Hyppää sisältöön

Tänä kesänä matkaillaan kotimaassa: Golfseikkailu Kainuuseen

Paltamo Golf sijaitsee Oulujärven rannalla upeissa maisemissa. Kuvassa mieleenpainuva 17. reikä.

Kotimaan matkailun suosion uskotaan kasvavan lähivuosina monesta syystä. GoGolf hyppäsi junaan ja matkusti Kainuuseen.

OLEN KULKENUT monta kertaa bägin kanssa lentokentällä, mutta harvoin juna-asemalla. Kantobägi selässä ja vetolaukku toisessa kädessä kiiruhdan Helsingin rautatieasemalla junaan suuntana Kajaani. Kainuuseen suuntautuvan viikonloppumatkan aikana on tarkoitus pelata Kajaanissa ja Paltamossa.

Lentokoneella saman matkan taittaa tunnissa, mutta junalla matkustaminen oli jo aikaa ennen koronaa alkanut kiehtoa minua. Ensinnäkin se on ilmastoystävällisempää kuin lentomatkustaminen tai yksityisautoilu. Lisäksi koen sen miellyttäväksi ja helpoksi matkustusmuodoksi.

Rautatieasemat sijaitsevat kätevästi keskellä kaupunkia. Jos lipun on ostanut etukäteen, riittää kun saapuu paikalle vain vähän ennen lähtöaikaa, koska matkatavaroiden jättämiseen, turvatarkastukseen ja siirtymiseen lähtöportille ei tarvitse varata aikaa kuten lentokoneella matkustaessa. Koronan takia junalla matkustaminen tuntuu myös lentomatkustamista turvallisemmalta.

Nopeimmillaan Intercity-juna Helsingistä Kajaaniin kiitää kuudessa tunnissa. Aika kuluu yllättävän nopeasti töitä tehdessä ja muiden matkustajien kanssa turistessa. Ennen pitkää saavumme Kajaanin rautatieasemalle, jossa vastassa on Kajaanin Golfin toimitusjohtaja Juha Tuukkanen.

TUUKKANEN ON työskennellyt pitkään golfalalla. Ennen pestiään Kajaanin Golfissa hän on työskennellyt mm. Hill Side Golfin ja Peuramaa Golfin toimitusjohtajana.

Kainuuseen Tuukkanen muutti Kajaanista kotoisin olevan avovaimonsa kanssa, eikä kestänyt pitkään, kun hän sai johdettavakseen yhdeksänreikäisen Kajaanin Golfin. Tuukkasen mielenkiintoa pestiä kohtaan lisäsi mahdollisuus päästä yhdistämään Paltamo Golf ja Kajaanin Golf.

Yhdistyminen toteutui. Paltamo Golf omistaa nyt käytännössä kokonaan Kajaanin Golfin ja tarkoituksena on ostaa viimeisetkin osakkeet. Yhteenliittyminen on tarkoittanut hyötyjä sekä paikallisille että muualta tuleville pelaajille.

”Kahden kentän yhdistymisellä ei ole ollut kuin positiivisia vaikutuksia. Omille pelaajille on tarjolla monipuolisempia pelioikeuksia ja vieraspelaajille saadaan paketoitua houkuttelevia peli- ja majoituspaketteja Kainuuseen”, Tuukkanen sanoo.

”Kenttien yhdistymisen myötä myös Kajaanin ja Paltamon golfseurojen yhteistyö on saanut ihan uuden vaihteen, ja kentillä järjestetään yhteisiä tapahtumia viikoittain.”

Kajaanin Golfn neljäs reikä on pitkä par 3, joka lyödään Syväojan yli lievästi korotetulle viheriölle.

Kajaanin Golfn neljäs reikä on pitkä par 3, joka lyödään Syväojan yli lievästi korotetulle viheriölle.

Juha Tuukkanen

RAUTATIEASEMALTA ON viisi kilometriä Kajaanin Golfiin. Ajamme kentälle Kajaanin keskustan läpi. Vuonna 1651 perustetussa kaupungissa asuu 37 000 asukasta, mikä on noin puolet koko Kainuun maakunnan asukasluvusta.

Asukaslukuun suhteutettuna Kainuussa on tarjolla paljon golfia, sillä Paltamon ja Kajaanin Golfin lisäksi läheltä löytyy Katinkulta Golf, jossa on 27 reiän lisäksi myös yhdeksänreikäinen par 3 -kenttä.

Katinkulta on puolen tunnin päässä Kajaanista sijaitseva suosittu lomakohde, jossa on Holiday Clubin kylpylähotelli sekä paljon vuokrattavia mökkejä. Moni matkailija käy sieltä käsin pelaamassa Paltamossa ja Kajaanissa.

Paltamo Golfissa matkailijat asuvat kentän ympärillä olevissa vuokramökeissä tai leirintäalueella. Aikoinaan vireillä ollut suunnitelma rakentaa hotelli kentän yhteyteen ei koskaan toteutunut.

Kajaanin Golfin naapurissa nököttää hotelli Kainuun Portti, joka avattiin uudestaan kesäkuun puolivälissä. Sitä remontoitiin kevään aikana ja hotellia pyörittää nykyään Kajaanin Golf. Hotelli mahdollistaa myös golf- ja majoituspakettien myymisen Kainuuseen suuntaaville matkailijoille. Sen yhteydessä toimii nyt myös Kajaanin Golfin klubitalo.

