Hyppää sisältöön

Tekeekö Celine Boutier ranskalaisgolfin historiaa – johtaa kotimaassaan major-kisaa

Celine Boutierilla on ranskalaisyleisön kannustus tukenaan, mutta myös golfuransa suurimmat paineet niskassaan Evian Championshipin finaalikierroksella. KUVA: GETTY IMAGES

Ranskan Celine Boutier (-11) saa Evian Championshipin viimeisellä kierroksella seurakseen Japanin Nasa Hataokan (-8). Kauden neljännen majorin voittoa tavoittelevat myös kisan kaksi edellistä voittajaa Minjee Lee (-7) ja Brook M. Henderson (-7), sekä yhden majorin USA:ssa voittaneet Nelly Korda (-6) ja Yuka Saso (-6).

Celine Boutier on yksi Euroopan parhaista naispelaajista, joka nousi alkuvuodesta ensimmäistä kertaa maailmanlistalla kymmenen joukkkoon voitettuaan kolmannen kerran LPGA:lla.

Syksyn Solheim Cupiin hänellä on käytännössä varma paikka Suzann Pettersenin kipparoimassa joukkueessa.

Sunnuntaina 29-vuotias Boutier lähtee kolmen lyönnin johdossa kotimaassaan vuosittain samalla Evianin kentällä pelattavaan majoriin.

Yllätysjohto on määritelmä, joka Boutierin kohdalla tuntuu tässä tapauksessa oudolta, mutta sillekin on perusteensa. Ennen kisan alkua Boutierilla oli melkoinen historian taakka selässään.

  • Boutier on neljässä muussa majorissa ollut vähintään kerran sijoilla 4-7.
  • Evian Championshipissa paras sijoitus on vaatimaton 29:s (2x). Karsiutumisia on kaksi, muut sijaluvut 67:s ja 69:s. Kotimaassa, Evian Resort Golf Clubilla säännöllisesti pelattava major on ranskattarelle tuloksellisesti ”musta aukko.”

Tätä tilastoa Boutier ei luonnollisestikaan pyri muistelemaan, mutta se kertoo siitä, että joku tai jotkut pelin osaset ovat haranneet menestystä vastaan kentällä, jolla kisa on koko sen historian ajan pelattu.

Varmuus ja tasaisuus tavoitteena

Kolmena ensimmäisenä päivänä Celine Boutier on ollut ainoa pelaaja, jonka kaikki tulokset alkavat kuutosella (66-69-67,-11)

”Sääolosuhde on ollut jokaisella kierroksella erilainen. Tästä huolimatta olen kyennnyt pelaamaan varmasti ja tasaisesti. Tähän samaan pyrin myös sunnuntaina”, Boutier suunnitteli.

Pelikaverinsa Nasa Hataoka on kuuden kauden aikana sijoittunut ja kahdeksan kertaa kymmenen joukkoon, viimeksi U.S. Women´s Openissa Pebble Beachissa (4.)

Kovaa painetta saattaa tulla myös kakkosparilta Minjee Lee & Brook M. Henderson, jotka ovat vuosien 2021 ja 2022 sankareita Evianissa.

Taisteluun voitosta voivat nousta myös jo kertaalleen majorin USA:ssa voittaneet Nelly Korda ja Yuka Saso, jotka ovat viiden lyönnin päässä Boutierista.

Boutier puolustaa finaalikierroksella paitsi Ranskan, myös Euroopan mainetta.

Naisten majoreissa lähihistoria on eurooppalaisittain synkkää luettavaa.

Vuosien 2019-2023 aikana majoreita on pelattu 22. Näistä vain kaksi on päättynyt eurooppalaisten juhlaan (Sophia Popov, Anna Nordqvist)

Ensimmäinen ranskalaisvoittaja Euroopan majoreissa?

Menestystä, tässä tapauksessa siis voittoa odottaa Boutierilta kotiyleisö ja media. Yksikään ranskalainen naisammattilainen ei ole voittanut majoria Euroopassa.

Patricia Meunier-Lebouc oli paras 2003 Kaliforniassa vuosikymmeniä pelatussa Kraft Nabisco Championshipissa.

U.S. Women´s Openissa 1967 koettiin yksi kaikkien aikojen suurimmista yllätyksistä. Ranskalaisamatööri Catherine Lacoste nappasi ykköstilan suurten tähtien nenän edestä.

Celine Boutier oli tähti jo amatöörinä, hän nousi maailmanlistan ykköseksi ja voitti lukuisia kisoja, muun muassa NCAA:n joukkuemestaruuden.

Sunnuntaina historialla ei ole merkitystä. Evian Championshipin viimeisestä päivästä voidaan odottaa melkoista jännitysnäytelmää, jossa tilanteet vaihtelevat, ja mahdollisesti koetaan ranskalaisen golfin suurin juhla kautta aikojen.

Elisa Viihde Viaplay näyttää kisan suorana klo 12.30-18.30

Artikkelia on korjattu klo 21.20 lisäämällä Patricia Meunier-Lebuckin voitto ranskalaisten ansiolistaan.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa