Hyppää sisältöön

Synkkä 20 minuuttinen ei murtanut Phil Mickelsonia: ”Minulla oli selkeä kuva jokaisesta lyönnistä”

Phil Mickelson saa Louis Oosthuizenin sijasta sunnuntaina parikseen Brooks Koepkan

Phil Mickelson (-7) johtaa, mutta mahdollisuus karata hävisi hetkessä Ocean Coursen takaysillä. Brooks Koepka (-6) nousi kirittäjäksi, Louis Oosthuizen (-5) on kolmantena.

Phil Mickelson (70-69-70,-7) otti muilta luulot pois Kiawah Islandin Ocean Coursella pelattavan PGA Championshipin kolmannen kierroksen ensimmäisellä puoliskolla (-4). Hän teki vielä kympillä hienon birdien ja johti viidellä.

Tässä vaiheessa Mickelson oli pelannut 19 perättäistä reikää kymmenen alle parin.

Peli oli hallussa, ja kahtena ensimmäisenä päivänä parhaiten draivannut Lefty löi 11:n avauksen pitkälle ja keskelle väylää.
Toinen lyönti jäi niukasti (par-5) viheriön eteen. Birdiepaikka sekin, kahdella aiemmalla par-viitosella hän oli jo tehnyt kahden putin birdiet.

Birkkuputtiin jäi matkaa kaksi metriä 20 senttia, josta lähes kaikki kisaa seuranneet odottivat hurmiollisesti pelanneen Mickelsonin tekevän kuudennen birdiensä ja karkaavan jo kuuden lyönnin johtoon.

Hän missasi mahdollisuutensa, birdien teki samalla reiällä pelikaveri Louis Oosthuizen nousten neljän lyönnin päähän. 
Olisi kovin rohkeaa väittää, että putin missaaminen  olisi mennyt Mickelsonin korvien väliin.
Se katkaisi kuitenkin onnistumisten sarjan ja käynnisti vaiheen, jossa kisa sai taas uuden käsikirjoituksen.

Mickelson löi 12:lla heikon avauksen väylän oikeassa reunassa olleeseen bunkkeriin, josta ei päässyt kuin muutaman kymmenen metriä eteenpäin. 125 metristä lähtenyt kolmas lyönti päätyi kymmeneen metriin, par-putti jäi niukasti lyhyeksi.

13:n tiiauspaikka oli toi kylmän suihkun. Holtiton avaus oikealle puolelle leikkasi estealueelle jo tiiauspaikan edestä. Kolmas lyönti lähti tiiltä, korttiin tupla. 

20 minuutin aikana Mickelson oli pudonnut ”melkein” kuuden lyönnin johdosta tilanteeseen, jossa lähin uhkaaja oli lyönnin päässä.

Heikko draivipäivä

Phil Mickelson ei menettänyt takaiskuista kokonaan konseptejaan. Hän löi loistavia lähestymisiä (13,14) ja selvisi vielä 16:n surkeasta draivista kuivin jaloin. 

Strokes Gained -tilastossa kahden ensimäsen päivän aikana yhteensä yli kolme lyöntiä pelikavereitaan voittanut vasuri vajosi lauantaina edellämainittujen kolmen lyönnin myötä synkkään lukuun -1.888.

Itseluottamuksen taso uudella 48 tuumaisella Callawayn Epic Speed-draiverilla saattoi ainakin alitajunnassa pudota finaalikierrokselle pohjamutiin. 

”Minulla oli valmistautuessani jokaiseen lyöntiin erittäin selkeä kuva päässäni. Olen svingannut ja lyönyt erinomaisesti, selviytynyt hienosti haasteista. Sunnuntaina minun on vaan kyettävä pitämään mielikuvat selvinä ennen lyöntejä”, Mickelson painotti.

Kolmen kärkimiehen välinen kisa – vai nouseeko takaa yllättäjä?

Brooks Koepka on viheriöillä vain puoliksi polvillaan, mutta täynnä taistelutahtoa ja itseluottamusta

Brooks Koepka on viheriöillä vain puoliksi polvillaan, mutta täynnä taistelutahtoa ja itseluottamusta

GETTY IMAGES

Lähtökohta sunnuntaille on mehukas. Vain 12 kärkimiestä on alle parin.

