Hyppää sisältöön

Tapio Pulkkasen putteri liekeissä Portugalissa – Mikko Korhonen nousi kahdeksanneksi

Tapio Pulkkanen nosti pelin tasoa lauantaista ja kipusi upeasti tavoittelemalleen kolmannelle tilalle Portugal Mastersissa. KUVA: GETTY IMAGES

Hattu-Tapio Pulkkanen (66-64-68-64,-22) pelasi sunnuntaina lähes virhettömästi ja puttasi upeasti. Bogiton päätöskierros ja kolmas sija varmisti paikan Tourin seuraavaan, Etelä-Afrikassa järjestettävään kisaan. Mikko Korhonen (64,-7) jakaa kahdeksatta sijaa.

Englannin Jordan Smith (62-67-62-63,-30) ei antanut haastajilleen sunnuntain kierroksella mitään mahdollisuuksia. Uran toinen ykköstila pääkiertueella tuli yli viiden vuoden jälkeen ensimmäisestä todella vakuuttavalla tavalla.

Gavin Green (-27) kavensi viimeisellä reiällä eron kolmeen, Pulkkanen jäi viiden lyönnin päähän malesialaisen taakse.

Kun kärkipari oli ennen viimeistä päivää seitsemän ja viisi lyöntiä suomalaisen edellä, oli Tapio Pulkkasen kolmas tila sunnuntaina maksimaalinen onnistuminen.

Pulkkanen nousee pistelistalla sijalle 51. Palkintorahaa hän kuittaa 126 000 € ja ylittää uran kokonaisansioissa kahden miljoonan rajan.

Pulkkanen: ”Puttaaminen oli rautaista”

Tapio Pulkkanen oli syystäkin tyytyväinen sunnuntain esitykseensä. Kortti pysyi bogeista puhtaana, birdejä hän teki jo ulosmenon aikana viisi.

Molemmat pohjautuivat hyvän kenttäpelin lisäksi maagiseen puttiin.

”Ei jäänyt juuri mitään hampaankoloon. Erityisesti puttaaminen oli rautaista”, Pulkkanen kiteytti kisan tauottua.

Kierros lähti oikeaan suuntaan tuloksellisesti. Toiisella viheriöllä Pullkkanen piti kuuluisan momentumin päällä upottamalla kolmen metrin par-putin.

Neljänneltä käynnistyi seitsemän reiän jakso, jonka aikana Pulkkanen upotti viisi birkkuputtia. Erityisesti perättäin tulleet birdiet seitsemännellä (16,2 m) ja kahdeksannella (5,7m) kohottivat merkittävästi tunnelmaa.

Viiisi viimeistä reikää hän pelasi kaksi alle, upottaen kahdesti 4,5 metrin matkalta birdiensä. Koko kierroksen aikana hän erehtyi vain kerran alle kolmesta metristä, tällöinkin matkaa oli 2,4 metriä

Upotettujen puttien kokonaismitta oli hieman yli 47 metriä, reilut 2, 6 metriä viheriötä kohden. Vastaavia lukuja osuu huipuillekin varsin harvoin.

”Onneakin oli ripaus matkassa”, Pulkkanen nosti esiin. Tällä hän viittasi varmasti ainakin 17:n toiseen lyöntiin.

Par-viitosella, jossa yleisin tulos sunnnuntainakin oli birdie, Hattu-Tapio ei saanut kontrollia raudalla ilmoille lähettämäänsä toiseen lyöntiin jolla hän tavoitteli suurikokoista viheriötä.

Se painui 20 metriä viheriön oikeaan reunaan sijoitetusta lipusta oikealle, veden puolelle.

Golfjumalat olivat Pulkkasen puolella. Pallo pomppi viheriön vieressä sijaitsevan saarekkeen kivikossa, ja päätyi siellä puolittain ruoholle, kuitenkin pelattavaan paikkaan.

Pulkkanen pääsi puolittain pälkähästä nostaen pallonsa varmasti viheriön toiseen reunaan. Kahdella putilla korttiin merkittiin viisi, joka olisi voinut taipua normituurilla lyönnin, kaksikin heikommaksi.

