Hyppää sisältöön

Täydellistä golfkuvaa metsästämässä

Al Zorah Golf Club on golfikoni Jack Nicklausin suunnittelutoimiston mestariteos.

Golf Plaisir lähetti tunnetun valokuvaajan Jacob Sjömanin ikuistamaan täydelliset valokuvat ennen talvimatkoja Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin.

Sanotaan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, ja se pitää täysin paikkansa, kun puhutaan golfmatkoista: matkavalintaa tehtäessä upea golfkuva on omiaan herättämään tunteita.

Parhaimpien golfkuvien kautta voi melkein haistaa vastaleikatun viheriön tuoksun ja tuntea tuulen ja auringonsäteen ihoa vasten. 

Olemme lähdössä kuvaamaan neljää golfkenttää neljässä päivässä. Haastetta riittää: tiukan aikataulun lisäksi kuuma toukokuu ja kohteen maantieteellinen sijainti tarjoavat vain muutaman tunnin kuvauksen kannalta tärkeää aamu- ja iltavaloa. 

Abu Dhabi Golf Club tunnetaan ikonisesta klubitalostaan.

Abu Dhabi Golf Club tunnetaan ikonisesta klubitalostaan.

Jacob Sjöman

Kuvattavat kentät sijaitsevat kolmen eri emiraatin alueella: Ras al Khaimahin, Abu Dhabin ja Ajmanin. Jännitystä lisää se, etten ole omimmillani valokuvausassistentin roolissa.

Matkustaminen kuvauskaluston kanssa

Lentoyhtiö Emiratesilla saa ottaa mukaan runsaasti matkatavaroita, mutta nyt siitä ei ole apua, sillä Jacobilla on mukanaan lukemattomia kameroita, linssejä, jalustoja, näyttöjä sekä tietysti golfmailoja. Onnistumme kuljettamaan yllättävän paljon niistä käsimatkatavaroissamme ja selviämme koneeseen.

Laskeutuessamme Dubaihin vastaan tulvii miellyttävä lämpö samalla, kun

matkatavaraongelmat toistuvat. Tilaamaamme autoa ei ole tarjolla ja varauksemme päivitetään automaattisesti kalliimpaan ja urheilullisempaan malliin, jota ei todellakaan ole tehty kuljettamaan kahta golfbägiä, jalustoja, normaalia matkalaukkua, kahta ylisuurta käsimatkatavaraa, vaatteita ja erilaisia lisävarusteita.

Saamme lopulta vaihdettua auton jeeppiin ja heitämme tavarat takakonttiin. Kello on jo yli puolenyön, kun lähdemme kohti ensimmäistä pysähdystämme, Al Hamra Golf Clubia, Ras al Khaimahissa.

Matka Marjan-saarella sijaitsevaan Double Tree by Hilton -hotelliin kestää normaalisti hieman yli tunnin, mutta pilkkopimeässä ajaminen on hidasta ja olemme hotellilla vasta kolmelta aamuyöllä.

Ensimmäinen päivä: Al Hamra Golf Club, Ras al Khaimah

Al Hamra Golf Club sijaitsee Ra’s al-Khaimanin emiraatissa.

Al Hamra Golf Club sijaitsee Ra’s al-Khaimanin emiraatissa.

Jacob Sjöman

Alle kahden tunnin unien jälkeen herätyskello soi armottomasti. Pakkaamme nopeasti tavaramme, sillä meidän on oltava golfklubilla viimeistään kello 5.15 nähdäksemme auringonnousun.

Olen sopinut etukäteen Al Hamra GC:n klubijohtaja Simon Meesilta, että meitä ollaan aamulla vastassa. 

Ulkona on yhä säkkipimeää saapuessamme golfkentälle. Simon on listannut meille omasta mielestään kuvauksen kannalta parhaat reiät: 2–3, 9–11 ja 18. Aloitamme kakkosväylältä, mutta Jacobin mielestä valo toisen reiän viheriön ympärillä on huono, ja kuvaamme pääasiassa upealla kolmosreiällä, jossa on sekä vettä että valtava Waldorf Astoria -hotelli taustalla.

