Hyppää sisältöön

Tapio Pulkkasella kahden eaglen huippukierros yhdellä maailman vaikeimmista golfkentistä: ”Ei tämä niin maagiselta tunnu”

Tapio Pulkkanen kertoi GoGolfille, että tänään hän onnistui välttämään bunkkerit ja kaikki pelin osa-alueet toimivat. KUVA: GETTY IMAGES

Tapio Pulkkanen pelasi tuloksen 66 todella vaikealla Carnoustien kentällä ja on avauskierroksen jälkeen 11:ntenä kolmella eri kentällä pelattavassa Alfred Dunhill Links Championshipissä.

Tapio Pulkkasella on syytä olla tyytyväinen. Itse asiassa ihan kenellä tahansa maailman parhaista pelaajista olisi syytä siihen sen jälkeen, jos he olisivat selvittäneet Carnoustie Links -kentän kuusi alle parin.

Tällaisen tuloksen tälläsi siis ”Hattu-Tapio” tänään Alfred Dunhill Links Championship -kilpailussa, joka pelataan kolmella links-kentällä St Andrewsin lähistöllä.

Kentät ovat St Andrews Old Course, Kingsbarns ja Carnoustie, jota pidetään yhtenä maailman haastavimmista. Erityisesti sen kolmea viimeistä reikää, joiden sanotaan olevan golfin vaikein lopetus.

Eagle yli 400 metriä pitkälle par 4:llä

Pulkkanen sai kierrokseensa lentävän lähdön, kun hän avausreiän parin jälkeen teki heti toiselle reiälle eaglen. Suorituksen arvoa nostaa se, että kyseessä on tuloskortin mukaan noin 420 metriä pitkä par 4 -reikä.

Pulkkanen tosin kertoi, että tii oli tänään 30 metriä normaalia edempänä. Reikä pelattiin lisäksi lievään myötätuuleen, ja links-rullien kera Pulkkanen sai avauksensa noin 40 metriin. Siitä hän laittoi pitch-lyönnin säkkiin.

Kolme alle tulokseen Pulkkanen siirtyi kuudennella reiällä, joka on etuysin ainoa par 5.

Kierroksen puolivälin jälkeen Pulkkaselle sattui erinomainen neljän reiän jakso, jonka hän pelasi neljä alle parin:

Birdie 11. reiälle ja eagle heti perään 12. reiälle, joka on lyhyehkö par 5. Tällä reiällä Pulkkanen oli kahdella forella, josta hän puttasi pallon upoksiin. Sitä seuranneella reiällä (par 3) Pulkkanen veti happea tekemällä parin, mutta 14. reiällä (par 5) hän onnistui jälleen birdiessä.

Tuossa vaiheessa Pulkkanen siirtyi tulokseen seitsemän alle parin, mutta se ei aivan pitänyt loppuun saakka – muistattehan, maailman vaikein lopetus. Hän selvitti kunnialla 16. ja 17. reiän, mutta teki päivän ainoan bogin kentän kuuluisalle päätösreiälle, jolla Ranskan Jean van de Velden The Open -haaveet kaatuivat vuonna 1999 triplabogiin.

Rory McIlroy pelaa kilpailun Gerry-isänsä kanssa. KUVA: GETTY IMAGES

Yhtä kaikki, loistava tulos Pulkkaselle Carnoustiella, jonka vaikeus suhteessa muihin kenttiin näkyi myös tulostasossa. 24 parhaan pelaajan joukosta vain kaksi pelasi tänään Carnoustiessa. Pulkkasen tulos kentällä on päivän toiseksi paras ja kaksi lyöntiä parempi kuin saman kentän kiertäneellä Rory McIlroylla.

Pulkkasta paremmin Carnoustien kentän kiersi ainoastaan Thomas Pieters, jonka tulos oli 65 eli lyönnin suomalaista vähemmän.

”Kyllä tällainen kierros ennalta haastavimmalla kentällä lämmittää mieltä, mutta olen ennenkin pelannut täällä hyvin. Vuonna 2018 pelasin kentän kahdeksan alle, joten ei tämä niin maagiselta tunnu”, Pulkkanen kertoi GoGolfille.

”Kaikki toimi tänään hyvin. Pääasia oli, että pysyin poissa bunkkereista”, hän sanoi.

Sääkin suosi tuloksentekoa.

”Aurinko paistoi ja oli pieni tuulenvire vain”, hän kuvaili.

Pelikaverina miljardikauppoja järjestelevä pankkiiri

Torstaina olosuhteet olivat otolliset, mutta huomiseksi on povattu hurjaa säätä. KUVA: GETTY IMAGES

Alfred Dunhill Links Championship pelataan proam-pelimuodossa parikilpailuna. Pulkkasen pelikaverina on Frank Quattrone -niminen investointipankkiiri, jonka peli ei tänään yltänyt suomalaisen tasolle edes tasoituksen kanssa. Kaksikko jakaa kilpailussa 68:ta sijaa tuloksella seitsemän alle parin.

Bisneksessä Quattrone taitaa olla sitäkin kovempi luu, sillä hän on ollut järjestelmässä uransa aikana merkittäviä teknologia-alan yrityskauppoja. Jokunen vuosi sitten hän oli esimerkiksi orkestroimassa LinkedIn-yhteisöpalvelun myyntiä Microsoftille lähes 30 miljardin dollarin kauppahinnalla.

”Frank on mukava heppu. Kierroksen aikana ei juteltu bisneksistä, vaan golfista pääosin”, Pulkkanen sanoi.

Samoojalla perusrundi

Kisan muista suomalaisista Kalle Samooja pelasi tänään St Andrewsin Old Coursen kolme alle parin. Tulos riittää tässä vaiheessa jaettuun 61. sijaan.

”Aika tuollainen perusrundi vanhalle baanalle. Ei mitään spesiaalia, mutta aika vähissä olivat myös huippuhetket”, Samooja summasi.

”Griinit ovat aika nihkeät, niin säkittely on haastavaa”, Samooja jatkoi.

Sami Välimäki kiersi niin ikään Carnoustien ja onnistui kohtalaisesti pelattuaan tuloksen kaksi alle. Hän jakaa 78:ta sijaa.

Kilpailussa on cut vasta kolmen kierroksen jälkeen, kun kaikki pelaajat ovat pelanneet kaikki kolme eri kenttää.

Ranskalaisilla kolmoisjohto

Erityisen hurjassa vireessä tänään olivat ranskalaiset, sillä heillä on kisassa kolmoisjohto. Romain Langasque johtaa tuloksella -11 ennen Frederic Lacroixia. (-10) ja Antoine Rozneria (-9) sekä Tanskan Niklas Nørgoord Mølleriä, joka nousi lopussa jakamaan kolmatta sijaa.

Joukkuekisaakin johtava Langasque ja Rozner pelasivat tänään Old Coursen sekä Lacroix ja Møller Kingsbarnsin.

Huomiset kilpailukierrokset pelataan hurjan sääennusteen vuoksi yhteislähtönä kaikilla eri kentillä. Alueella on luvattu myrskykeliä.

Pulkkanen pelaa tuolloin Old Coursen, jota hän pitää näistä kolmesta lempparinaan.

”Siinä on aina omat metkunsa tuulen ja lipunpaikkojen kanssa”, Pulkkanen analysoi.

Kilpailun palkintopotissa on viisi miljoonaa dollaria.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa