Tasapaino takaa toistettavan svingin
Jussi Miettinen
Hyvä tasapaino on yhteinen nimittäjä eri urheilulajien huipuilla. Kun liikerata hioutuu, tapahtuu tarvittavat liikkeet pienemmässä tilassa taloudellisemmin. Tällä viikolla perehdymme PGA valmentaja Timo Karvisen kanssa taakseviennin tasapainoon korkeussuunnassa.
Säilytä selkärangan kulma muuttumattomana
Selkäranka on akseli jonka kulmassa kierrytään läpi lyönnin. Rangan muoto elää lyönnin aikana mutta sen kiintopisteiden sijainti niskassa ja häntäluussa tulisi pysyä ilman suurempia korkeus suunnnan muutoksia. On syytä muistaa että hartiat ei kierry suorassa kulmassa selkärankaan nähden koska vasen olkapää on alkuasennossa korkeammalla. Tämä johtuu käsien korkeudesta, vasen ylempänä ja oikea alempana.
Harjoitteet tasapainoon
1. Lämärilyönnit
Laske oikea käsi alemmas alkuasennon otteessa. Oikein tehtynä asento aktivoi hartioiden kiertoliikettä. Samalla myös vasen hartia kiertyy saatossa korostetusti korkealle ja oikea hartia alakautta.
2. Oikea jalka takana lyönnit
Työnnä ylävartalolla kohteesta oikealle jonka seurauksena lantion täytyy aueta pelaajan säilyttääkseen tasapainon. Vastavoimiin perustuva harjoite auttaa oivaltamaan ylävartalon ja alavartalon liikesuunnat joiden erotuksena on pallon lähtösuunta.
3. Kierrä suuntakepin avulla
Varsinkin pidemmillä pelaajilla ylävartalo oikenee, eikä vasen hartia kierrä yläasentoon riittävästi alakautta. Tämä johtaa selän oikenemiseen.
Aktivoi oikea jalka taakseviennissä
Oikean lonkan kulma pysyy lähes muuttumattomana. Useilla klubipelaajilla kulma suoristuu vajaavaisen liikkuvuuden myötä. Kilpapelaajat sen sijaan istuvat lisäten kulmaa ja samalla aktivoiden oikean reiden taakseviennin vartalonkierron aikana.
Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa muun muassa European Tour -pelaaja Sami Välimäkeä. Timo opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa.
Lähde GoGolfin mukaan Costa Navarinoon, jonne järjestetään maalis-huhtikuun vaihteessa GoGolf-lehden opetusmatka Timon johdolla.