Hyppää sisältöön

Tavoitteellisen harjoittelijan sikspäkki – hanki ainakin nämä tarvikkeet treenisi tueksi

Harjoituspallot ja suuntaustikut kuuluvat tavoitteellisen golfarin apuvälineisiin.

Harjoittelusta tulee mielekästä ja tehokasta oikeanlaisilla välineillä ja tarvikkeilla.

Golfissa korostetaan usein välineiden merkitystä ja moni pelaaja fittaa itselleen sopivan setin osaavan välineasiantuntijan avulla.

Harva kuitenkaan satsaa harjoitusapuvälineisiin, jotka tekevät treenamisesta mielekästä ja tehokasta. Siksi kokosimme kuusi hyödyllistä apuvälinettä, jotka jokaisen kehittymistä janoavan golfarin pitäisi omistaa.

Osa niistä löytyy valmiina jo bägistä ihan jokaiselta golfarilta.

Suuntaustikut

Alkuasennon merkitystä ei voi korostaa liikaa golflyönnissä. Kun pallonpaikka ja kehonlinjaukset ovat oikeat, svingaaminen on helpompaa.

Suuntaustikkuja on hyvä olla vähintään kaksi, joista toinen osoittaa suunnan kohteeseen ja toinen näyttää pallonpaikan. Lisäksi suuntaustikkuja voi käyttää apuna esimerkiksi havainnoimaan svingin oikeaa planea.

Suuntaustikkuja kannattaa hyödyntää myös chippiä ja pitchiä harjoitellessa. Muuttamalla hieman pallon paikkaa eteen tai taakse voi helposti työstää erikorkuisia lyöntejä.

Suuntaustikut ovat golfarin tärkein apuväline, jotka ehdottomasti kannattaa ostaa.

Harjoittelupallot

Rangella lyödään tietysti rangepalloilla, mutta lähipelitreenejä varten kannattaa hommata kassillinen pelipalloja. Tällöin pallot käyttäytyvät samalla tavalla kuin kentällä.

Kun palloja on riittävästi, treenaamisesta tulee tehokkaampaa, kun aika ei kulu palloja kerätessä. Ideaalitilanne olisi, jos hankkii samanlaisia palloja, joita käyttää kentällä, koska esimerkiksi osumaääni on erilainen erimerkkisillä palloilla.

Golfliikkeissä myydään edullisesti Titleist ProV1:n harjoituspalloja, joissa on joko lakka-, maali- tai painatusvirhe. Kolmella tusinalla harjoituspalloja pötkii pitkälle.

Palloja varten kannattaa hommata oma pussukka, johon pallot on helppo kerätä. Myynnissä on myös tätä tarkoitusta varten tehtyjä kasseja, jotka tosin ovat usein melko tyyriitä.

Uraharja

Treenatessa mailan urat täyttyvät nopeasti liasta. Kun urat ovat likaiset pallon kierre pienenee, eikä se käyttäydy normaalilla tavalla irrotessa lavasta.

Kun urat putsaa ruohorangella tai lähipeliviheriöllä jokaisen lyönnin jälkeen, urat pysyvät koko ajan puhtaina. Mailaharja kannattaa pitää käsien ulottuvilla myös pelikierroksilla ja tehdä urien putsaamisesta rutiini.

Kätevä mailaharja on esimerkiksi 3-in-One, jossa on kaksi erilaista harjaa sekä urien putsaamista varten tarkoitettu muovinen terä, mutta käteviä mailaharjoja löytyy myös muunkinlaisia.

Kaksipuoleinen teippi ja kaksi kolikkoa

Puhdas osuma on kaiken a ja o myös putissa. Kun putterin lapaan kiinnittää osumakohdan molemmille puolelle kaksiosaisella teipillä kolikon, saa välittömän palautteen siitä, osuuko pallo sweetspotiin.

Kun taidot karttuvat, voi pienentää asteittain kolikkojen välimatkaa. Näin myös pikkuhiljaa osumat muuttuvat puhtaammaksi.

Kolikkoina kannattaa käyttää viisisenttisiä, jotka ovat riittävän kevyitä, eivätkä ne siten vaikuta putterin lavan painoon. Kaksiosaista teippiä löytyy rautakaupoista ja usein myös marketeista.

Mailapyyhe

Mailapyyhe pitäisi löytyä jokaisen pelaajan bägistä, mutta harva hyödyntää sitä apuvälineenä harjoittelussa. Kun pyyhkeen asettaa kämmenen verran pallon taakse, se helpottaa tulemista pallon terävässä kulmassa wedgeillä ja lyhyillä raudoilla.

Mailapyyhkeen asemesta voi käyttää myös esimerkiksi pahvista tuloskorttia. 

Mailapyyhe toimii apuvälineenä myös svingitreenissä. Kun sen asettaa oikean kainalon ja kyljen väliin, saa tuntuman siitä, kuinka käsien ja vartalon yhteys säilyy etenkin taakseviennissä. Pyyhkeen asemesta voi käyttää myös golfhanskaa tai mailahuppua.

Tiit

Tiit ovat todellinen golfarin sveitsiläinen linkkari, sillä käyttötarkoituksia löytyy tiiamisen lisäksi lukuisia.

Getty Images

Putatessa tiillä voi rakenttaa itselleen portteja, joita pallon pitäisi kulkea. Puttiharjoitteluun löytyy myös vartavasten myytäviä portteja kuten ylläolevassa kuvassa, mutta tiit ajavat täysin saman asian. Taitojen karttuessa porttien kokoa voi pienentää ja hakea sitä kautta lisää haastetta.

Tiitä voi käyttää myös puttiliikkeen oikean liikeradan hahmottamiseen: puttiliike on svingin tavoin kaareva eli maila kulkee suorana vain osuma-alueella.

Luotilangan voi puolestaan virittää kahden tiin väliin, mikä auttaa lyömään palloa suoraan tietyn matkan.

Chipatessa tiistä voi puolestaan tehdä viheriölle ympyrän muotoisen pudotuskohdan tai reiän ympärille tavoitealueen, johon pallon pitäisi päätyä. Tiitä voi käyttää chipatessakin ohjaamaan mailan kulkua oikeaa liikerataa pitkin.

Etsi luettavaa