Hyppää sisältöön

Tasoituskierroksen voi syöttää Suomessa kolmella eri järjestelmällä – näin toimivat Golf GameBook, Golfbox ja Nexgolf

Tasoituskierroksen voi syöttää Suomessa kolmella eri digitaalisella palvelulla.

Suomessa siirryttiin World Handicap System -aikakauteen helmikuussa. Pelaajia kannustetaan jättämään tasoituskierroksia, kunhan ne pelataan golfin sääntöjä noudattaen. Suomessa on kolme eri digitaalista palvelua tarjolla tulosten palauttamiseen tasoituskierroksilta.

Kirjoitan aiheesta, koska se on ajankohtainen ja hyödyllinen monelle pelaajalle. Työtehtäväni Golf GameBookissa oli keskeinen WHS-järjestelmätoimituksen osalta Golfliitolle ja sitä kautta palvelukokonaisuus on tullut hyvinkin tutuksi.

Golfliitto on myös tiedottanut COVID-19 aiheuttamista toimenpiteistä tasoituskierroksiin, jossa suositellaan mobiilisti täytettyjä tuloskortteja. Eikä koronavirusrajoitusten aikana perinteisiä tuloskortteja oteta edes vastaan klubeilla.

Tämän blogin tarkoituksena on kertoa miten pelaajat voivat eri digitaalisilla palveluilla jättää tasoituskelpoisia tuloksia harjoituskierroksilta. Kilpailujen tulokset (sitten kun kilpailuja taas järjestetään) menevät suoraan seurojen käyttämien järjestelmien kautta. En puutu tässä blogissa ihan kaikkiin yksityiskohtiin enkä WHS:n sääntöihin, koska muuten tästä tulisi aivan liian pitkä ja monimutkainen;)

Tasoituskierrosten tuloksia voidaan palauttaa kolmella eri digitaalisella palvelulla ja viidellä eri käyttöliittymällä:

  • Golf GameBook -sovellus
  • Golfbox-sovellus ja verkkopalvelu
  • Nexgolf-sovellus ja verkkopalvelu

Käytännössä pelaajilla on vain kaksi vaihtoehtoa. Golfbox tai Nexgolf palveluita voi tasoituskierrosten osalta käyttää sen perusteella minkä seuran jäsen on ja mitä ns. seurajärjestelmää kenttä käyttää. Golf GameBook poikkeaa näistä ja sitä voi käyttää kaikki Golfliiton jäsenseurojen jäsenet, joilla on eBirdie eli tasoitus voimassa.

Näin toimii Golf GameBook tai eBirdie

Tasoituskierroksen syöttämiseen voi käyttää joko Golf GameBook sovellusta tai eBirdie sovellusta. Ei ole suositeltavaa käyttää molempia. Golf GameBook sisältää kaikki eBirdien ominaisuudet ja toisin päin, eikä näin ollen molempia tarvita.

Tasoituskierrosta varten käyttäjän pitää sovelluksen sisällä yhdistää Golf GameBook ja eBirdie profiilit. Kaikki tuloskorttiominaisuudet ovat Golf GameBookin puolella ja eBirdien puolelta löytyy mm. kattavasti pelaajan tasoituskierroshistoria. Tasoituskierroksen aktivointi tapahtuu pelin asetuksista Golf GameBookin puolella.

Golf GameBookista löytyy kaikki Suomen kentät ja lähes kaikki ulkomaiden kentät. Lisäksi siellä voi syöttää 9 (etu- ja takaysi) ja 18 reikäisten kierrosten tulokset sekä 10–17-reikäisten kierrosten tulokset. Tämän jälkimmäisen osalta peli pitää 10 reiän jälkeen lopettaa asetuksista, lisätä merkitsijä ja lopuksi lähettää tuloskortti.

Golf GameBookiin pelaaja voi syöttää omat tai peliryhmänsä tasoituskierrosten tulokset. Huomioitavaa on, että pelikavereiden pitää mennä oman profiilin kautta laittamaan tasoituskierrosasetus päälle ja myös kierroksen jälkeen lopettaa peli ja kirjata merkitsijän nimi.

Pelin perusasetuksia (pelimuotoja, pelaajia ja ryhmiä) ei voi enää muuttaa, kun tasoituskierros on asetettu päälle ja tuloksia syötetty. Eli nämä kannattaa kaikki olla loppuun asti mietitty, ennen kuin asettaa tasoituskierroksen päälle. Sen voi tehdä myös kierroksen aikana palaamalla pelin asetuksiin.

Golf GameBookissa merkitsijän nimi kirjoitetaan vapaatekstikenttään ilman, että pelaajaa tarkastetaan keskusrekisteristä. Merkitsijän nimi toki lähetetään hyväksyttyjen tulosten yhteydessä tasoitusjärjestelmään, joten se voidaan jälkeenpäin tarkastaa.

