Hyppää sisältöön

Tällainen golfari on Donald Trump

Donald Trumpin vahvin osa-alue on puttipeli.

Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin golfhuijauksista on puhuttu paljon, mutta mies osaa pelata ihan oikeasti.

”Golf sujuu minulle luonnostaan. Olen aina lyönyt palloa melko hyvin ja suoraan, ja olen paras puttaaja.”

Näin luonnehtii omaa peliään Donald Trump, jonka tasoitus on oman ilmoituksensa mukaan kolme. Se on erittäin hyvin 70-vuotiaalle miehelle, jolla on äärimmäisen kiireinen aikataulu.

Julkisuudessa Trumpin tasoitus on kyseenalaistettu, mikä lienee ansaittua, sillä Trump on todistettavasti puhunut elämänsä aikana aika paljon palturia. Häntä syytetään myös paatuneeksi golfhuijariksi. Mutta jos unohdetaan nämä asiat hetkeksi, voidaan sanoa, että Trump on ihan oikeasti hyvä golfari. Eikä ainoastaan ikäisekseen.

Trump on pelannut golfia pitkään. Hän on myös hyvin urheilullinen. Nuorena hän harrasti monipuolisesti urheilua ja pärjäsi hyvin eri lajeissa, muun muassa baseballissa, jonka lyönnissä on paljon samaa kuin golfsvingissä.

Ei golfopettajien kanta-asiakas

Välillä Donald Trump osuu karheikkookin. KUVA: GETTY IMAGES

Trump uskoo enemmän luontaisiin kykyihinsä kuin esimerkiksi golfopetukseen. Hän lyö palloa hyvin, joskaan ei oppikirjamaisesti. ”Ajatuksena on kääntää lantio nopeasti tieltä ja antaa mailan heilahtaa läpi osumasta”, Trump analysoi svingiään.

Trump luottaa vahvuuksiinsa ja pyrkii liikuttamaan mailaa itselleen luontevalla tavalla.

”Yritän pitää liikkeen yksinkertaisena. Jos en pitäisi, olisin lopettanut pelaamisen vuosia sitten”, Trump sanoi jokin aika sitten.

Trumpin svingiä on analysoitu myös televisiossa, kun Tiger Woodsin entinen valmentaja Hank Haney ruoti Trumpin liikettä Golf Channelissä. Huippuvalmentaja näkee Trumpin golfsvingin yhdeksi vahvuudeksi sen, että hän ojentaa kätensä ja mailan osuma-alueella, mikä auttaa häntä pääsemaan hyvää osuma-asentoon.

”Sen ansiosta hän saa myös kosolti voimaa lyöntiinsä”, Haney sanoo.

Kehitettävää Haney näkee taakseviennissä, jossa hänen hartiansa kääntyvät maan suuntaisesti, mikä johtaa siihen, että maila menee liikaa ideaalin liikeradan sisäpuolelle. Huippuvalmentaja kuitenkin huomauttaa, että Trump korjaa tilanteen suunnanmuutoksessa ja pääsee lopulta vahvaan osuma-asentoon.

Täydellinen grippi?

Donald Trumpin tyylinäyte 2000-luvun alusta. KUVA: GETTY IMAGES

Asiantuntijoiden mukaan Trumpin gripistä kannattaa ottaa mallia, sillä se on neutraali ja avain suoriin lyönteihin. Ehkä sen hän on oppinut Ben Hoganin Five lessons, The Modern Fundamentals of Golf -kirjasta, jota Trump kehuu eräässä haastattelussa.

”En voita klubimestaruuksia harjoittelemalla, vaan hyvän grippini ansiosta”, Trump on sanonut.

Klubimestaruuksia Trumpilla onkin oman twiittinsä mukaan peräti 18.

Putti vahvuus, vaikka tekniikka outo

Donald Trump Turnberryssä. Hän omistaa lähes 20 golfkenttää. KUVA: GETTY IMAGES

Lähipelissä Trump kertoo olevansa erityisesen hyvä bunkkerista, mutta hänen syömähampaansa on kuitenkin puttipeli, vaikka puttitekniikka on kaukana ideaalista. Siinä pistää silmää, kuinka hän kääntää vahvasti mailan läpi oikealla ranteellaan. Perinteisesti opetaan puttaamaan niin, että molemmat ranteet pysyvät putatessa melko passiivisina.

”Minulta on kyselty, että mitä oikein teen. Olen vastannut, että tehkää minulle palvelus: älkää puhuko siitä, en halua kuullakaan asiasta”, Trump sanoo.

Hank Haney on samaa mieltä tulevan presidentin kanssa: ”Selvästikin hänellä on hyvä tatsi ja kyky lukea viheriöitä, ja pallo lähtee siihen oikean linjaan. Hänen puttitekniikkansa ei ole sellainen, jollaista opettaisin ihmisille, mutta niin pitkään kuin pallot uppoavat reikään, se on ainoa asia, jolla on merkitystä.”

Trumpin vahvuus golfissa on erittäin vahva usko itseensä ja omiin kykyihinsä. Putin laittaminen ohi ei ole hänelle vaihtoehto, vaikka kyseessä olisi pitkäkin putti. Siksi hän laittaa niitä sisään useammin kuin muut.

Sama järkkymätön itseluottamus taisi johdattaa hänet myös Yhdysvaltain presidentiksi.

Lähteet: Golf.com ja golfchannel.com

Etsi luettavaa