Hyppää sisältöön

Tekeekö Rose Zhang historiaa – johtaa LPGA:n kisaa ammattilaisdebyytissään

Rose Zhang on loistanut amatöörikisoissa, mutta alle 20-vuotiaana pelaamansa kahdeksan major-kisaa eivät ole vielä tuottaneet menestystä. Sunnuntaina hänen mittatikkunaan on Atthauya Thitikul. Kuva Getty Images

Amatöörinä kaiken mahdollisen saavuttanut 20-vuotias kalifornialainen johtaa New Yorkin kupeessa pelattavaa Mizuho Americas Openia kahdella lyönnillä ennen toista teinitähteä Atthaya Thitikulia. Ensimmäisen kerran LPGA:n kisaan ammattilaisena osallistuva pelaaja on edellisen kerran juhlinut voittoa vuonna 1951.

Rose Zhangilla on meneillään juhlaviikot. Hän täytti toukokuun 24:s päivä 20-vuotta, siirtyi kaksi päivää myöhemmin ammattilaiseksi. Ensimmäisessä ammattilaisena pelaamassaan kisassa Zhang on, jos mahdollista, ylittänyt odotukset menestyksen suhteen.

Hän johtaa tuloksin 70-69-66,(-11) Liberty National Golf Clubilla pelattavaa kilpailua ennen itseään kolme kuukautta vanhempaa Thaimaan Atthaya Thitikulia (-9), joka on ehtinyt jo voittaa kahdesti LPGA:lla, pitänyt kolmen viikon ajan maailmanlistan ykkösen paikkaa hallussaan, sekä sijoittunut neljässä viimeisessä majorissaan kahdeksan ensimmäisen joukkoon.

Mittatikku sunnuntain kierroksella on monellakin tapaa paras mahdollinen. Thitikul ei ehtinyt loistaa amatöörisarjoissa ryhdyttyään ammattilaiseksi jo 16-vuotiaana tammikuussa 2020. Thaimaalainen on Lydia Kon lisäksi ainoa, joka on pitänyt maailmanlistan ykkösen valtikkaa hallussaan 19-vuotiaana.

Zhangin siirtyminen ammattilaiseksi on merkittävä asia etenkin LPGA:lle, jossa USA:n pelaajien menestys maailmanlistalla ja majoreissa lepää pitkälti Nelly Kordan varassa.

Zhangin odotetaan USA:ssa kehittyvän kiintotähdeksi haastamaan aasialaiset ja aasialaistaustaiset ulkomaalaispelaajat. Zhangilla on – kuten nimestäkin on pääteltävissä – kiinalaiset sukujuuret.

Liberty National Golf Clubilla Zhang on ollut kenttäpelin osalta jäätävän hyvä. Hän on missannut vain neljä väylää avauksissaan kolmen päivän aikana, viheriösumia on kierrosta kohden keskimäärin 15.

Kahden nuoren pelaajan kaksintaistelu voitosta olisi neljännen kierroksen ratkaisuvaiheilla melkoinen kliimaksi ensimmäistä kertaa pelattavalle kilpailulle, jossa emäntänä toimii uransa US Openiin lopettava Michelle Wie.

“Tiedän, että suorituksiini LPGA:lla liittyy suuria odotuksia. Otan sen kuitenkin tunnustuksena ja kunnioituksena aiemmille saavutuksilleni”, Zhang kertoi Golf Channelin haastattelussa.

Mikäli Zhang voittaa sunnuntaina, hänestä tulee ensimmäinen, joka on vuoden 1951 jälkeen (Beverly Hanson), voittanut LPGA:lla ensimmäisen ammattilaisena pelaamansa kilpailun.

Rose Zhang pähkinänkuoressa:

  • 20-vuotias, kotoisin Kaliforniasta
  • aloitti golfin 9-vuotiaana
  • amatöörinä pisimpään maailmanlistan ykkönen
  • voittanut U.S. Women´s Amateurin
  • voittanut ainoana kahdesti NCAA:n finaalien henkilökohtaisen sarjan
  • hallitseva mestari Augusta National Women´s Amateur -kilpailussa
  • 12 voittoa yliopistosarjoissa kahden vuoden aikana Stanford Univesityn riveissä
  • pelannut kahdeksan kertaa majoreissa, paras sijoitus 11:s. Kaksi karsiutumista
  • siirtyi ammattilaiseksi 26.5.2023

Elisa Viihde Viaplay näyttää Mizuho Americas Openin viimeisen kierroksen suorana klo 23.30-03.00

Tulospalvelu

Etsi luettavaa