Golf GameBook

Golf GameBook

Näin toimii Golfbox

Tasoituskierroksen tulosten syöttämiseen voi käyttää joko Golfbox sovellusta tai Golfboxin verkkopalvelua, johon voi kirjautua kotiseuran nettisivujen kautta. Sovellusta on ketterämpi käyttää kierroksen aikana ja verkkopalvelua kierroksen jälkeen.

Golfboxin tasoituskierrosominaisuudet ovat vain Golfboxia käyttävien seurojen jäsenille. Golfbox sovelluksesta löytyvät kaikki Suomen kentät, mutta sitä ei voi käyttää ulkomailla pelattujen tasoituskierrosten syöttämiseen. Golfboxin verkkopalvelussa on myös kaikki Suomen kentät ja näiden lisäksi sinne voi luoda kenttiä, jotka eivät ole Golfboxin tietokannassa (mm. ulkomaisia kenttiä), syöttää vaadittavat tuloskorttitiedot sekä omat tulokset.

Golfboxin molemmissa palveluissa voi syöttää 9 (etu- ja takaysi) ja 18 reikäisten kierrosten tulokset, mutta ei ainakaan vielä voi syöttää 10-17 reikäistä tulosta. Golfboxin sovellukseen voi syöttää omat tai yhden peliryhmän tasoituskierrosten tulokset (tätä jälkimäistä en testannut, mutta siltä palvelu vaikuttaa).

Golfboxissa merkitsijä kirjataan tunnuksien avulla (seura- ja jäsennumero). Sovelluksessa pelikaveri voi kierroksen jälkeen kirjautua sisään ja sen jälkeen tulokset voidaan lähettää. Verkkopuolella merkitsijä haetaan nimellä ja/tai seura- ja jäsennumerolla. Jos merkitsijää ei löydy keskusrekisteristä, nimi ja seura voidaan myös kirjoittaa vapaatekstikenttään.

Näin toimii Nexgolf

Tasoituskierroksen tulosten syöttämiseen voi käyttää joko Nexgolf sovellusta (Basic- tai Premium-palvelutaso) tai Nexgolfin verkkopalvelua, johon voi kirjautua golfseurasi nettisivujen kautta. Sovellusta on kätevämpi käyttää kierroksen aikana ja verkkopalvelua kierroksen jälkeen. Nexgolfin tasoituskierrosominaisuudet ovat vain Nexgolfia käyttävien seurojen jäsenille.

Nexgolf-sovelluksesta ja verkkopalvelusta löytyy kaikki Suomen kentät, mutta vain verkkopuolella voi hallinnoida (valita tai luoda uusia) ulkomaisia kenttiä. Ulkomaisen kentän oleelliset tuloskorttitiedot tulee syöttää tasoituskierroksia varten.

Nexgolfin molemmissa palveluissa voi syöttää 9-18-reikäisten tasoituskierrosten tulokset eli tuloskortti voidaan palauttaa, kunhan vähintään 9 reiältä on merkitty jokin tulos. Nexgolfissa voi kirjata vain omia tasoituskierrosten tuloksia.

Nexgolfissa merkitsijän nimi kirjoitetaan vapaatekstikenttään ilman, että pelaajaa tarkastetaan keskusrekisteristä. Merkitsijän nimi toki lähetetään hyväksyttyjen tulosten yhteydessä tasoitusjärjestelmään, joten se voidaan jälkeenpäin tarkastaa.

Nexgolf

Nexgolf

Tasoitus ei aina muutu loogisesti

Käytin kaikkia edellä mainittuja palveluita tasoituskierrosten tulosten syöttämiseen. Videolla kerroin, miten tämä oli mahdollista. Pickala Golf on kotiseurani, joka käyttää Nexgolfia. Vasemmalta puolelta pelaamisen ja tasoituksen osalta olen toisessa seurassa jäsen. Se käyttää Golfboxia. Tämä on jokseenkin epävirallista ja mm. Golfliitto tietää asiasta. Ennakkotapauskin on olemassa Mac O’Gradyn osalta USA:ssa.

Ulkomaisten tasoituskierrosten jättämistä en vielä päässyt testaamaan, mutta yllä olevat palvelut toimivat ainakin Suomen kenttien osalta, hyväksytyt tulokset lähtivät WHS-järjestelmään ja tasoitukset päivittyivät aina seuraavalle päivälle. Ei isompia muutoksia toistaiseksi…

Sen verran WHS:n monimutkaisuudesta tiedoksi, että tasoituksen muutoksen riippuvat uuden tasoitustuloksen lisäksi pitkälti omasta tasoitusrekisteristä ja montako kierrosta siellä on, mitkä niistä ja kuinka monta käytetään keskiarvolaskentaan, onko ns. Full Record eli 20 kierrosta historiassa, jolloin vanhin (20.) tippuu pois. 