KAJAANIN GOLFIN kaltaisia kenttiä pitäisi olla paljon enemmän. Lähellä kaupunkia sijaitseva yhdeksän reiän kenttä madaltaa kynnystä lähteä pelaamaan. Iltaysin pelaa alle kahteen tuntiin, minkä jälkeen jää aikaa perheelle tai muihin askareisiin.

Golfkentän vuoksi ei itsessään kannata matkustaa Kajaaniin, mutta Kainuuseen suuntautuvalla golfmatkalla se on syytä pelata. Jos on muuten asiaa kaupunkiin, ota ihmeessä mailat mukaan.

Kenttä testaa pelaajan taidot, sillä pituuden puolesta se ei ole mikään pilipali-kenttä. Kun kentän kiertää kahteen otteeseen, par on 70 ja valkoisilta pituutta kertyy peräti 6 160 metriä. Takatiiltä kahden par 4:n pituus ylittää 400 metriä (molemmat 345 metriä keltaisilta) ja par 3 -reiät ovat 150 ja 200 metriä pitkiä. Kentän ainoa par 5 on lyhyehkö, takaakin vain 450 metriä. Keltaisilta ja punaisilta kenttä on selvästi lyhyempi sopien myös aloittelevalle pelaajalle.

Kajaanin Golfissa on jonkin verran korkeuseroja, lähinnä kuitenkin alussa ja lopussa. Ykkösen tiiltä lyödään alas laaksoon ja yhdeksäs reikä noustaan takaisin mäen päälle. Muuten puistomaisen kentän tavaramerkki on sen läpi virtaava Syväoja, joka on tavalla tai toisella pelissä lähes jokaisella väylällä. Kentän on suunnitellut Pekka Sivula, ja se avattiin vuonna 1989.

Vaikka kenttä sijaitsee melko pohjoisessa, se on aina viimeistään juhannuksen jälkeen hyvässä kunnossa.

JOS HALUAA pelata ainoastaan Paltamo Golfissa, junamatkustajan ei kannata hypätä pois Kajaanissa, sillä monet Ouluun matkalla olevat junat pysähtyvät myös Paltamossa. Rautatieasemalta on pari kilometriä maakunnan ykköskentälle, jossa majoitumme järvimaisemilla varustettuun viihtyisään mökkiin.

Paltamon kenttä ei paljon esittelyjä kaipaa. Jos kenttää ei ole pelannut, upeat valokuvat Oulujärven rannalla sijaitsevasta kentästä ovat saattaneet jääneet mieleen. Kuvatuin paikka on 10. reiän takatii, joka sijaitsee niemennokassa. Avauslyönnin pitää kantaa noin 180 metriä, jotta peli jatkuisi kuivalta maalta.

Ronald Freamin suunnittelemalla kentällä pelataan kauniissa kainuulaisessa metsä- ja järvimaisemassa. Varsinkin Oulujärven rannalla sijaitsevat väylät ovat sykähdyttäviä, etenkin jos ne pääsee pelaamaan tyynellä säällä aikaisin aamulla tai illan tuoksinnassa.

Layoutiltaan kenttä on myös varsin onnistunut: selkeä, joskin Paltamosta löytyy muutama freamimäinen erikoisuus, kuten kivenlohkareet ykkösreiällä ja puut hassussa paikassa päätösväylällä. Tuukkanen kertoo, että koivut kahdeksannen reiän viheriön edessä (par 3) eivät enää kuitenkaan häiritse pelaajia.

”Koivut kaadettiin kesäkuun alussa kilpailujohtaja Arto Teittisen käskystä, että Finnish Tourin kilpailu saatiin pelattua”, Tuukkanen naurahtaa.

Paltamo Golfin 14. reikä on lyhyehkö par 3, jonka viheriötä ympäröi monin paikoin vesi.

Paltamo Golfin 14. reikä on lyhyehkö par 3, jonka viheriötä ympäröi monin paikoin vesi.

Juha Tuukkanen

Kentällä pelattiin tosiaan kesäkuun toisena viikonloppuna kymmenes Paltamo Open. Se houkuttelee vuosittain ammattilaiset ja parhaat amatöörit Kainuuseen. Tyynellä säällä kenttä tarjoaa mahdollisuuden kovaan tuloksen tekoon, kuten tänä vuonna nähtiin, mutta auta armias jos tuuli puhaltaa kovaa Oulujärveltä. Silloin on pelurikin pulassa.

Vaikka kenttä sijaitsee melko pohjoisessa, se saadaan yleensä jo alkukaudesta kelpo kuntoon, eikä kiihkeimpänä lomasesonkina sen tarvitse hävetä nurmipintojen puolesta etelässä sijaitseville golfkentille.

PALUUMATKALLE SAAN autokyydin takaisin Helsinkiin. Viitos- ja nelostietä kulkiessa ohitetaan monta mainiota 18-reikäistä golfkenttää. Vieraileminen esimerkiksi Siilinjärvellä sijaitsevassa Tarinagolfissa, Joroisten Kartanogolfissa, mikkeliläisessä Annilan Golfkeskuksessa, Vierumäki Golfissa tai Lahden Golfissa ei tekisi pitkää lenkkiä matkaan, mutta tällä kertaa aikataulu ei anna myöten vierailla niissä.

Tänä kesänä on kotimaan matkailu on ajankohtaisempaa kuin koskaan – liikuit sitten raiteita tai maantietä pitkin – ja Suomi tarjoaa paljon golfarille paljon koluttavaa vaikka koko kesäloman ajaksi.

Etsi luettavaa