Hyppää sisältöön

Takatalvi tulee aina, malttia!

Ringside Golfkin sai viime viikolla lumipeitteen lyhyeksi aikaa.

Lumipeite greenillä ei ole ollut viime päivinä tavaton näky Etelä-Suomessa. Onneksi märkyys on takatalven suurin haitta kentälle.

Lämmin aurinko, valoisat illat ja pikkuhiljaa käynnistyvä pelikausi saavat golfarin naaman hymyyn. Suomen kevät ja takatalvi vetävät kuitenkin mielet vakaviksi. Ei kai lumi ja pakkanen tuhoa lupaavaa alkukautta? Soitimme kenttämestarille ja kysyimme, miten takatalvi vaikuttaa kentänhoitoon.

Vihdin Hill Side Golfissa avattiin molemmat kentät huhtikuun alussa – Valley 5.4. ja Hill 9.4. Kentällä on voitu pelata alusta alkaen normaalisti, mutta viime päivien räntä- ja vesisateet ovat kastelleet kentän läpimäräksi.

”Kentät talvehtivat pääsääntöisesti loistavasti: ei ole lumihometta eikä jääpoltetta missään. Takatalven suurin haitta on se, että kentällä on todella märkää”, kertoo kenttämestari Tommi Turunen.

”Viimeisen kahden viikon aikana on satanut 50–60 millimetriä vettä, joten odottelemme kentän kuivumista ennen kuin voimme mennä hoitokalustolla kentälle. Kasvukausi ei ole vielä alkanut, joten vielä ei edes kannata hirveästi leikata tai lannoittaa”, Turunen sanoo.

Sääennusteita pitää seurata

Takatalvi on jokavuotinen tapahtuma, johon kenttämestari voi varautua lähinnä pitkän ajan sääennusteita seuraamalla.

”Pitää olla malttia, luonnon ehdoilla tässä mennään. Esimerkiksi lannoitteet pitää levittää vasta vähän kasvukauden alun jälkeen, jotta heinällä on aikaa vahvistaa juuriaan”, Turunen havainnollistaa.

”Varsinkin alkukaudesta pitää olla tarkkana, että kulutus jakautuu tasaisesti viheriöillä ja lyöntipaikoilla. Nyt siirrämmekin tiimerkkejä ja reiän paikkoja jopa useammin kuin kesällä, koska heinä ei uusiudu vielä”, Turunen kertoo.

Maltti valttia kentän avaamisen suhteen

Kärsivällisyyttä tarvitaan siis sekä kentänhoidon ammattilaisilta että innokkailta golfareilta. Takatalvi ei välttämättä sotke kentän aikatauluja pahasti, mutta hätiköinti kentän avaamisessa voi näkyä kesän mittaan huonompana kestävyytenä.

Kevään säät vaihtelevat nopeasti, ja kunhan lämpötila nousee ja sateet vähenevät, päästään nopeastikin tositoimiin.

”Ensi viikolla lasketaan leikkuukorkeutta viheriöillä, ja jos alkaa kuivua, aletaan jyrätä useammin. On hyvä muistaa, että nyt on leikattu vasta kaksi kertaa, kun kasvukaudella leikataan 6–7 kertaa viikossa”, Turunen huomauttaa.

Talvikauden loppu onkin hyvä aika päivittää bägin sisältöä ja ottaa muutama treenitunti, jotta pääsee heti kauden alussa hyvään vauhtiin. Rangeharjoitteluun takatalvi ei juuri vaikuta, ja sopivalla treenisarjalla saa ruosteet pois lyönnistä. Kun kasvukausi sitten alkaa ja kentät aukeavat, nauttii pelistäkin taas enemmän!

Etsi luettavaa