Hyppää sisältöön

Tästä syystä alle parin reikätuloksien termit on nimetty lintujen mukaan

Golfissa alle par-tulosten termit tulevat lintujen maailmasta.

Golfkierroksen jälkeen moni laskee birdien määrän. Mutta miksi ihmeessä yksi alle parin reikätulos on nimetty birdieksi.

Vuoden luetuimmat: Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran GoGolfin sivuilla marraskuussa 2021.

Yksi alle parin tulos on birdie. Kaksi alle parin on eagle ja kolme alle parin albatrossi.

Birdie on suomeksi pieni lintu eli lintunen, joten olisi loogista ajatella, että linnun koko kasvaa sitä mukaa mitä paremmasta tuloksesta on kyse. Tästä ei kuitenkaan välttämättä ole kyse, mutta siitä lisää myöhemmin, sillä ensin pureudutaan siihen, miksi yksi alle parin on ylipäätään nimetty birdieksi?

Vastaus juontaa juurensa tiettävästi yli sadan vuoden päähän Yhdysvaltoihin, eikä suinkaan lajin juurille Skotlantiin. Tuolloin rapakon toisella puolella oli nykyistä yleisemmin käytössä slangisana bird, mikä merkitsi mitä tahansa loistavaa tai erinomaista asiaa. 

Kunnian birdie-termin syntysijana golfterminä ottaa Atlantic City Country Club.

Veljekset Abner ”Ab” Smith ja William Smith olivat pelaamassa ystävänsä George Crumpin kanssa kyseisellä klubilla, kun Ab Smith olisi lyönyt par 4 -reiällä lyönnin aivan reiän viereen.

Smithin kerrotaan todenneen lyönnistä, että se oli ”bird of a shot” ja väitti, että hänen pitäisi saada rahat tuplana, mikäli hän voittaisi reiän yhden alle tuloksella. Näin sovittiin ja Ab Smith myös upotti puttinsa.

Myöhemmin kolmikko alkoi kutsua tuollaista lyöntiä birdieksi.

Atlantic City Country Clubin mukaan kyseinen keskustelu käytiin vuonna 1903, ja golfklubilla on kentällään muistolaatta kiinnitettynä kiveen.

Melko nopeasti sen jälkeen, kun birdie otettiin käyttöön kaksi alle tulos nimettiin eagleksi, mikä on Yhdysvalloissa melko luonnollista, sillä kyseessä on maan kansallislintu. Tästäkin kunnia menee tiettävästi Ab Smithille.

Termit birdie ja eagle esiteltiin erään lähteen mukaan Iso-Britanniassa vuonna 1919. Ne eivät kuitenkaan vakiintuneet ihan heti, sillä vielä vuonna 1923 termeihin birdie ja eagle viitattiin eräässä kirjoituksessa juuri amerikkalaisina termeinä.

Sen sijaan albatross on brittiläinen termi, jolla viitataan kolme alle parin reikätulokseen. Nykyään sitä käytetään toki myös Amerikassa, jossa yhtä yleinen termi on double eagle, tämäkin Ab Smithin peliporukan peruja.

Albatross-termi tuli tiettävästi siitä, että kyseessä on erittäin harvinainen lintu – aivan kuten kolme alle parin tuloskin golfissa.

Teoriassa on mahdollista tehdä myös neljä alle parin tulos – ja tietenkin tällekin on oma lintunsa: condor eli korppikotka. Lisäksi siitä käytetään myös triple-eagle tai double-albatross-termiä.

Etsi luettavaa