Hyppää sisältöön

Tänään Kaymer, huomenna Fleetwood – myös Samoojalla tähtikategorian pelikaveri

Sami Välimäki ja Tommy Fleetwood pelaavat lauantaina samassa ryhmässä.

Sami Välimäki lähtee DP World Tour Championshipin kolmanteen päivään jaetulta viidenneltä sijalta ja saa seuraukseen lajin supertähden. Myös loistavan nousun tehnyt Kalle Samooja saa mielenkiintoista peliseuraa.

Sami Välimäki pelasi tänään Saksan Martin Kaymerin kanssa ja sai kaksinkertaisen major-voittajan päänahan. Nokialainen pelasi perjantain kierroksen 69 lyönnillä. Düsseldorfin golflähettiläs löi kerran enemmän.

Huomenna Välimäen peliseura vaihtuu – ja muuttuu astetta kovemmaksi.

Välimäen tulos kahden kierroksen jälkeen on -6 (69-69). Tulos on identtinen Tommy Fleetwoodin kanssa. Englantilainen onkin Välimäen pelikaveri lauantaina.

Vaikka Fleetwoodin uran näytöt eivät ole kokonaisuudessaan yllä Kaymerin saavutuksien tasolle, hän on ollut viimeiset vuodet huomattavasti Kaymeriä edellä.

Ranking-voittaja vuodelta 2017

Tommy Fleetwood voitti vuonna 2017 European Tourin kokonaiskilpaillun.

Tommy Fleetwood voitti vuonna 2017 European Tourin kokonaiskilpaillun.

Getty Images

29-vuotiaan Fleetwoodin sijoitukset kolmella edellisellä kaudella Race-to-Dubai-rankingissa ovat olleet  seuraavat:

  • Kausi 2019: 2.
  • Kausi 2018: 3.
  • Kausi 2017: 1.

Tämänviikoiseen finaalikilpailuun Fleetwood lähti sijalta kaksi ja on lähellä ottaa neljännen perättäisen top 3 -sijoituksen kokonaiskilpailussa.

Kahden kierroksen jälkeen Fleetwood on Välimäen tapaan viidentenä. Mikäli nämä sijoitukset kilpailussa säilyisivät samana kisan loppuun saakka, Fleetwoodin sijoitus kokonaiskisassa olisi kolmas. Mutta se tuskin tyydyttäisi ensimmäistä DP World Tour Championship -voittoa hakevaa Fleetwoodia.

Fleetwoodia voidaan kutsua oikeutetusti European Tourin kestomenestyjäksi ja kiertueen kaikkien aikojen tienestilistauksessa hän on noussut jo 20 parhaan joukkoon hieman alle 20 miljoonan euron palkintoraha-ansioillaan.

Supertähdeksi hän nousi viimeistään vuoden 2018 Ryder Cupissa, kun hän muodosti Francesco Molinarin kanssa voittamattoman yhdistelmän Euroopan juhliin päättyneessä ottelussa Yhdysvaltoja vastaan.

Kaksi vahvaa rautapelaajaa

Tommy Fleetwood iskee rautoja tarkasti viheriölle.

Tommy Fleetwood iskee rautoja tarkasti viheriölle.

Getty Images

Välimäen huominen pelikaveri tunnetaan sympaattisena pelurina, jonka ehdoton vahvuus on tarkka pallonlyöminen – aivan kuten Samillakin. Fleetwood on osunut tällä kaudella viheriöihin kiertueella toiseksi tarkimmin, eikä suomalainen ole pekkaa pahempi, mahtuuhan hänkin selvästi 20 tarkimman rautalyöjän joukkoon.

Mikäli Fleetwoodin puttaaminen olisi yhtä kovalla tasolla kuin rautapeli, hän olisi varmasti noussut jo major-voittajaksi. Kaksi kertaa se on ollut lähellä, sillä vuonna 2019 hän sijoittui The Openissa toiseksi samoin kuin vuotta aiemmin US Openissa.

Taulukossa kaksikon tilastoja tältä kaudelta. Fleetwood on pelannut yhdeksän kilpailua, Välimäki 18.

