Hyppää sisältöön

Teemu Selänne golfkentällä 95-vuotiaan Kavo Laurilan kanssa: ”Käsittämättömän seppä olet, suuri kunnia pelata kanssasi”

Jukka Utriainen

Teemu Selänne, Maitta Kotaniemi-Rauramo ja Jukka Utriainen olivat peliseurana Kavon Kierroksella, josta on tarkoitus tehdä Pickalassa perinne.

Teksti: Maitta Kotaniemi-Rauramo

Pickalan varhaisina aamuina yhä uudelleen ja uudelleen kentällä kiertää monelle pickalalaiselle tuttu ja korkealle arvostettu hahmo, 95-vuotias Kavo Laurila.
Viime kaudella Laurila pelasi peräti 240 ysiä ja heinäkuun alkuviikkoon mennessä yhdeksän reiän kierroksia oli takana jo reilusti yli 70.
Heinäkuussa Laurilan kunniaksi järjestettiin Seasiden kentällä Kavon Kierros.

Jukka Utriainen

Kierroksen isä ja ”järjestäjäneuvos”, kuten Laurila Jukka Utriaista kutsui, halusi järjestää veteraanille elämyksellisen kierroksen.
Huippukunnossa ollut Seaside tarjosi osallistujille unohtumattoman kierroksen.

”Emme osanneet odottaa, miten tunnelmarikkaan kierroksen saimme kokea. Olen useina varhaisina koiran ulkoiluttamisaamuina ottanut kuvia Laurilasta Forestin kentällä. Aamun usvan seasta kerta toisensa jälkeen greeniä lähestyvä Laurilan hahmo herättää aina kunnioitusta erityisesti aktiivisella liikkumisellaan”, Utriainen kertoo.

Laurilan kanssa Utriaisen lisäksi samassa lähdössä olivat Teemu Selänne ja Maitta Kotaniemi-Rauramo sekä Utriaisen pumi-rotuiset koirat Uuno ja Zlatan.

”Minä muistan tämän kierroksen lopun elämääni. Teemu on meidän suomalaisten idoli ja järjestänyt meille niin paljon elämyksiä. Ja nyt sain nauttia hänen elämyksellisestä seurastaan”, Laurila sanoo.

Kierros eteni sujuvasti ja juttua riitti. Kanssapelaajien ihmetystä herättivät Laurilan tarkat ja onnistuneet avauslyönnit, jotka pysyivät kuin pienessä ruudussa.
Hänen pelissään oli hienoa virtausta ja flow-tilaa. Pelin jouhevan etenemisen salaisuus on säännöllinen ja runsas pelaaminen.

”Laurila on meille kaikille upea esikuva. Kun pitää huoli itsestään ja opettelee svingin oikean liikkeen, pysyy ehjänä ja saa pelata pitkään”, golfin monitoiminainen Kotaniemi-Rauramo huomauttaa.

Mikä ihme on tämän 95-vuotiaan miehen salaisuus?

”Liike. Liiku ja elä. Pidä mieli positiivisena”, Laurila muistuttaa.

Laurilan kohdalla resepti toimii. Hän on aina ollut aktiivinen ja monipuolinen liikunnan suurkuluttaja. Nykyään nopeat liikkeet korvautuvat golfissa ja liikuntaa kertyy joka-aamuisilla yhdeksän reiän kierroksilla omalla kotikentällä Pickalassa.

Pickalassa on hyvä syy pelata joka päivä

”Jos asuu Pickalassa ja on mieltynyt kenttiin ja golfiin, niin se on helppoa. Joka päivä vaan pitää pelata. Se on ainoa tapa.”

Laurila on nuorempana  harrastanut erittäin aktiivisesti  ennen etenkin tennistä ja laskettelua. Mieluisin laji golfin lisäksi on ollut laskuvarjohyppy.
”Oikeastaan kaikki lajit, joissa on ollut mahdollista liikkua, ovat olleet mieleeni.”

Golfin positiivista henkeä huokuva Laurila aloitti vasta 75-vuotiaana ja laji sai hänet myös muuttamaan Pickalaan.
”Jotta pelaamaan lähteminen olisi mahdollisimman helppoa ja sujuu golfautolla kotiovelta.”

Sulavan svingin takana on säännöllinen ja jämptisti tehtävä aamujumppa, jonka Laurila tekee joka aamu. Jumppa kestää puoli tuntia.
”Oman vartalon painollakin pystyy tekemään monipuolisen ja vaativan fyysisen treenin ja venyttelyt.”

Positiivinen elämänasenne

Laurilasta huokuu positiivinen asenne. Se taas houkuttelee puoleensa lisää samalla taajuudella ajattelevia ihmisiä. ”Radiot” on kuin viritetty samalle taajuudelle.
Kavon kierroksella Utriainen jaksoi kannustaa ja neuvoa sekä  ylläpitää tunnelmaa. Hymy loi hyvää flowta väylä väylältä. Sellaisessa joukossa on hyvä pelata.

”Golf on niin kivaa, että sitä pitää saada pelata huomennakin. Tällä kierroksella näkyi juuri sekin, mitä lajissa rakastan, ihmiset nauttivat toistensa seurasta”, Kotaniemi-Rauramo kiittää.
Selänne taas huomioi tunnetulla tavallaan ihan kaikki. Jokainen peliryhmän jäsen tunsi hänen läsnäolonsa ja osallisuutensa.

Kentällä oleva Pickala Golfin nuori työntekijä sai kiekkotähdeltä  oman osansa, kun lyöntien vuorojen välissä Teemu nosti jalkansa leikkuukoneen päälle ja kysyi: ”Mihin aikaan sinun aamusi on alkanut?”

Kahden nuoren juniorin lähtiessä äitinsä kanssa pelaamaan, Teemu huomioi heidätkin.

”Mikä on teidän paras kierros?” Hänellä riitti aikaa tietysti myös yhteiskuvaan.

Laurilalla on sama asenne. Hän jaksoi huomioida jokaisen pelikaverinsa. Puhui kauniisti jokaisesta yhdessä ja erikseen.
Kun pelikaverit ihmettelivät hänen sulavaa svingiään ja erehtymättömiä avauksia, hän naureskeli: ”Kävipä tuuri!

Jukka Utriainen

Kavon kierros sulatti osallistujien sydämet ja näytti golfin parhaat puolet. Se osoitti, että ikinä ei ole myöhäistä aloittaa ja elämästä voi todellakin tehdä omannäköisensä.
Ja aina voi toimia kuten vuosikymmenten ajan aktiivisesti lentämistä harrastanut Laurila neuvoo.

”Happinaamari on laitettava aina ensin itselle, sitten autetaan muita. Näin tämä menee elämässäkin. Pidä huoli itsestäsi, siitä seuraa hyvää toisille.”

Kavo Laurilan kiitoskirje Jukka Utriaiselle

Laurila on oman työuransa aikana ja eläkevuosinaan ollut varsin tuottoisa toimittaja ja etenkin ilmailualaan keskittynyt kirjailija.
Hänen kaunis tapansa on muistaa kanssapelaajiaan ja läheisiään kirjeiden, kirjallisten viestien ja kiitosten muodossa.

 

Etsi luettavaa