Hyppää sisältöön

Tapaus Matilda Castrén osoitti, että LET:n on syytä muuttaa sääntöjään tai valintakriteereitään Solheim Cupiin

Matilda Castrénin pitäisi voittaa LET-kisa päästäkseen mukaan Euroopan Solheim Cup -joukkueeseen.

Matilda Castrén olisi varmasti tärkeä pelaaja Euroopan Ryder Cup -joukkueessa, jos hän olisi kelpoinen joukkueessa pelaamaan. Ladies European Tourin pitää muuttaa joko valintakriteereitään tai jäsenyyttä koskevia sääntöjään, sillä nykytilanne on eriskummallinen.

MATILDA CASTRÈN on eurooppalaisista pelaajista tällä hetkellä kovimmassa kunnossa. Vajaan kolmen viikon aikana hän on voittanut kilpailun ja sijoittunut kerran toiseksi LPGA:lla, maailman kovatasoisimmalla naisten kiertueella.

Häntä ei voida kuitenkaan valita Euroopan joukkueeseen syyskuussa pelattavaan Solheim Cupiin, koska valintakriteerien mukaan joukkueeseen päästäkseen hänen täytyisi olla Ladies European Tourin jäsen. Nopeasti golfin huipulle noussut Castrén on rakentanut uraansa Yhdysvalloissa, eikä ole vielä ehtinyt LET:n jäsenyyttä ansaita.

Parhaat eurooppalaiset pelaajat, jotka kiertävät  LPGA-kiertueella, pitävätkin jäsenyydestään kiinni lähinnä sen vuoksi, että voisivat tulla valituksi Solheim Cupiin.

Kyseessä on lähinnä muotoseikka, sillä kiertueella täytyy käydä vuosittain vain pistäytymässä säilyttääkseen jäsenyytensä.

Esimerkiksi maailmanlistan perusteella Euroopan tämänhetkinen ykköspelaaja Sophia Popov Saksasta ei ole pelannut LET:llä kuin satunnaisesti koko ammattilaisuransa ajan. Jos laskuista jättää majorit sekä LPGA:n ja LET:n muutamat yhteiskilpailut, edellisen kerran Popov osallistui tavalliseen LET:n kisaan vuonna 2016.

Euroopan kakkospelaaja, Espanjan Carlota Ciganda puolestaan osallistui viimeksi tavalliseen LET:n kisaan vuonna 2019, jolloin hän voitti kotimaassaan pelatun turnauksen. Tätä ennen tahti on ollut majoreita ja yhteiskilpailuja lukuunottamatta LET-kilpailu per vuosi.

KIERTUE PITÄÄ kuitenkin kiinni siitä, että Solheim Cupiin valitaan vain LET:n jäseniä.

”Vaatimus on ollut voimassa vuonna 1990 pelatusta ensimmäisestä ottelusta lähtien, kun Solheimin perhe yhdessä LPGA:n ja LET:n kanssa kehittivät konseptin ja heistä tuli Solheim Cupin nimisponsori. Tällä hetkellä ei ole suunnitelmia muuttaa sääntöä”, LET:n viestintäjohtaja Bethan Jones sanoi GoGolfille.

Jonesin mukaan tapahtuman ideana on se, että ottelussa kohtaavat nimenomaan LPGA:n ja LET:n parhaat yhdysvaltaiset ja eurooppalaiset pelaajat.

”Tähän sääntöön ei olla tehty aiemmin poikkeuksia”, Jones kertoo.

Virallinen perustelu kuuluu siis, että perinteet velvoittavat, mutta tosiasiassa kyseessä taitaa olla enemmän arvovaltakysymys. LPGA:n varjoon jäänyt kiertue haluaa pitää kiinni parhaista eurooppalaisista pelaajista edes hennolla otteella kiinni, mutta viimeistään Castrénin häikäisevä nousu nopeassa tahdissa golfin huipulle osoitti sen, että sääntö on aikansa elänyt.
 

SOLHEIM CUP -joukkueisiin valitaan 12 pelaajaa. Tuoreella maailmanlistalla Castrén on sijalla 59 eli eurooppalaisista kahdeksanneksi korkeimmalla. LPGA:n rankingissa hän on tällä hetkellä parhaana eurooppalaisen 17:ntenä. Pistetilastossa hänen edellään on ainoastaan viisi yhdysvaltalaista pelaajaa, mikä kertoo siitä, että ilman vaatimusta LET-jäsenyydestä, Castrén olisi ilman muuta ykkösketjun pelaaja Euroopan joukkueessa.

Mutta Castrénilla on vielä mahdollisuus nousta Solheim Cupiin. Voittamalla LET:n kilpailun – ennen kuin joukkue nimetään elokuun lopussa – hän saisi välittömästi jäsenyyden kiertueelle. Se myös toisi takuuvarmasti paikan Euroopan joukkueessa. Samalla hän auttaisi Ladies European Touria pesemään kasvojaan, sillä Castrénin jääminen ulos kilpailuista tuntuisi oikeusmurhalta.

Paras mahdollisuus Castrénilla voittoon on ensi viikolla Turussa, jossa pelataan kiertueeseen kuuluva Gant Open.

JOKA TAPAUKSESSA seuraavan kerran Solheim Cup -joukkueen valintakriteereitä miettiessään LET:llä on pysähtymisen paikka. Joko sen pitää alkaa vaatia tähtipelaajia osallistumaan LET:n kisoihin useammin tai sitten luopua kokonaan valintakriteeristä, jonka mukaan joukkueeseen päästäkseen pitää olla LET:n jäsen.

Nykyinen tilanne on perin outo, sillä Euroopan parhaat naispelaajat ovat LET:n jäseniä vain paperilla. 

Etsi luettavaa