Hyppää sisältöön

Tero Peltolan golf käynnistyi junaonnettomuuden jälkeen – TarinaGolfin kapteeni uneksii paralympialaisissa pelaamisesta

Tero Peltola pääsi perjantaina hiomaan lähipeliään Master Golfin ensiluokkaiselle lähipelialueelle, jossa monet kotimaiset huiput kehittävät kauden aikana taitojaan. KUVA: TEEMU TYRY

Tero Peltolan jalka amputoitiin polven alapuolelta hänen jäätyään 2001 junan alle. Golf nousi pian päällimmäiseksi harrastukseksi. Peltola kiertää ahkerasti kotimaisia sekä kansainvälisiä kisoja ja toimii toista kautta TarinaGolfin kapteenina.

Liikuntarajoitteisten golfarien maajoukkue-ehdokkaat pitivät kaksipäiväisen leirin Pickalassa sekä Master Golfissa valmentajansa Janne Eskolan kanssa.

Valmentaja Janne Eskola (vas.) leiritti maajoukkueryhmää. Aamupäivät harjoiteltiin, iltapäivällä ryhmä pääsi pelaamaan. KUVA: TEEMU TYRY

Joukkueiden EM-kisat pelataan jo kesäkuussa, tasoituksettomaan ja tasoitukselliseen sarjaan nimetään nelihenkiset joukkueet viikonlopun jälkeen.

Tero Peltola lähtee varmuudella tasoituksettomaan sarjaan maamme edustajaksi. Hän aloitti golfin uudestaan 2000-luvun alussa, kun oikea jalka amputoitiin junaonnettomuuden jälkeen polven alapuolelta.

”Ensimmäisen kerran tartuin mailoihin jo 1980-luvun lopulla. Silloin ei ollut tarjolla vasureille mailoja, joten löin 3-4 vuoden ajan oikealta.”

2000-luvulla valikoima oli Peltolan palatessa kentille laajempi.

”Olen umpivasuri, lyöntisuuntaa ei tarvinnut arpoa”, Pohjanmaalta kotoisin oleva, Kuopioon asettunut Peltola määrittää.

Peltola on vuodesta 2007 pelannut TarinaGolfissa Kuopion kupeessa ja toiminut kauden 2021 alusta seuran kapteenina.

”Golf on ihan sairaan upea laji. Kyllä minä pelaan paljon. Vietän 9- ja 7-vuotiaiden poikieni kanssa runsaasti aikaa Tarinassa ja työmatkoilla ympäri Suomen mailat ovat ympäri vuoden mukana.

”Kun työpäivä päättyy, suuntaan varsin usein paikallisille kentille, talvisin harjoitushalleihin tai simulaattorikeskuksiin”, Vaasa Oy:n tekninen tuotepäällikkö kertoo.

Kun liikuntarajoitteisten maajoukkueryhmän harjoittelua Master Golfin monipuolisella lähipelialueella ja rangella seuraa, on vaikea hahmottaa pelaajien vammoja liikkumisen tai lyömisen kautta.

Usealla leirille osallistuneella on ollut vammautumiseen liittyneessä hengenvaarallisessa onnettomuudessa onni puolellaan.

M

Tero Peltola tunnustaa proteesin kautta väriä ja rakkautta golfyhteisölleen TarinaGolfille. KUVA: TEEMU TYRY.

Amputoitu jalka on yleinen vamma, liikenneonnettomuus lähes poikkeuksetta sen aiheuttaja.

Leiriltä sairastumisen takia pois jäänyt Petri Takkunen on kiertänyt auto-onnettomuuden jälkeen golfkenttiä jo 1990-luvulta yhdellä kädellä pelaten.

47-vuotiaan Peltolan tasoitus on 3,5.

”Kyllä niitä kierroksia taitaa noin sata kaudessa tulla. Liikuntarajoitteisten kilpailujen lisäksi osallistun muihinkin tapahtumiin TarinaGolfissa varsin paljon. Kapteenin roolissa aikaa pitääkin kulua omassa yhteisössä.”

Paralympialaiset siintävät mielessä

Tero Peltola nousi pian golfin toisen kerran aloitettuaan liikuntarajoitteisten maajoukkueeseen. EM-kisoja järjestetään vuorovuosina henkilökohtaisissa sarjoissa ja joukkuekisoina.

Pidemmällekin ovat edustustehtävät Peltolaa lennättäneet. Tarinoita riittää moneen.

Erityisen lämpimästi hän muistelee Japaniin suuntautunutta kisamatkaa, hienoa kenttää ja järjestelyjä.

Reima Kaija oli silloin valmentajamme. Harjoituspäivänä Reima ihastui näyttävään par-kolmoseen. Hän pyysi siinä tilanteessa mailaa lainaksi lyödäkseen yli 200 metrisellä väylällä.”

T

”Meitä oli matkassa kahdeksan pelaajaa, joista seitsemän pelasi vasemmalta puolelta. Reimalta jäi se reikä korkkaamatta”, Peltola muistaa.

Tero Peltola ja Janne Eskola tekevät tiivistä yhteistyötä myös TarinaGolfissa. Master Golfin rangella kiinnostuksen kohteena olivat Trackmanin antamat luvut lyönneistä. KUVA: TEEMU TYRY

Tero Peltolan tekemisestä ja olemuksesta aistii nopeasti sen, että hän on koko sielullaan mukana ja keskittyy pientenkin yksityiskohtien parantamiseen.

”Tavoite on edelleen kehittää peliä niin, että kykenisin pelaamaan niistä ihan kärkitiloista. Taso on kyllä jatkuvasti maailmalla noussut, pariin pelaaminen, sen alittaminenkin on varsin yleistä kansainvälisissä kisoissa.”

DP World Tourin kisojen yhteydessä pelataan jo monasti EDGA:n (European Disabled Golf Association) kutsukisoja parhaille.

Peltola on ollut mukana kahdesti, Skotlannissa ja Englannissa.

”TV-eagle” par-viitosella on lämmin muisto.

”Löin par-viitosella aivan napikkaan draivin. Mittaa taisi olla peräti 280 metriä. Siitä rautanelosella veden viheriölle alle metriin ja putti sisään”, Peltola muistaa.

Tapahtuma televisioitiin Viaplayn kautta, videoklippi kulkee Peltolan matkassa puhelimeen tallennettuna.

”Kun saa omien pelien yhteydessä seurata pääkiertueen pelaajien elämää ja vaatimustasoa menestyksen suhteen, oppii paljon. Sami Välimäki ja caddiensa Väinö Viitaharju avasivat hienolla tavalla omaa arkeaan kisaviikolla”, Peltola kiittelee

”Mielestäni junioreita, kilpaurheilu-uran alkuvaiheilla olevia nuoria pitäisi lähettää hakemaan vaikutteita tähtien tekemisestä.”

Vaikka Tero Peltola on menestynyt ja tavoitteellinen kilpagolfaaja, suurimmat nautinnot lajista hän saa poikiensa kanssa harjoittelusta.

”TarinaGolfissa viheriöiden ympärillä pyöriminen heidän kanssaan on ihan parasta.”

EM-kisat kesäkuussa ovat lähin tavoite.

Kysymykseen, mikä voisi olla se iso saavutus, jota Peltola tavoittelee, tulee vastaus empimättä.

”Paralympialaisissa Suomen edustaminen on iso haave. Golf ei ole mukana ainakaan Pariisissa 2024, mutta 2028 Los Angelesissa se saattaa olla mahdollista”, Tero Peltola unelmoi.

Etsi luettavaa