Hyppää sisältöön

Tällainen on PGA Tourin vastaisku LIV Golfia vastaan – enemmän rahaa, vähemmille pelaajille

PGA Tourin komissaari Jay Monahan kertoi eilen, miten hänen johtamansa kiertue aikoo vastata LIV Golfin asettamaan haasteeseen. KUVA: GETTY IMAGES

PGA Tour kertoi eilen komissaari Jay Monahanin suulla, miten se aikoo vastata Saudi-Arabian rahoittaman kilpailijan asettamaan haasteeseen.

Kesäkuussa käynnistynyt LIV Golf on asettanut maailman ykköskiertueen PGA Tourin tukalaan asemaan, kun Saudi-Arabian loppumattomilla öljyrahoilla mälläävään kiertueeseen on liittynyt nimekkäitä pelaajia kiihtyvällä.

Eilen kiertueeseen liittyi virallisesti nelinkertainen major-voittaja Brooks Koepka, jonka loikkauksesta liikkui toki huhuja jo aiemmin.

Tiistaina kiertue järjesti pelaajakokouksen ja keskiviikkona PGA Tourin komissaari Jay Monahan avasi kiertueen suunnitelmia tiedotustilaisuudessa.

Yllätyksenä ei tullut se, että palkintopottien kokoa tullaan lisäämään monissa kisoissa. LIV Golfin tähtitieteellisiin summiin ei täysin pystytä vastaamaan, minkä Monahan myönsi suoraan. Mutta hän vetosi myös isänmaallisuuteen.

”En ole naiivi. Jos tämä on sotavarustelua, jossa ainoana aseena käytetään dollarin seteleitä, PGA Tour ei pysty niihin vastaamaan. PGA Tour, amerikkalainen instituutio, ei pysty kilpailemaan ulkomaisen monarkian kanssa, joka käyttää miljardeja yrittääkseen ostaa pelin nimeltä golf”, Monahan totesi keskiviikon tiedotustilaisuudessa.

Merkittäviä lisäyksiä potteihin on kuitenkin luvassa jo ensi vuodelle, sillä kahdeksan kilpailun palkintopotteja nostetaan yhteensä 54 miljoonalla dollarilla. Monahanin mukaan rahat tulevat pääosin sponsoreilta, mutta PGA Tour käyttää myös vararahastoaan, johon se kerännyt rahaa pahan päivän varalle.

TurnausUusi palkintosummaVanha palkintosumma
Sentry Tournament of Champions15 000 000 $8 200 000 $
Genesis Invitational20 000 000 $12 000 000 $
Arnold Palmer Invitational 20 000 000 $12 000 000 $
Players Championship25 000 000 $20 000 000 $
WGC Match Play20 000 000 $12 000 000 $
Memorial Tournament20 000 000 $12 000 000 $
FedEx St. Jude Championship20 000 000 $12 000 000 $
BMW Championship20 000 000 $12 000 000 $

Näistä kilpailuista ensimmäiseen kutsutaan edellisen vuoden voittajat ja kaksi jälkimmäistä PGA Tourin finaalikilpailuja, joihin on tulossa myös muitakin muutoksia kaudelle 2023.

Jatkossa ensimmäiseen finaalikilpailuun eli FedEx St. Jude Championshipiin otetaan mukaan 70 parasta pelaajaa, joista 50 jatkaa toiseen finaalikilpailuun eli BMW Championshipiin. Kauden huipennuksessa Tour Championshipissä on enää mukana 30 parasta pelaajaa.

Osasta lisääntyneitä palkintorahoja pääsee jatkossa siis nauttimaan aiempaa harvemmat.

Käytännössä PGA Tourin vastaisku tarkoittaa sitä, että nyt se pyrkii vastaamaan kahdeksalla suuremmalla turnauksella LIV Golfin kahdeksaa suurta turnausta vastaan.

Lisäksi PGA Tour suunnittelee uutta kansainvälistä sarjaa syksyksi 2024, kun finaalipelit ovat tauonneet. Kyseessä olisi parhaille pelaajille tarkoitettu rahakas sarja, joten vaikuttaa myös siltä, että PGA Tour aikoo panostaa jatkossa erityisesti tähtipelaajiin.

Samalla se tarkoittaisi sitä, että PGA Tourin kausi muuttuisi siten, että kausi pelattaisiin kalenterivuoden sisällä. Esimerkiksi tänä vuonna kausi päättyy elokuun lopussa, jonka jälkeen uusi kausi alkaa.

LIV Golfin rahasummat edelleen omalla tasollaan

Vaikka Monahanin eilen palkintosummat ovat suuria, LIV Golfin palkintosummiin PGA Tour ei pysty vastaamaan. Suurimmille tähtipelaajille LIV Golf on myös luvannut valtavat takuusummat tai allekirjoituspalkkiot (100–200 miljoonaa dollaria) kiertueelle liittymisestä.

LIV Golfin seitsemässä kilpailussa on 25 miljoonan dollarin palkintopotti, joista viisi miljoonaa jaeutaan joukkuekilpailussa ja 20 miljoonaa henkilökohtaisessa kilpailussa. Lisäksi kauden finaalikilpailussa potissa on peräti 50 miljoonaa dollaria. Kyseessä on joukkuekisa.

LIV Golfin suuret palkintosummat selittyvät sillä, että kiertueen avulla räikeistä ihmisoikeusloukkauksista tunnettu Saudi-Arabia harjoittaa urheilupesua eli se pyrkii urheilun avulla kääntämään katseita pois itselleen epämukavista asioista.

Saudi-Arabian ihmisoikeudet ovat kansainvälisten järjestöjen mukaan puutteelliset sananvapauden, oikeudenkäyntien, tuomioiden, pakolaispolitiikan ja naisten oikeuksien suhteen.

Brooks Kopeken lisäksi supertähdiksi luokitelluista pelaajista myös Phil Mickelson, Dustin Johnson ja Bryson DeChambeau ovat sanoneet kyllä saudien rahoille.

PGA Tour on langettanut porttikiellon LIV Golfiin livenneille pelaajille.

Etsi luettavaa