Fleetwood Välimäki
Draivien tarkkuus 59,06 % 38. 60,62 % 28.
Draivien pituus 294,75 jaadia 117. 304,01 jaardia 68.
Viheriöosumat 74,44 % 2. 70,73 % 16.
Putteja per viheriöosumat 1,74 16. 1,78 30.
Putteja keskimäärin kierroksella 29,20 68 29,34 86.
Sand savet 66,67 % 5 55,56 69.
Lyöntikeskiarvo 69,47 2. 70,33 22.
Ranking-pisteet 1967,7 2. 1088,7 18.
Palkintorahat 1 636 612,62 616 864,66

Tänä vuonna Fleetwood ei ole onnistunut kuitenkaan vielä voittamaan kilpailua European Tourilla. Tässä tilastossa Välimäki on maailmankin mittapuulla tähtikategoriaan lukeutuvaa golfaria edellä, voittihan suomalainen Oman Openin maaliskuun alussa.

Silti rutinoitunut Fleetwood lähtee huomenna ehdottomana suosikkina peliryhmän sisäiseen vääntöön.

Hän pelasi ensimmäisen kerran Dubain finaalikilpailussa vuonna 2013 sijoittuen 34:neksi. Paras sijoitus kisasta on viime vuodelta, jolloin sijoittui toiseksi häviten Jon Rahmille vain lyönnillä.

Reediin eroa neljä lyöntiä

Patrick Reed lähtee kärjestä kolmannelle kierrokselle. Hän myös johtaa kiertueen kokonaiskilpailua.

Patrick Reed lähtee kärjestä kolmannelle kierrokselle. Hän myös johtaa kiertueen kokonaiskilpailua.

Getty Images

Fleetwood ja Välimäki on kärjessä olevaa Patrick Reediä neljä lyöntiä perässä, mikä ei ole ero eikä mikään, kun kilpailua on vielä kaksi kierrosta jäljellä. Huomenna kummankin olisi hyvä saada Reedin johtoa kurottua ainakin lyönnin pari kiinni, jolloin asetelemat sunnuntain päätöspäivään olisivat suomalaisittainkin kutkuttavat.

Kaksikko lähtee kierrokselle klo 10.10 Suomen aikaa kolmanneksi viimeisessä ryhmässä.

Välimäki sai jo tänään mukavasti ruutuaikaa Viaplayn ja V Sport Golfin lähetyksessä, mutta huomenna Välimäkeä nähään Fleetwoodin seurassa varmasti enemmän, semminkin jos peli kulkee samaan malliin kuin kahtena edellisenä päivänä.

Samooja saa ”Postimiehen” pelikaverikseen

Ian Poulter ja Kalle Samooja muodostavat huomenna mielenkiintoisen peliryhmän.

Ian Poulter ja Kalle Samooja muodostavat huomenna mielenkiintoisen peliryhmän.

Getty Images

Finaalikisan toinen suomalainen Kalle Samooja saa myös mielenkiintoisen pelikaverin kolmannelle kierrokselle. Hän pelaa nimittäin toisen englantilaisen Ryder Cup -sankarin Ian Poulterin kanssa.

44-vuotiaalla Poulterilla on takanaan pitkä ja menestyksekäs ammattilaisura, jonka aikana hän on ottanut yhteensä 13 voittoa pääkiertueella. Ensimmäisen voittonsa hän otti jo vuonna 2000!

Ryder Cup -menestyksensä myötä Poulter on saanut lempinimen ”Postimies”, koska häneen on voinut aina luottaa reikäpeliottelussa ratkaisuhetkillä.

Parhaimmillaan Poulter on sijoittunut kiertueen rankingissa kakkoseksi (2013) ja voittanut European Tourilla yli 25 miljoonaa dollaria palkintorahaa.

Vakituisesti Floridassa asuva Poulter jakaa peliajan Fleetwoodin tapaan PGA Tourin ja European Tourin välillä. Tänä vuonna Poulter on osallistunut yhdeksään Fleetwoodin tapaan European Tourin kisaan, ja hän lähti päätöskisaan rahalistan sijalta 28.

Finaalikisassa Poulter ja Samooja ovat yhteistuloksessa -2. Molemmat pelasivat avauskierroksen tulokseen 74, jota he paransivat tänään kuudella lyönnillä. Eroa kärkeen on kahdeksan lyöntiä.

Kaksikon lähtöaika on 8.55 Suomen aikaa. Suora lähetys kisasta alkaa viisi minuuttia myöhemmin, joten myös Samoojaa nähtäneen ruudussa lähetyksen alussa – ja kuka tietää myös myöhemminkin, jos peli lähtee ns. moving daynä kulkemaan oikeilla raiteilla.

Tulospalvelu

European Tour on katsottavissa suorana Viaplayltä ja V Sport Golf -kanavalta

Etsi luettavaa