Hyppää sisältöön

Tiger Woodsin ja Justin Timberlaken suunnitelma avata baari St. Andrewsin ikoniseen rakennukseen raivostuttaa asukkaita: ”Se olisi historiamme häpäisemistä, menkää muualle”

Tiger Woods (vas.) on voittanut kahdesti The Openin Old Coursella. Justin Timberlake (oik.) on yksi monipuolisimmin golfin parissa toimivista viihdemaailman supertähdistä. KUVA: GETTY IMAGES

Tiger Woods ja Justin Timberlake avasivat New Yorkiin urheilubaarin nimeltään T-Squared Social. Parivaljakon suunnitelmat vastaavan konseptin tuomisesta St. Andrewsin kaupunkiin herättää hurjaa vastarintaa. Kampanja baarin perustamista vastaan New Picture Housen tiloihin on saanut kaupungin asukkaat ja University of St Andrewsin opiskelijat yhteisrintamaan.

Tiger Woodsilla on ollut kotikaupungissaan Jupiterissa jo 2010-luvulla perustettu, nimeään kantava tasokas ruokaravintola The Woods Jupiter.

Se täyttää myös urheilubaarin kriteereitä, vaikka golfsimulaattoreita, keilaratoja tai muita viihde-elementtejä ei alkuperäiseen versioon sisällytetty.

Tiger on yhdistänyt voimansa sporttibaarien osalta Justin Timberlaken kanssa. New Yorkiin juuri ennen Ryder Cupia avattu T-Squared Social pyrkii olemaan monistettavan konseptin lippulaiva.

Mutta onko vastaavalle tilaust St Andrewsissa, jossa suunnitelmat baarin avaamiselle ovat jo pitkällä?
Paikallisten asukkaiden mielestä vastaus on ei.

St Andrewsin kaupunki Skotlannin itärannikolla, noin 50 kilometrin päässä Edinburghista tunnetaan yleisesti ”golfin kotina” jonka elinkeinoista golfiin liittyvä turismi on merkityksellisin.

Kaupungilla on myös erittäin pitkä historia, sekä yhtenä tärkeimmistä ylpeydenaiheista Skotlannin vanhin yliopisto, University of St Andrews. Opinahjo on myös erittäin arvostettu, se on viimeisten vuosien aikana rankattu useimmilla listoilla Iso-Britannian parhaiden joukkoon, jopa ykköseksi.

St Andrewsin alueella on seitsemän kenttää, sen lähiympäristössä tunnin ajomatkan sisällä määrä nousee kymmeniin.

Old Course on kaikkien St Andrewsiin matkaa suunnittelevien golfarien unelma. Golfin kautta vahvasti elävässä kaupungissa turistien alueelle jättämät punnat pyritään luonnollisesti maksimoimaan myös muita palveluja kehittämällä.

Tiger Woods ja hänen ystäväkseen, myös yhteistyökumppanikseen golfin kautta tullut Justin Timberlake ovat julkaisseet suunnitelman urheilubaarin avaamisesta St Andrewsin keskustaan, North Streetille.

Paikaksi on valikoitunut 1930-luvulla rakennettu, suojelukohteen aseman saanut New Picture House. Talolla on pitkät perinteet elokuvateatterina ja luonnollisesti tunnearvoa kaupunkilaisten mielissä.

Elokuvateatteritilojen muuttaminen golfturistien sporttibaariksi on aktivoinut paikallisen elokuva-alan yhdistyksen, yliopiston opiskelijat ja kaupunkilaiset voimakkaaseen vastarintaan.

Addressiin jonka avulla Tiger Woodsin ja Justin Timberlaken suunnitelma saataisiin torpattua, oli ensimmäisen viikon aikana kerätty 9 000 allekirjoitusta.

St Andrewsin kaupungin asukasmäärä on hieman alle 20 000.

”Yhdysvaltalaisen yrityksen hanke urheilubaarin avaamiseksi New Picture Housen tiloihin on hälyttävä. Toteutuessaan se jättäisi ikonisen, elokuvateatteriksi suunnitellun rakennuksen yhden salin teatteriksi. Pääosaan nousisivat golfsimulaattorit, coctail-baarit, joita käyttäisivät vain varakkaat turistit.”

”St Andrewsin kaupungilla on arvokas skottilainen historia, identiteetti ja perinteet kunnioitettavanaan. Sen osana New Picture Housella on tärkeä rooli. Rakennuksen muuttaminen urheilubaariksi olisi merkittävä harha-askel, joka vauhdittaisi merkittävästi kaupunkimme meneillään olevaa keskiluokkaistumista.”

”Kulttuurimme, perinteemme ja kaupunkiyhteisömme hengen säilyttäminen ovat nyt puolustettavinamme. Meidän täytyy toimia ennen kuin on liian myöhäistä”, aktivistit innostavat maailman golfpyhätössä ja sen liepeillä asuvia vaikuttamaan asiaan allekirjoittamalla vetoomuksen.

Woods ja Timberlake tuskin osasivat odottaa tällaista vastaanottoa projektilleen.

Mielenkiinnolla jäämme seuraamaan, miten hanke etenee, vai vetäytyvätkö supertähdet projektista?

Etsi luettavaa