Hyppää sisältöön

Synkronoi chippisi talvella: ”Nikke ja Villit Drillit”

Hockey Grip saattaa tehdä sinun chippaamisestasi helpomman tuntuista - tai sitten ei?

Talvi on loistavaa aikaa kehittää lähipeliä. Tiesitkö, että lähipelin harjoittelulla on myös erittäin tärkeitä vaikutuksia pitkään peliin, sillä samat lainalaisuudet pätevät muun muassa pallosta läpi menemisessä. Ensimmäisessä osassa etsitään suurta synkronaatiota mailan ja kehon välille.

Suurta ihmettä etsimässä? Eli parempaa kosketusta viheriöiden ympärillä. Chippaamisen pitäisi olla yksinkertaisen ja helpon näköistä, sillä kyseessä on kohtalaisen pieni liike. 

Jopa ”paremmillakin” pelaajilla chippaaminen menee herkästi kääntelyksi, vääntelyksi ja ennen kaikkea vaikeaksi. Pelkillä käsillä tai ranteilla mailan liikuttaminen suuntaan ja toiseen aiheuttaa herkästi nykimistä, huonoja osumia ja vääränlaisia kaaria palloon. 

Planmeca Golfareenalla näkee päivittäin, kun European Tour -ammattilaiset chippailevat lähipelialueella. Tekemisestä paistaa helppous ja yksinkertaisuus, ylimääräisiä liikkeitä ei juuri ole. Sama näkyy myös täysissä lyönneissä, joista on karsittu turhat ”pienten lihasten liikkeet”. 

Helpommin sanottu kuin tehty? Koetappa chipata yksinkertaisesti ja synkronoidusti vain kokeilemalla. Ei onnistu kovin helposti. Jos alkuasento on huono, johtaa se todennäköisesti heikkoon liikkeellelähtöön. Jos liikkeellelähtö on heikko, täytyy se kompensoida jollain muulla liikkeellä, jotta lavan saa palloon fiksusti. 

Golfissa virheet johtavat seuraaviin ja tämän takia vahvan ja hyvän alkuasennon saavuttaminen on äärimmäisen tärkeä asia. Kim Koivu kertoi treenien yhteydessä omia näkemyksiään. 

Koivu puhui erityisesti siitä, että paineet täytyvät olla kunnossa yläkropassa ja otteessa. Samaan aikaan täytyy olla stabiili, mutta rento. Helpommin sanottu kuin tehty. ”Ei musta kyllä varmaan valmentajaa saisi tekemälläkään”, Koivu nauroi. 

Hockey Grip -idea ei kuitenkaan tullut kolminkertaiselta Challenge Tour -voittajalta. Kyseistä treeniä on aikanaan käyttänyt muun muassa espanjalainen aikansa superlupaus Pablo Martin. Drillin käyttäminen antaa ainakin erilaisen tunteen chippisuoritukseen, josta voi hakea vaikutteita normaaliin suoritukseen. 

Etsintä ei kuitenkaan ole valmis, vaan erinäisten drillien ja kehon ärsykkeiden avulla tasapainoisen ja vahvan chippitekniikan etsintä jatkuu. Erinäisten drillien idea on ärsyttää kehoa ja liikettä kohti parempaa tekniikkaa. Pelkän ajatuksen tasolla harva pystyy kovin hyvin muuttamaan liikettä paremmaksi. 

Käy kokeilemassa tai kokeile vaikka kotona ilman palloa. Tärkeintä on, että ranteet tekevät mahdollisimman vähän. Vasemman käden ja mailan varren kulman tulisi säilyä läpi lyönnin. 

Pitkän etsinnäin jälkeen tekniikka alkoi itselläni hahmottua jo parempaa kohden. Illalla oli pakko tehdä vielä parin tunnin treenisessio. Lopultakin chippaaminen tuntui enemmän synkronoidulta. Yksi ajatus tähän oli ajatus, jossa oikea ojentaja pysyy vankemmin kiinni kehossa läpi lyönnin (oikeakätisellä pelaajalla). Kaikki on yksilöllistä, joten ei muuta kuin onnea omien parempien chippien etsintään! 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

The Art of Motion.

Henkilön Nikke Tyry (@nikketyry) jakama julkaisu Joulu 11, 2019 kello 10.03 PST

Etsi luettavaa