Nyt vasta ymmärrän, miten raskasta ja nopeatempoista työtä valokuvaus on. Tavoitteemme on kuvata mahdollisimman paljon silloin, kun valot ja varjot korostavat väylän ääriviivat parhaiten. Parempien yleiskuvien saamiseksi nostamme kahden metrin teleskooppijalustan kymmeneen metriin. Reilun tunnin kuluttua aurinko on noussut jo niin korkealle, että varjot katoavat ja kaikki kuvat muuttuvat tasaisen himmeiksi. On odotettava iltapäivään, että aurinko alkaa taas lähestyä horisonttia ja maaginen valo palaa. 

Pelaamme iltapäivää odottaessamme kierroksen Al Hamrassa. Kenttä on upeassa kunnossa ja väylät näyttävät lähes epätodellisen vihreiltä, bunkkerien reunat on leikattu kauniisti ja pallo rullaa täydellisesti viheriöillä. Löydämme lisää kuvauksellisia reikiä, mutta olemme samaa mieltä siitä, että Simonin valitsemat reiät ovat kaikkein mielenkiintoisimpia.

Iltapäivällä keskitymme laguunin ympärillä oleviin reikiin 11–13. Päätösväylän, joka on myös kentän signature-reikä, haluamme kuvat aamuvalossa, joten se saa vielä odottaa.

Palaamme illalla väsyneinä takaisin hotellille ja Jacob kaatuu sänkyyn ennen kuin ehdin miettiä, pitäisikö meidän syödä illallista

Seuraavana aamuna heräämme puoli viideltä, otamme viimeiset kuvat ja lähdemme kohti Al Ainia.

Toinen päivä: Al Ain Equestrian Shooting & Golf Club, Abu Dhabi

Opasteiden seuraaminen ei ole aivan helppoa, joten eksymisen välttämiseksi lataamme ilman nettiyhteyttä toimivan RTA Smart Drive -sovelluksen. Täällä lähes kaikki näyttävät ajavan autolla, eikä kävelijöitä juuri näy. 

Golfin kannalta paras matkustusaika Yhdistyneisiin arabiemiraatteihin sijoittuu lokakuun ja huhtikuun lopun väliseen aikaan. Nyt toukokuun lopussa on jo erittäin kuumaa, ja auton lämpömittari kipuaa yli 45 lämpöasteen.

Saavumme Al Ainiin ja isäntämme Gavin tarjoaa meille lounaan sekä mahdollisuuden vierailla resortin ampumaradalla iltapäiväaurinkoa odotellessa. 

Al Ain ei ole vain golfkenttä, vaan urheilukeskus, jossa voi harrastaa ammuntaa, hevosurheilua, rugbyä, krikettiä ja montaa muuta lajia. Ampumaradalla on olympiatason puitteet ja satoja erilaisia ratoja erityyppisille aseille. Kokeilemme pistoolilla ampumista ilman suurempaa menestystä, mutta jälleen yhtä kokemusta rikkaampana.

Puutarhakaupungiksi kutsuttu Al Ain sijaitsee sisämaassa ja elämänmeno on paljon hitaampi ja hinnat huomattavasti alhaisemmat kuin suurkaupungeissa, kuten Dubaissa ja Abu Dhabissa. 

Al Ain Equestrian Shooting & Golf Club sijaitsee Abu Dhabissa, joka on Arabiemiraattien pääkaupunki.

Al Ain Equestrian Shooting & Golf Club sijaitsee Abu Dhabissa, joka on Arabiemiraattien pääkaupunki.

Jacob Sjöman

Valokuvaamme vain yhdeksää reikää, koska kentällä on aloitettu kuukausi sitten yhdeksän ensimmäisen reiän täydellinen kunnostus. Valtavan hevosurheiluareenan sisällä kulkevat uudistettavat väylät on tarkoitus avata lokakuussa. 