Esimerkiksi, minun tasoitukseni oli +0.8 (9 kierrosta rekisterissä) ja pelasin Kullossa tasoitustuloksen 0.3 eli yli oman tasoituksen. Tämä oli kuitenkin parempi tasoitustulos kuin yksi keskiarvolaskennassa mukana ollut, joten tasoitukseni laski +1.0:een. Tämän jälkeen pelasin St. Laurence Golfissa paremman tasoitustuloksen +0.3, mutta keskiarvolaskentaan otettiin mukaan nyt yksi kierros lisää ja tasoitukseni nousi takaisin +0.8:aan. Minun tapauksessa nämä plussat hieman sekoittavat kuviota, mutta ihan oikein se menee. Tämä vain osoittaa sen, että laskenta on jokseenkin arvaamaton vaikkakin täysin oikein ja sääntöjen mukainen. Lisäksi olen sitä mieltä, että tasoitukseni on täysin oikealla tasolla.

Tulen pelaamaan tasoituskierroksia paljon, koska haluan, että tasoitukseni on ajan tasalla. Lisäksi on mielenkiintoista seurata, miten se muuttuu järjestelmän arvaamattomuuden ja nopeamman reagoinnin takia verrattuna edelliseen. Suosittelen kaikille muillekin!

Pari WHS-vinkkiä, jos et vielä ole kartalla, miten homma toimii:

  1. Kiinnitä huomiota kierroshistoriassasi oleviin tasoitustuloksiin, jonka perusteella tasoituksesi lasketaan (ml. mahdolliset säädöt). Tasoitustulos kertoo mihin tasoitukseen olet kierroksesi pelannut.
  2. Vaikka on siirrytty lyöntipelituloksiin, niin WHS toimii samalla periaatteella kuin pistebogey. Voi nostaa pallon ylös syvään kynnetyllä reiällä ja syöttää siihen viivan – järjestelmä antaa automaattisesti nettotuplan eli saman (parhaan) reikätuloksen, jolla saisi 0 bogeypistettä. Saat jokaiselle tasoituskierrokselle korjatun lyöntipelituloksen vaikka olisit kyntänyt viiva-tuloksia miten monta tahansa!

Tasoituskierroshistoriasi löytyy eBirdie- ja Golf GameBook -sovelluksien eBirdien puolelta sekä riippuen kumpaa järjestelmää seurasi käyttää joko Nexgolfin sovelluksesta (ainakin Premium) ja verkkopalvelusta sekä Golfboxin verkkopalvelusta.

Lisätietoa WHS:stä Golf.fistä

St. Laurence Golf, Kullo Golf, Löfkulla Golf ja Vuosaari Golf

Missä kunnossa kentät olivat?
Videolla näkyy paremmin kenttien kunto erilaisten lyöntien merkeissä. Suitsutus kenttien kunnosta vuodenaikaan nähden jatkuu ja kaikki tätä blogia varten pelaamani olivat omaan perustasoon verrattuna poikkeuksellisen hyvässä kunnossa, erityisesti griinit. Kullossa ne ovat aivan kuin kesällä ja Vuosaaressa yllättävän napakat sekä nopeat. St. Laurencen kokonaisuus on siisti ja huoliteltu. Löfkulla loistopaikka golfin aloittamiseen ja vähän pelaaville.

St. Laurence Golf, Löfkulla Golf, Kullo Golf ja Vuosaari Golf olivat kaikki ajankohtaan nähden hyvässä kunnossa.

St. Laurence Golf, Löfkulla Golf, Kullo Golf ja Vuosaari Golf olivat kaikki ajankohtaan nähden hyvässä kunnossa.

Mikko Rantanen

St. Laurence Golfin Pyhä Lauri kentän 3. griini ja sen edusta ovat kunnostuksessa ja pelataan talvigriinille. St. Laurence on auki vain omille pelaajille ja heidän vierailleen. Muut yllä olevat ovat auki niin omille kuin vieraspelaajillekin. Tarkemmat ajankohtaiset tiedot kannattaa katsoa kenttien nettisivuilta.

Miten peli kulki?
Peli kulki vaihtelevasti. St. Laurence Golfin Kalkki-Petterin ja Löfkulla pelasin vasurilta, Kullon ja StLG:n Pyhä Laurin oikealta ja Vuosaari Golfin meni koleassa ja tuulisessa kelissä mukavasti speedgolfaten. Kohokohtana kauden toinen eagle Kullo Golfin reiällä 14 (par 5) – chippi sisään griinin vierestä.

Seuraan jokaisen kierroksen ja kentän osalta myös keskeisiä fitness-tilastoja, joiden avulla selvitetään paljonko kaikkien Uudenmaan alueen kenttien pelaamiseen kuluu aikaa, kertyy matkaa, palaa kaloreita ja tulee lyöntejä. 

Seuraava blogi taas muutaman päivän päästä!

Voit seurata pelejäni ja Uudenmaan alueen golfvalloitusta tulosten osalta Golf GameBook-sovelluksessa (Mikko Rantanen, HCP +0.8).

Mikko Rantanen on entinen golfammattilainen ja nykyinen speedgolfin maailmanmestari. Tässä juttusarjassa golfalan monitoimimies aikoo kiertää kaikki Uudenmaan alueen kentät 50 päivän aikana.

Etsi luettavaa