Kova osoitus tason noususta on myös se, että keväällä lupaavia otteita esittänyt Pulkkanen hapuili pahasti peliensä kanssa perheen esikoispojan syntymän molemmin puolin kesällä. Tuloskunto romahti, ijiotus pistelistalla oli pahimmillaan yli sadan ja enteili taistelua kortin uusimiseksi.

Sitä ei tarvittu, Pulkkanen on pelannut vahvan syksyn ja sijoittunut ennätyksellisesti kuudesti kymmenen joukkoon DP World Tourin kisoissa kauden aikana.

Kilpailu maan parhaan pelaajan tittelistä on tiukka

Maailmanlistalla hän tekee kovaa nousua, Portugalin kilpailun jälkeen Kalle Samooja, Mikko Korhonen ja Pulkkanen ovat tiiviissä nipussa kisaamassa Suomen ykköspelaajan tittelistä.

Korhonen: ”Hyvä kierros, mutta ei taida riittää”

Mikko Korhonen (66-70-67-64,-17) taisteli lupauksensa mukaisesti sunnuntaina nousten 16 sijaa kahdeksanneksi. Kauden kolmas sijoitus kymmenen joukkoon nostaa hänet pistelistan sijalle 82. Tulevalla viikolla selviää, mahtuuko Korhonen mukaan Etelä-Afrikan kisaan.

Konkari heräsi tuloksellisesti henkiin kolmannen kierroksen toisella puoliskolla. Hän pelasi lauantaina yhdeksän viimeistä neljä alle, sunnuntaina päivän toiseksi parhaan tuloksen 64,-7.

”Tänään oli hyvä kierros! Veikkaan, että ei ihan riitä Nedbankiin, mutta toivottavasti olen väärässä”, Korhonen pohti tiedotteessaan.

Vaikka asetelma jatkoa ajatellen oli selvä, ei Korhonen kertonut lähteneensä kentälle ottamaan kovia riskejä, vaan pelaamaan omaa tuttua peliään luottaen siihen, että onnistuminen riittää pitkälle.

”Ei mitään ihmeellistä riskiä otettu, koitettiin vaan saada putteja sisään. Paikkoja oli hyvin tänään.Onneksi puttasin, ja myös löin, hyvin, niin sain kasaan hyvän kierroksen.”

Sami Välimäki oli 27:s tuloksin 66-69-67-69,-13. Pelit pääkiertueella ovat kuluvan vuoden osalta ohitse.

Kaudella 2023 Välimäellä on pääkiertueelle edelleen voittajakategoria, jonka hän sai 2020 Omanin kisan ykköstilasta.

Kalle Samoojan ajatukset jo Etelä-Afrikassa

Kalle Samoojan (70-64-72-68,-10) tuloskunto katosi pian Saksassa kesäkuussa saavuttamansa voiton jälkeen. Portugalissa hän oli 51.

DP World Tourin pistelistan sijoitus (58.) on tullut reippaasti alas kesästä, mutta se riittää kevyesti Etelä-Afrikan kisaan.

”Varsin stedi nykäisy oli tänään. Lopussa sain pari puttiakin sisään”, kaikki neljä birdieään takalenkillä tehnyt Samooja kommentoi sunnuntain esitystä tiedotteessaan.

Ryhdikkäästä päätöskierroksesta huolimatta kilpailu jätti hieman hampaankoloon.

”Pelissä oli mielestäni enemmän annettavaa tällä viikolla. Vähän jäi saalis saamatta, mutta hyvässä vireessä on kiva lähteä kohti haastavaa Nedbank Challengen kisaa”, Samooja makusteli ajatuksiaan.

Nedbank Challengeen otetaan mukaan 64 pelaajaa, joista etelä-afrikkalaiset saavat omilla kategorioillaan muutaman. Arviolta 60 jää DP World Tourin pelaajille rankingin mukaisessa järjestyksessä.

Järjestäjät ovat varmistaneet kisan sivuilla jo muun muassa Tommy Fleetwoodin, Ryan Foxin ja Robert MacIntyren osallistuvan Afrikan majoriksi kutsuttavaan kilpailuun.

Pois jää varmasti ainakin Rory McIlroy, oletettavasti supertähdistä myös Viktor Hovland, Matt Fitzpatrcik, Jon Rahm ja Will Zalatoris.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa