Hyppää sisältöön

Tiesitkö tätä? Kekkonen oli Helsingin Golfklubin kunniajäsen – ei hiihtämiseltä ja kalastukselta ehtinyt koskaan aloittaa golfia

Presidentti Urho Kekkosta pyydettiin Helsingin Golfklubin kunniajäseneksi Tamminiemessä. Mukana HGK:stä olivat klubimestari Anneli Furstenborg

Urho Kekkosta pyydettiin kiireen vilkkaa Helsingin Golfklubin kunniajäseneksi, kun kaupungissa levisi huhu hänen kiinnostuksestaan lajia kohtaan. Kekkonen ei kuitenkaan koskaan aloittanut golfin pelaamista, vaikka kehui lajia hyväksi harrastukseksi. Hän taisi mieluummin hiihtää ja kalastaa, naureskelee golfvaikuttaja Asko Arkkola.

Helsingin Golfklubi eli Tali tunnetaan monista nimekkäistä jäsenistään. Lähellä Helsingin keskustaa sijaitsevan kentän jäsenistöön on kuulunut sen pitkän historian aikana myös monta tunnettua poliittista vaikuttajaa.

Golfseura perustettiin vuonna 1932, ja sen perustajia oli esimerkiksi Eljas Erkko, entinen ulkoministeri ja Helsingin Sanomien päätoimittaja. Klubi oli aikoinaan myös kotiin palanneiden suomalaisdiplomaattien suosiossa. Diplomaatin olivat aloittaneet lajin harrastamisen ulkomailla asemapaikoissaan. 

Tunnettuja talilaisia ovat olleet Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, entinen pääministeri Alexander Stubb ja entinen eduskunnan puhemies Matti Ahde.

Harva kuitenkaan tietää, että HGK:n kaikkien aikojen merkittävin jäsen on Suomen pitkäaikainen presidentti Urho Kekkonen. Golfseura pyysi Kekkosen kunniajäsenekseen vuonna 1971, ja hän vastasi kutsuun myöntävästi. 

Talin pitkäaikainen jäsen, golfvaikuttaja Asko Arkkola muistelee, että Kekkosta päätettiin pyytää kunniajäseneksi sen jälkeen, kun kaupungissa oli levinnyt huhu, että hän olisi ollut kiinnostunut golfista.

”Asiasta kirjoitettiin tuolloin Hesarissakin”, Arkkola muistelee. ”Tuohon aikaan moni tunnettu kansainvälinen huippupoliitikko pelasi golfia.”

Talissa mentiin jopa niin pitkälle, että Kekkosta varten raivattiin oma lukollinen pukuhuone mahdollisia vierailuja varten. Arkkola kuitenkin muistelee, että Kekkonen ei kuitenkaan koskaan tullut aloittaneeksi lajin harrastamista.

”Hän ei tainnut koskaan hiihtämisiltään ja kalastamiseltaan ehtiä”, Arkkola naureskelee.

Sen verran Kekkonen oli kuitenkin Talin toiminnassa mukana, että hän lahjoitti 70-luvun alussa uuden uuden pystin Pohjoismaiden pääkaupunkien väliseen otteluun. Pokaalille tuli tarvetta, kun HGK oli voittanut edellisen kiertopalkinnon omakseen vuonna 1972.

Kekkosen kunniajäsenyys nousi tänään esille, kun HGK kertoi asiasta Facebook-sivuillaan. Päivityksen mukaan Kekkonen kehui golfia erinomaiseseksi urheiluharrastukseksi, jota on kaikin tavoin aihetta edistää.

Etsi luettavaa