Hyppää sisältöön

Tältä näyttää Euroopan Ryder Cup -pisteet nyt – mitkä ovat Sami Välimäen mahdollisuudet nousta joukkueeseen?

Sami Välimäki pelasi viime syksynä Italian Openin Marco Simonen tulevalla Ryder Cup -kentällä. KUVA: GETTY IMAGES

Vuoden 2023 Ryder Cup lähestyy ja karsinta joukkueisiin on käynnissä rapakon molemmin puolin. Jos karsinta päätettäisiin nyt, joukkueessa pelaisi Saksan Yannik Paul, joka on Sami Välimäen takana DP World Tourin rankingissa.

Ryder Cup pelataan syys-lokakuun vaihteessa Roomassa, Italiassa. Yhdysvaltain ja Euroopan välistä haasteottelua isännöi Marco Simonen kenttä.

Kilpailuun lähtee ennakkosuosikkina Yhdysvaltain joukkue, jonka 12 parasta pelaajaa mahtuu tällä hetkellä maailmanlistan 20 parhaan pelaajan joukkoon. Yhdysvallat on myös Ryder Cupin puolustava mestari.

Euroopan joukkueen tilanne ei ole läheskään yhtä hyvä. Kun joukkueesta pudottaa pois LIV Golfiin siirtyneen Thomas Pietersin, on maailmanlistan 12:nneksi paras eurooppalainen Adrian Meronk, joka on listalla 52:ntenä.

Paljon kuitenkin ehtii vielä tapahtua ennen syyskuuta.

Näin joukkueeseen voi päästä

Luke Donald kipparoi Eurooppaa Ryder Cupissa vuonna 2023. Hänellä on joukkueen valinnassa enemmän valtaa kuin aiemmin, sillä villejä kortteja on peräti kuusi. KUVA: GETTY IMAGES

Euroopan joukkueeseen voi päästä kolmella tavalla:

  1. Yltää kolmen parhaan joukkoon Euroopan pistelistan perusteella
  2. Yltää kolmen parhaan joukkoon maailman pisteiden perusteella
  3. Vakuuttaa joukkueen kapteeni Luke Donald omilla peliesityksillä. Donaldilla ja hänen apureillaan on käytössä peräti kuusi villiä korttia.

Ensisijaisesti katsotaan Euroopan pistelistaa. Jos karsinta laitettaisiin poikki nyt, mukaan tältä listalta nousisivat Rory McIlroy, Jon Rahm ja yllätysnimi Yannik Paul. Maailman pistelistan perusteella joukkue täydentyisi sitten Viktor Hovlandilla, Shane Lowryllä ja Seamus Powerilla.

Todennäköisiä pelaajia villien korttien saajiksi olisivat Matt Fitzpatrick, Tommy Fleetwood, Tyrrell Hatton, Victor Perez, Alex Noren ja Justin Rose.

Rajatapauksiksi voisi luokitella Sepp Strakan ja Adrian Meronkin.

Miltä näyttää Sami Välimäen tilanne?

DP World Tourilla pelaavan Paulin korkea sijoitus Euroopan pistelistalla panee miettimään, mitkä olisivat Sami Välimäen mahdollisuudet nousta Euroopan Ryde Cup -joukkueeseen – ensimmäisenä suomalaisena koskaan.

Kuten jutun lopussa olevasta taulukosta voi huomata, DP World Tourin rankingissa Välimäki on tällä hetkellä kolme pykälää Paulia edellä. Sen sijaan Ryder Cupin Euroopan pistelistalla Välimäki on vasta sijalla 16, kun Paulin sijoitus on kolmas.

Isoa eroa selittää se, että Paul oli kovassa vireessä jo viime syksynä, jolloin Ryder Cup -karsinta virallisesti alkoi. Hän muun muassa voitti yhden pienemmän kilpailun ja napsi mukavasti pisteitä myös viime kauden kahdesta viimeisestä kisasta, joista DP World Tour Championshipissä jaettiin yhtä paljon pojoja kuin majoreista. Lisäksi tältä kaudelta Paulilla on Välimäen tapaan kaksi kakkossijaa.

Totuus kuitenkin on, että pääsy Ryder Cupiin edellyttäisi hyvää menestystä tulevan kesän majoreista, Rolex Series -kisoista sekä muista suurista turnauksista, sillä niistä pelaajille jaetaan rutkasti enemmän Ryder Cup -pisteitä.

Esimerkiksi majoreissa jaossa neljä kertaa enemmän Ryder Cup -pisteitä (6 000) kuin kiertueen alle 2 miljoonan dollarin kisoissa (1 500).

Mainos

Hyvä Suomi – hopeahumussa huippualennus GoGolf Play -pelioikeuksiin

Alennuskoodilla HIIHTONIILO saat 50 € alennuksen kaikista GoGolf Play -pelioikeuksista. Tarjous ei koske Golf kuuluu kaikille -pelioikeutta. Tarjous on voimassa 6.3. saakka.

Vaikka Välimäki on hienosti kympin sakissa kiertueen rankingissa, golfin maailmanlistalla hän ei mahdu 200 parhaan joukkoon. Toisin sanoen suomalainen on vielä kaukana siitä, että hänet nähtäisiin tällä kaudella major-kisassa.

Päästäkseen kauden kolmeen viimeiseen majoriin (Masters tulee siihen nähden liian aikaisin) Välimäen pitäisi nousta maailmanlistalla käytännössä sadan parhaan joukkueen. Se edellyttäisi häneltä vähintään yhtä voittoa ja muutenkin hyvää menestystä tulevissa koitoksissa.

Välimäen huippuvire huomioiden tätä ei voi pitää mahdottomana, sillä jo kaksi kertaa voitto on tällä kaudella ollut lähellä.

Paulin tilanne on huomattavasti Välimäkeä parempi. Hän on maailmanlistalla jo sijalla 109, joten hänet voidaan hyvinkin nähdä kauden toisessa majorissa eli PGA Championshipissä.

Välimäen kannalta huono asia on myös se, että DP World Tourilta ei ropise enää uudistuksen jälkeen maailmanlistan pisteitä vanhaan malliin, joten nousu sadan parhaan joukkoon entiseltä European Tourilta on entistä vaikeampaa.

DP World Tourin rankingin top 10 ja SuomaLAiset

SijoitusPelaajaKisojen määräPisteet
1.Victor Perez31443,9
2.Rory McIlroy11 335,0
3.Min Woo Lee41 034,4
4.Thorbjørn Olesen5869,3
5.Ockie Styrdom8816,6
6.Sami Välimäki9736,7
7.Sebastian Söderberg4694,5
8.Marcel Siem7657,1
9.Yannik Paul6647,3
10.Adrian Meronk5608,5
92.Kalle Samooja5117,4
158.Tapio Pulkkanen643,1
183.Mikko Korhonen527,2

Etsi luettavaa