Hyppää sisältöön

Täydellinen alku päivälle

Kovasta kunnosta on speedgolfissa hyötyä. Mikko Rantanen yrittää kasvattaa lajia Suomessa.

Mikko Rantanen hurahti speedgolfiin. Entinen kilpagolfari osallistui viime vuonna lajin MM-kisoihin.

Huhtikuussa 2015 Mikko Rantanen latasi puolikkaan setin nuolibägiin ja lähti kukonlaulun aikaan Tapiola Golfiin. Hän oli lukenut talvella speedgolfista ja oli vihdoinkin lähdössä kokeilemaan sitä itsekin.

Speedgolfissa eli juoksugolfissa pelataan kierros golfia mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman vähillä lyönneillä. Rantanen löi ensimmäisellä kierroksellaan 76 kertaa ja aikaa kului tunti ja vartti. Hän yllättyi, kuinka hyvin golf kulki, vaikka hän eteni juosten.

”Ehdin toimistolle yhdeksäksi, minulla oli golfkierros alla ja hemmetin hyvä olo”, Rantanen muistelee.


”Speedgolf on tehokas ja mielenkiintoinen tapa liikkua, kun siinä on myös golfelementti mukana”,

Mikko Rantanen


Rantaselle, 46, speedgolf sopii hyvin: hän on kovassa kunnossa ja entinen golfammattilainen. Rantanen voitti ammattilaisena Suomen PGA:n mestaruuden ja yhden Nordic Leaguen kilpailun. Amatöörivuosilta käteen jäi SM-kullan lisäksi kaupallinen tutkinto Georgia Techin yliopistosta.

Työuransa Rantanen on tehnyt golfalalla erilaisissa johtotehtävissä. Hän on työskennellyt sekä Suomen PGA:n että Golfliiton toiminnanjohtajana. Viimeiset kymmenen vuotta Rantanen on paiskinut töitä GameBookissa, jonka perustajiin hän kuuluu.

Lenkkarit jalkaan ja golfkentälle.

Lenkkarit jalkaan ja golfkentälle.

Aleksi Tuomola

Maratoneista Rantanen innostui täytettyään 40 vuotta. Nykyään hän lähtee kuitenkin juoksulenkin sijaan mieluummin golfkentälle mailojen kanssa. Golfkierroksella matkaa kertyy noin kahdeksan kilometriä. Se ei kuulosta pitkältä matkalta, mutta Rantasen mukaan speedgolf on yllättävän rankkaa, koska aamuisin nurmi on märkää, mailojen kanssa juokseminen on haastavaa ja kentillä on korkeuseroja.

”Speedgolf on tehokas ja mielenkiintoinen tapa liikkua, kun siinä on myös golfelementti mukana”, Rantanen sanoo.


”Lyönnin pitää olla mieluummin lyhyt ja suora kuin pitkä ja vino”, Rantanen neuvoo.

Mikko Rantanen


 

Speedgolf-kilpailuissa lasketaan yhteen tulos ja kierrokseen käytetty aika: yksi lyönti vastaa yhtä minuuttia. Esimerkiksi 80 lyöntiä aikaan 60 minuuttia antaa tuloksen 140. Speedgolfissa on tärkeää pitää pallo pelissä, koska pallon etsimiseen ei kannata käyttää aikaa ja jokainen rangaistuslyönti tarkoittaa yhtä sakkominuuttia tulokseen.

Pallo kannattaa lyödä sellaisiin paikkoihin, että juoksumatkaa kertyy mahdollisimman vähän. Dogleg-väylillä avaus kannattaa sijoittaa mieluummin väylän sisä- kuin ulkoreunaan, ja lähestymislyönnit ja putit kannattaa puolestaan jättää mieluummin lyhyeksi kuin lyödä pitkäksi, koska tällöin välttyy turhilta askeleilta.

”Lyönnin pitää olla mieluummin lyhyt ja suora kuin pitkä ja vino”, Rantanen neuvoo.

