Hyppää sisältöön

Thomas Bjørnin tappio The Openissa ei unohdu: ”Se tapahtuma vaikutti merkittävästi urani kehittymiseen”

Nicolai Højgaard (vas.) ja hänen kaksoisveljensä Rasmus (kesk.) ovat saaneet jo vuosien ajan valtavan määrän henkistä tukea ja kannustusta Thomas Bjornilta. KUVA: GETTY IMAGES

Thomas Bjørn on ainoa pohjoismaalainen, joka on sijoittunut majoreissa kolmasti toiseksi onnistumatta voittamaan. Vuoden 2003 The Openin epäonnistumisen lisäksi tanskalaisen kauhugalleriassa on kaksi synkkää päivää K Clubilta, jossa parhaillaan pelataan Irish Openia.

Thomas Bjørn lukeutuu eittämättä Euroopan merkittävimpiin ja arvostetuimpiin huippupelaajiin lähes 30 vuoden ajalta.

”The Great Dane” oli Challenge Tourin ykkönen 1995, seuraavan kauden tulokas European Tourilla. Syksyllä 1997 hän oli jo juhlimassa Ryder Cupin voittoa Valderramassa Seve Ballesteroksen kipparoimassa joukkueessa.

Neljän ensimmäisen kauden aikana hän voitti neljä kisaa pääkiertueella sekä yhden Japanissa.
Toinen sija vuoden 2000 The Openissa Tiger Woodsin varjossa vankisti Bjørnin asemaa yhtenä mestarin suurimmista haastajista.

Bunkkeri joka vei mielenrauhan

Kauden 2003 The Open näytti muodostuvan tanskalaisen lopulliseksi läpimurroksi. Bjørn oli oman käsityksensä mukaan parhaassa kunnossaan koko uran aikana ja täynnä itseluottamusta.

Oheisellä videolla hän käy yhdessä caddiensä Billy Fosterin kanssa läpi viimeisten reikien tapahtumia, jotka aiheuttivat selvän johdon kääntymisen tappioksi ensimmäistä majoriaan pelanneelle Ben Curtisille.

”Tuo tapahtumaketju vaikutti minuun henkilönä ja golfarina merkittävästi. Uskon, että olisin kyennyt voittamaan huomattavasti enemmänkin kilpailuja ilman Royal St. Georgesin kisan koettelemusta”, hän myöntää.

Kuvaava mittari tason putoamiselle tappion jälkeen on se, että vuosien 1997 ja 2002 Ryder Cupeissa voiton kokenut Bjorn mahtui joukkueeseen seuraavan kerran vasta kaudella 2014. Silloinkin tuloksena oli Euroopan joukkueen voitto, kuten myös tanskalaisen toimiessa 2018 Pariisissa joukkueen kapteenina.

Tulevassa Ryder Cupissa Bjorn on yksi Luke Donaldin viidestä apulaiskapteenista.

Taistelu demoneja vastaan

52-vuotias Thomas Bjørn kilpailee nykyään varsin säästeliäästi, lajiharjoittelu ja fysiikasta huolehtiminen hänen oman käsityksensä mukaisesti vähäistä.

Torstaina Bjørn iski K Clubilla Irish Openissa tauluun kuin vanhasta muistista huippuluvut (66,-6) ollen vain lyönnin päässä kisaa johtaneesta Shubhankar Sharmasta (-7).

Toisella kierroksella konkarin ote lipsui, lyöntejä kertyi 11 enemmän (77+5), tuloksena oli karsiutuminen viikonlopun peleistä.

Tämä tuskin hetkauttaa tanskalaiskonkarin mielenrauhaa, jonka odotukset menestyksen osalta olivat ennen kisaa varsin vaatimattomat.

Huomattavasti vaikeampia aikoja Thomas Bjørn koki samalla kentällä 2004 ja 2005 pelatuissa European Openeissa.

Kuten Bjørn videolla kertoo, hän on vuoden 2003 The Openin tappion jälkeen kentällä ”taistellut demoneja vastaan”, etenkin kilpailuissa.

2004 kisan avauskierroksella aloitti neljällä bogeylla. Kuudennella väylällä hän kääntyi pelikaveriensa Paul Caseyn ja Michael Campbellin puoleen kertoen, että ei kykene kisaa jatkamaan.

”En hallitse itseäni kilpailussa. Rakastan edelleen golfia täydestä sydämestäni. Haluan kuitenkin pois tästä tilanteesta. Minun on selvitettävä, miten pääsen pois tästä ahdistavasta tunteesta”, Bjørn perusteli keskeyttämisensä jälkeen ajatuksiaan medialle.

Kaikkien aikojen romahdus K Clubilla

Vielä pahempaa oli kuitenkin tulossa.

Seuraavan vuoden European Openissa Bjørn vaikutti olevansa hyvin tolkuissaan. Hän oli voittanut toukokuussa merkittävien kisojen sarjaan lukeutuvan British Mastersin.

K Clubilla Bjørn hankkiutui kolmen ensimmäisen päivän aikana (70-69-69) neljän lyönnin johtoon. Sunnuntaina johtopaikka oli vielä hyvin hallussa, vaikka heikon ulosmenon (+3) jälkeen tuloskorttiin oli kirjattu yksi tupla.

Ennen neljää viimeistä Bjørn johti kahdella lyönnillä. Bogeyt väylillä 15 ja 16 olivat vasta alkusoittoa sille sysimustalle jaksolle, jonka Bjørn itselleen järjesti 17:lla.

Hän löi nopeaan tahtiin kolme palloa veteen. Viheriöltä pois kävellessään lyöntejä oli par-nelosella kertynyt 11. Neljä viimeistä reikää kymmenen yli parin.

Viimeisen väylän bogey nosti kierrostuloksen lukuun 86. Sijaluvuksi tuli 33:s.

Vastaavaa romahdusta ei pääkiertueen historiassa ole nähty.

Tästäkin kuopasta tanskalainen karhu nousi ihailtavalla tavalla.

Hän voitti seuraavalla kaudella vihreällä saarella Irish Openin, ei kuitenkaan K Clubilla, jolla samana vuonna 2006 pelattuun Ryder Cupiin Thomas Bjørnia ei valittu.

Roomassa (29.9-1.10) käytävässä ottelussa USA:ta vastaan Tanskaa edustaa apulaiskapteeni Bjørnin lisäksi villillä kortilla mukaan valittu Nicolai Højgaard.

Nuorukaisen mahtuminen joukkueeseen ohi Adrian Meronkin oli yllätys.
DP World Tourin pelaajien yhdistyksen pitkäaikaisena puheenjohtajana vaikuttaneen apulaiskapteeni Bjørnin mielipiteellä on saattanut olla suuri vaikutus kapteeni Luke Donaldin päätökseen.

Donald pelaa Irish Openissa kolmannen kierroksen yhdessä Sami Välimäen kanssa.

Kello 12.15 starttaavan ryhmän kolmas pelaaja on Norjan Kristian Krogh Johannessen.

Perjantain tähti (65,-7) oli edellisviikolla Sveitsissä voitosta taistellut Skotlannin Callum Hill.

Hän teki seitsemän reiän jaksoon kolme eaglea, joka lienee DP World Tourin ennätys.

Kilpailun kärkipaikalla ovat tuloksessa -13 Jordan Smith sekä Shubhankar Sharma, lyönnin päässä heistä on Ross Fisher.

Kärkikolmikko starttaa matkaan kello 14.30. Elisa Viihde Viaplay näyttää kisan suorana.

Tulospalvelu Irish Open

Etsi luettavaa