Al Ain on todella korkealuokkainen kenttä, jolla on useita kuvauksellisia reikiä. Jacobia tosin ärsyttävät lukuisat sähkövalot, jotka tulevat lähes joka kuvakulmassa taustalle.

Päätämme keskittyä 12. reikään, jossa on hieno virta viheriön edessä, sekä reikiin 16 ja 17, joissa on vesiesteitä läpi väylän aina griinille asti. Otamme muutamia kuvia myös väylästä 10 sähkövalojen luomassa iltavalaistuksessa. Tämän on oltava yksi maailman pisimmistä par 5 -väylistä takatiiltä (617 metriä).

Asumme kaupungin ytimessä, viiden tähden Al Ain Rotanassa, joka osoittautuu erinomaiseksi hotelliksi. Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa on hyvin vähän baareja, joissa tarjoillaan alkoholia. Mikäli alkoholia haluaa nauttia, suunnataan täällä viihteelle eri hotelleihin, joista Al Ain Rotana on alueella työskentelevien länsieurooppalaisten suosikki. Hotellin englantilaisen pubin ja yökerhon kansalaisuuksien sekoitus tuntui mukavalta, sillä hotellissa järjestettiin samaan aikaan paikalliset häät.

Kolmas päivä: Yas Links Golf Club ja Abu Dhabi Golf Club, Abu Dhabi

Al Ain Equestrian Shooting & Golf Club sijaitsee Abu Dhabissa, joka on Arabiemiraattien pääkaupunki.

Al Ain Equestrian Shooting & Golf Club sijaitsee Abu Dhabissa, joka on Arabiemiraattien pääkaupunki.

Jacob Sjöman

Meillä on starttiaika Yas Linksillä kahdeksalta aamulla. Ennen sitä aiomme kuitenkin kuvata aamuvalossa Al Ainia ja saada kuvia valtavasta harjoitusalueesta. Lähdemme liikkeelle kello 6.25, ja navigaattorin mukaan meidän pitäisi olla perillä viimeistään kello 7.51. Eksymiselle ole aikaa, ja Jacob alkaa stressaantua.

Jacob on lähes kaksi metriä pitkä ja roteva – kun hän jokaisessa mutkassa vaistomaisesti painaa jalkansa maahan muka jarruttaakseen, alan olla huolissani, kestääkö auton lattia.

Yas Links ei ole kuvauslistallamme, mutta haluamme käydä siellä, koska se on luokiteltu maailman 50 parhaan golfkentän joukkoon. Kentän kaikki väylät ovatkin enemmän tai vähemmän upeita. Jos pitäisi valita yksi väylistä, olisi se jokin veden äärellä kulkevista. 

Tapaamme lounaalla golfkentän johtajan, joka haluaa, että Jacob ottaa kentästä kuvia iltapäivällä. Päätämme jakautua: minä jatkan matkaa Abu Dhabi Golf Clubille Jacobin jäädessä kuvaamaan. Yas Links on erittäin kuvattu kenttä, joten ei ole helppoa löytää uusia kuvakulmia.

Jacobin kuvatessa minulla on tapaaminen yhteyshenkilömme kanssa Westin Abu Dhabissa, joka on upea hotelli aivan golfkentän vieressä. 

Kenttä ja haukan muotoon rakennettu klubitalo tunnetaan European Tourilta, mutta kohteessa on myös todella hyvä ja valaistu täyspitkä 9-reikäinen kenttä. Haluamme pelata sen vielä samana iltana.

Neljäs päivä: Al Zorah Golf Club, Ajman

Haluaisimme kuvata Jack Nicklausin uutta mestariteosta Al Zorahia sekä aamu- että iltavalossa, mutta aikaa on liian vähän. Päätämme tutustua Abu Dhabin yöelämään, ja muutaman oluen ja sateenvarjodrinkin jälkeen olemme takaisin hotellilla.

