisemat ovat kauniita, eikä mäkisellä kentällä pääse montaa kertaa lyömään tasaiselta alustalta.”

”Peli tuntuu hyvältä, olen valmis puolustamaan ykköstilaani”, Koivisto julisti LET:n haastattelussa.

Kuka suomalaisista nostaa päätään?

Matilda Castren palautti suomalaispelaajat voittokantaan LET:lla Gant Openissa heinäkuussa 2021. Tiia Koiviston voitto tuli vain kymmenen kuukautta tämän jälkeen toukokuussa 2022.

Edellisistä ykköstiloista olikin aikaa. Minea Blomqvist-Kakko juhli 2004 Unkarissa ja 2008 Talissa ykköstilojaan, Riikka Hakkarainen 2006 Teneriffalla.

Odotukset suomalaismenestyksen osalta ovat Castrenin ja Koiviston voittojen johdosta korkealla, mutta kilpailukin on entistä kovempaa.

Vuosittain LET:lle nousee amatöörikisoista tai Let Access Seriesin kautta todella laadukkaita nuoria haastajia. Esimerkkeinä näistä käyvät Koiviston pelikaverit kahdella ensimmäisellä kierroksella.

Pia Babnik voitti Jabra Ladies Openin kaudella 2021. KUVA: LET

19-vuotias Pia Babnik voitti kaksi ensimmäistä LET-kisaansa vain 17-vuoden ikäisenä. Chiara Noja oli 16-vuoden ikäinen yltäessään voittoon edellissyksyn kisassa, joka pelattiin Saudi-Arabiassa.

Noora Komulainen, Ursula Wikström ja Sanna Nuutinen omaavat hurjan määrän kokemusta LET:lta. Voitto uupuu vielä. Etenkin Wikströmillä ja Nuutisella lukuisa määrä kisoja, joissa ykköstila on karannut käsistä pienellä marginaalilla.

Kevään ja kesän kilpailuputken käynnistyessä on varsin vaikeaa nostaa suomalaisista LET:n kiertäjistä yhtä pelaajaa muiden edelle menestyksiä ennakoitaessa.

Elli Komulainen oli keväällä 2022 vanhempiensa matkassa harjoitusleirillä Turkin Belekissä.
KUVA: Noora Komulaisen kotikansio

Noora Komulainen sijoittui kauden ensimmäisessä kisassa Keniassa viidenneksi. Komulainen on suomalaisista parhaana pistelistalla 35:s. Komulainen määritteli edelliskaudella äitiyslomaltaan palatessaan edelleen tavoitteekseen voittaa LET:lla.

Ursula Wikstömillä on alkukaudesta kaksi sijoitusta 15:n joukkoon plakkarissaan. LET:n kokenein edelleen säännöllisesti kisoja kiertävä pelaaja on ennätyksen haltija myös ilman voittoa vielä jääneiden pelaajien kakkostiloissa (9.)

Edelliskaudella omasta tasostaan kauas jäänyt Sanna Nuutisen neljä kisaa ovat tuottaneet yhtä monta paikkaa viimeisille kierroksille, paras sijoitus on toistaiseksi 20:s.

Nuutiseen kohdistuu LET:lla yhdessä Wikströmin, Koiviston ja Komulaisen kanssa suurimmat suomalaisodotukset kauden aikana.

Sanna Nuutisella on tilillään peräti 15 sijoitusta kärkikymmenikköön.
KUVA:LET

Castrenin (2021) ja Koiviston (2022) käynnistämän voittoputken jatkaminen kolmeen perättäiseen kauteen olisi erinomainen saavutus, yhden tai mielellään kahden pelaajan nouseminen pistelistalla 15:n joukkoon myös peukutuksen arvoinen suoritus.

Edelliskaudella uransa ensimmäiset sijoitukset kärkikymmenikköön saavuttaneet Elina Nummenpää ja Linda Osala ovat jokerikortteja, joilla on potentiaalia nousta kärkitaistoon yksittäisissä kisoissa.

Karsintojen kautta kortin saanut Niina Liias pelaa LET:lla kauden toisen kisansa. Keniassa hän karsiutui.

54-reiän mittainen kilpailu päättyy jo lauantaina. Mukana on 132 kilpailijaa, palkintopotissa 300 000 €.

Ykkössuosikin viittaa kantaa harteillaan Linn Grant, joka voitti neljä kisaa LET:lla 2022 ja oli myös pistelistan ykkönen.