Speedgolfissa ei kannata laskea bägiä maahan putatessa.

Mikko Rantanen tunnetaan intohimoisena speedgolfarina.

Aleksi Tuomola

Speedgolfin säännöissä on myös joitakin helpotuksia normaalin golfin sääntöihin verrattuna. Esimerkiksi kadonneen tai outiin menneen pallon voi dropata taaksepäin pallon lyöntilinjassa ja putatessa lipun saa pitää reiässä.

Kierrokselle kannattaa ottaa vain osa mailoista. Jotkut pelaajat kantavat kädessään kolmea mailaa, mutta esimerkiksi Rantasella on mukanaan yleensä viisi mailaa.

Rantasella varta vasten speedgolfia varten suunnitellussa bägissä on yleensä draiveri, rautavitonen, rautakasi, hiekkamaila ja putteri. Mailayhdistelmä saattaa vaihdella jonkin verran kentästä riippuen.

”Puttaaminen tapahtuu yhdellä kädellä siten, että muut mailat tai bägi on toisessa kädessä. Mailojen vieminen greenin viereen ja sieltä hakeminen veisi liikaa aikaa”, Rantanen kertoo.

 

Mikko Rantanen kiinnostui speedgolfista luettuaan lajin maailmanmestuuskisoista. Viime syksynä hän pelasi itsekin MM-kullasta Yhdysvalloissa.

Pääsarjaan osallistui karkeasti ottaen kahdenlaisia pelaajia: entisiä kilpapelaajia, jotka ovat innostuneet kuntoilusta, ja kilpajuoksijoita, jotka eivät ole yhtä taitavia golfissa.

Rantanen joutui keskeyttämään toisen eli viimeisen kierroksen puolivälissä pohjevamman vuoksi. Hän oli ennen keskeytystä menossa vahvasti kohti sijoitusta kymmenen parhaan joukkoon.

Voittajan kierrostulokset olivat 72 ja 77 lyöntiä, ja aikaa kierroksiin hän käytti noin 50 minuuttia. Rantasen ensimmäisen päivän tulos oli 77 lyöntiä ja 53 minuuttia.

Vaikka Rantasella on kova kisavietti, parasta hänen mielestään on sosiaalinen speedgolf viikonloppuaamuisin samantasoisen speedgolfarin kanssa.

”Kierroksen jälkeen ehtii käydä suihkussa ja aamupalalla klubilla, ja silti kotiin palatessa perhe on vasta heräilemässä ja minulla on alla mukava lenkki ja rundi golfia. Se antaa todella hienon alun päivälle”, Rantanen kuvailee.


Kiinnostaako speedgolf?

Speedgolfia voi lähteä kokeilemaan ottamalla kantobägiin mukaan 5–6 mailaa ja pelaamalla yhden kierroksen kevyesti hölkäten noin puoleentoista tuntiin – yksin tai kaverin kanssa. Mikäli laji tuntuu kiinnostavalta ja omalta,  voi vauhtia alkaa kiristää vähitellen.

Speedgolfarin kannattaa varata päivän ensimmäinen lähtöaika, jotta oman etenemisvauhtinsa pystyy valitsemaan itse. Pelatessa tulee noudattaa samaa etikettiä kuin normaalissa golfissa eli huolehtia kentän kunnosta ja huomioida kentänhoitajat, jotka ovat aamuisin liikenteessä.

Mikäli kilpaileminen kiinnostaa, tällä kaudella Suomessa järjestetään viiden osakilpailun speedgolf-kiertue. Ensimmäinen osakilpailu pelataan 19.5. Hyvinkäällä.

Lisätietoa speedgolfista ja kiertueen aikataulusta: speedgolf.fi.


Artikkeli on julkaistu tänään ilmestyneessä GoGolf-lehdessä. Lehti on myynnissä Lehtipisteissä kautta maan.

Etsi luettavaa