Aamulla suussa on vielä edellisen illan hammastahnan maku, olemme nukkuneet selvästi liian vähän.

Kentällä on hieman sumua, emmekä saa täydellisiä varjoja kuvaan, mutta onnistumme saamaan hyviä kuvia, joiden taustalla on upea haukanmuotoinen klubitalo.

Matkalla Al Zorahiin vierailemme kolmannella kentällä, Saadiyat Beach Golf Clubilla, jonka on suunnitellut Gary Player. Ajamme golfautolla ympäriinsä ihailemassa suurten joutomaa-alueiden ja lukuisten bunkkereiden leimaamaa mestariteosta ja nautimme, kun aurinko on suoraan ylöspäin zeniitissä. Emme ajattele lainkaan kuvien ottamista. Saadiyat Beach Golf Club on varauksetta todellinen huippukenttä.

Al Zorahissa pelaamme kentän nopeasti läpi ja etsimme sopivat kuvauspaikat. Tämä ainutlaatuinen kenttä sijaitsee mangrove-suon vieressä ja täällä veden taso nousee ja laskee vuoroveden mukaisesti. Al Zorah on upeassa kunnossa, ja sen layout on mitä mainioin. Kenttä on viimeisin lisäys maan huippukenttiin – se on itse asiassa luokiteltu yhdeksi parhaista koko Lähi-idässä.

Al Zorah Golf Club rankataan yhdeksi Lähi-idän parhaista kentistä.

Al Zorah Golf Club rankataan yhdeksi Lähi-idän parhaista kentistä.

Jacob Sjöman

Kentästä tekee ainutlaatuisen se, että useat avauspaikat on sijoitettu vedessä lepääville, pienille keinotekoisille saarille. Otamme kuvia niin kauan kuin pystymme, ja lopettaessamme on melkein pimeää. Pimeyden vuoksi meillä on hieman haasteita löytää reitti takaisin klubitalolle. 

Olemme katsoneet, että monia Al Zorahin kotisivuilla olevia kuvia on muokattu voimakkaasti. Kentällä on todellisuudessa vain kaksi lampea ja kaikki muut vesiesteet ovat riippuvaisia vuorovedestä. Kotisivujen kuvissa vesi on enemmän tai vähemmän muokattu mukaan kuviin. Yritämmekin löytää omiin kuviimme kuvakulmia, jotka antavat kentästä mahdollisimman todenmukaisen, mutta hyvän kuvan.

Kuvien jälkikäsittely on tärkeä osa valokuvausta. Kuvattaessa etsitään hyvää valoa ja otetaan mahdollisimma laaja-alaisia kuvia korkealla resoluutiolla. Jälkikäsittelyssä kuvat rajataan ja käsitellään. Jälkikäsittelyn perussääntö on, että voit muuttaa kaikkea, mitä kuvattavassa kohteessa ei ole pysyvästi. On siis hyväksyttävää haravoida bunkkereita tai poistaa taustalla oleva auto, mutta taloja tai muita pysyviä elementtejä ei saa poistaa.

Fairmont Hotel sijaitsee Persianlahden vieressä, Ajmanin emiraatissa, vain 20 minuutin päässä lentokentältä ja alle puoli tuntia Dubain keskustasta. Tuntuu houkuttelevalta lähteä Dubaihin, mutta olemme molemmat olleet siellä jo useita kertoja. Ja lentokentällä on oltava viideltä seuraavana aamuna.

Lentomatkalla kotiin käymme läpi kaikki noin 3000 valokuvaa ja valitsemme jälkikäsittelyyn kelpaavat. Vaativa tehtävä on saatu päätökseen, ja toivomme, että edes yksi kuvista luo katsojalle maagisen tunteen ja saa kokemaan kuvan kautta tuoksut, tuulen ja auringon säteet…

JOHAN KULLENBERG

’Lue lisää Golf Plaisirin matkoista Arabiemiraatteihin osoitteessa golfplaisir.fi

Etsi luettavaa