Hyppää sisältöön

The Amateur Championshipin ykköstila ei ole osunut supertähdille – Mikko Ilonen on 2000-luvun menestyksekkäin Amateur Championshipin voittaja

Mikko Ilonen oli 20-vuoden ikäinen voittaessaan The Amateur Championshipin Royal Liverpool Golf Clubilla. Kuva: Getty Images

Maailman perinteikkämmän amatöörikisan voittajien listalla on viimeisten 50 vuoden aikana vain kaksi major-voittajaa, Sergio Garcia ja Jose-Maria Olazabal.

2000-luvulla Amateur Championshipin kannua kantaneista Mikko Ilonen on ammattilaiskisojen menestyksillä mitattuna ykkönen.

The Amateur Championship päättyi lauantaina Christo Lamprechtin voittoon. Edelliskaudella ykköseksi ylsi hänen maanmiehensä Aldrich Poltgieter.

2000-luvulla kisan on voittanut 24 eri pelaajaa. Titteli on edelleen erittäin arvostettu.

Nimi jää golfin historiaan, portit avautuvat kolmeen majoriin neljästä, kutsuja tulee pääkiertueiden kisoihin. Yhteistyökumppanuuksistakin pääsee kansainvälisen kisan voittajana hakemaan hyvästä kulmasta..

Voittajien listaa läpikäydessä hämmästyttää se, kuinka valtaosa nimistä on tuikituntemattomia lajia tarkasti seuraavalle toimittajallekin.

Euroopan ja muiden mantereiden lajilegendat ovat joko osallistuneet The Amateur Championshipiin harvakseltaan tai eivät yksinkertaisesti ole siinä pärjänneet.

USA:n parhaat amatöörit ovat harvinaisia vieraita kilpailussa, jonka voittajien listalla on 2000-luvulla kuusi Euroopan ulkopuolelta tullutta voittajaa.

Melkoisen suurelle osalle voittajista The Amateur Championship on jäänyt uran suurimmaksi saavutukseksi.

Vuosien 2000-2022 voittajista pääkiertueella pelaavat kaudella säännöllisesti yhden kisan voittanut Ranskan Romain Langasgue, sekä vielä ilman ykköstilaa oleva maanmiehensä Julien Guerrier.

Kolme menestyneintä omassa luokassaan

Kolmesta useimmin pääkiertueella voittaneesta Mikko Ilonen ja Michael Hoey ovat jo uransa lopettaneet. Matteo Manassero on sensaatiomaisen teinijaksonsa jälkeen pudonnut Challenge Tourille.

Mikko Ilonen nousee näistä kolmesta 2000-luvun voittajasta keskinäisessä vertailussa parhaaksi, eikä tähän lopputulemaan tarvita edes puolueellista suomalaista näkökulmaa.

Matteo Manassero on kolmikosta saanut eniten palstatilaa.

Italialaisteini nousi räväkästi julkkikseksi voitettuaan 16-vuotiaana The Amateur Championshipin, ja loistettuaan pian tämän jälkeen The Openissa.

Tom Watson ja Matteo Manassero ylsivät yhdessä uransa ikimuistoisimpiin saavutuksiin vuoden 2009 The Openissa.
Kuva: Getty Images

1,5 kuukautta ennen 60-vuotissynttäreitään hurmiollisen vireen Royal Liverpoolin kentällä löytänyt, ja vasta uusinnan jälkeen kakkoseksi taipunut Tom Watson toimi kahden ensimmäisen kierroksen ajan Manasseron peliseurana ja mentorina.

Valitettavasti Manasseron pelitaso romahti pian hänen täytettyään 20-vuotta.

Valoa synkkään yöhön toi Manasseron ykköstila Challenge Tourilla kymmenen vuotta myöhemmin, kuluvan vuoden toukokuussa.

Amateur Championshipin menestyneimmät voittajat 2000-2022:

Pelaaja, voittovuosiPääkiertueen voittojen lukumääräUran paras sijoitus maailmanlistallaParhaat sijoitukset majoreissaKokonaisansiot pääkiertueellaMuuta
Mikko Ilonen, 20005
arvokkain Volvo World Matchplay 2014
kukisti finaalissa Henrik Stensonin
37:s kaudella 20147. PGA Championship 2014
9. The Open, 2001
7,668 milj. €Pelasi pääkiertueella yhtäjaksoisesti
2001-2018
Michael Hoey,
2001
5
arvokkain Alfred dunhill Links Championship 2011
Rory McIlroy kisan kakkonen
74:s kaudella 2011Neljä kisaa, ei päässyt kertaakaan cutista läpi3,9 milj. €Viisi voittoa pääkiertueella neljän vuoden aikana 2009-2013.
Nykyään tuomarina DP World Tourilla
Matteo Manassero,
2009
4
arvokkain BMW PGA Championship 2013
mukana suuri osa Euroopan tähdistä & Ernie Els
25:s kaudella 201313. The Open 2009, jolloin oli 16-vuotias amatööri6,5 milj. €Euroopan ansioitunein teinitähti 2000-luvulla.
Kaikki pääkiertueen voitot 16-20-vuotiaana

U.S. Amateur vetää hunajan tavoin

USA:n vastaava kisa, U.S. Amateur on vetänyt vuosikymmenten ajan hunajan tavoin kaikki parhaat mukaan. Kisan vetovoima USA:n ulkopuolella ja sen saama mediahuomio televisiointeineen ovat valtavia voimavaroja, joita järjestelyistä vastaava USGA ruokkii määrätietoisesti.

Tärkeässä historiaosiossa viestinnän kärkinä ovat legendat Bobby Jones, Arnold Palmer ja Jack Nicklaus.

Kun vertaus The Amateur Championshipiin rajataan viimeisiin 50 vuoteen (1973-) on U.S Amateurin voittajilla yhteensä 29 majorien ykköstilaa ja näille yhdeksän eri voittajaa:
Tiger Woods, Phil Mickelson, Matt Fitzpatrick, Bryson DeChambeau, Justin Leonard, Graig Stadler, Jerry Pate, Mark O´Meara ja Hal Sutton.

Tiger Woods saavutti keskimmäisen kolmesta U.S. Amateurin voitostaan kesällä 1995.
Kuva: Getty Images

Maailmantähdiksi U.S Amateurin voittajista on helppo nostaa myös Viktor Hovland, Matt Kuchar, Byeong-hun An ja Peter Uihlein.

The Amateur Championshipin voittajista (1973- ) vain Sergio Garcia (The Masters) ja Jose-Maria Olazabal (2x The Masters) ovat major-voittajia.

Mikko Ilosen voitto The Amateur Championshipissa oli suomalaiselle golfille merkittävä virstanpylväs, ensimmäinen menestystarina amatöörigolfin majoreihin luokiteltavassa kisassa. Toivoa sopii, että seuraava suomalaisen ykköstila toteutuu lähitulevaisuudessa.

Toni Hakulan finaaliin yltäminen kaudella 2014 antaa sekin uskoa suuria voittoja tavoitteleville junioreille.

Etsi luettavaa