Brooks Koepka (-6) on takaa-ajoasemastaan ja polvivammastaan huolimatta selvä ykkössuosikki ohi Mickelsonin.
Neljä major-voittoa kertovat kovuudesta, pitkä kenttä sopii Koepkalle kuin nenä päähän. 
”Polveni (oikea) ei ole 100 prosenttisesssa kunnossa, mutta pystyn svingaamaan. Lauantaina jätin paljon lyöntejä kentälle”, Brooks muistutti  kierroksen jälkeen.

Koepkan menestyksen puolesta puhuu sekin, että hänen pohjois-irlantilainen caddiensä Rick Elliott on links-tyyppisellä kentällä kuin kotonaan. Tuulen suunnan odotetaaan vaihtuvan aiemmista päivistä poikkeavaksi.
Koepka toistaa medialle ja itselleen mielellään mantraa siitä, että hänen menestymisensä majoreissa pohjautuu taitoihin pelata vaikeita kenttiä.

Louis Oosthuizen (-5) on leimaantunut PGA Tourilla Open Championshipin 2010 voiton jälkeen ikuiseksi kakkoseksi.
Kakkostiloja on kaikista neljästä  majoreista, Players Championshipista ja reikäpelimestaruuudesta. 
Yhteensä toistakymmentä USA:ssa, josta ei ole siis yhtään ykköstilaa. 

Viimeisimmän waterloon hän koki PGA Tourin ainoan parikilpailun uusinnassa, jossa voitto karkasi hänen ja Charl Schwartzelin käsistä Oosthuizenin puskettua avauksensa veteen huhtikuussa.
Vaikka etelä-afrikkalainen on voittanut muualla ympäri maailman, hänestä ei pursua sitä voitonnälkää ja päättäväisyyyttä, joka huokuu läpi Mickelsonista ja Koepkasta.

Tuloslistalla seuraavina oleva kolmikko Kevin Streelman (-4), Christiaan Bezuidenhout (-3) ja Branden Grace (-3) pääsee kentälle paineettomasta tilasta.

Bezuidenhout on Euroopassa osoittanut kykenevänsä kukistamaan isojakin tähtiä, Gracella on majorien kierrosennätys 62, joten koskaan ei voi tietää mitä sunnuntai tuo tullessaan.

Mikäli kärkikolmikolla sakkaa enemmänkin,  voittotaistoon voivat nousta myös Bryson DeChambeau (-2), Joaquin Niemann (-2), jopa seitsemän lyöntiä Mickelsonin takana olevat Jordan Spieth, Patrick Cantlay sekä top-ten sijoitusten erikoismies Tony Finau.

Suurimmat yleisön ja median odotukset kohdistuvat kuitenkin Phil Mickelsoniin (-7).
Mikäli lauantaina 11:n putti olisi uponnut ja flow-tila jatkunutt, lähtökohta neljännelle kierrokselle voisi olla tyystin toinen.

Mickelsonin lisäksi 50+ vuotiaista 54 reiän jälkeen majoreissa johtopaikkaa ovat pitäneet vain Greg Norman (53-v) Open Championshipissa 2008, sekä Tom Watson (59-v) samassa kisassa vuotta myöhemmin.

Norman putosi sunnnuntaina kuudenneksi tuloksellaan 77, Watson missasi voittoputin 72:lla reiällä ja hävisi uusinnan Stewart Cinkille.

Kaikkien aikojen vanhin major-voittaja ennen sunnuntaita on Julius Boros (48-v) vuoden 1968 PGA Championshipissa.

Perusteita sille, miksi juuri Phil Mickelson olisi sopiva mies voittamaan ensimmäisenä majorin 50 vuotta täytettyään on valtava määrä. Niin myös niitä golfia seuraavia ja Leftyn faneja, jotka sunnuntaina pitävät maailman ylivoimaisesti menetyksekkäimmälle vasurille peukkuja PGA Championshipin ratkaisun hetkillä.

  • Elisa Viihde Viaplay ja V Sport Golf näyttävät neljännnen päivän suorana kello 20.00-02.30
  • Selostuksesta vastaa Antti Vaalas yhdessä kommentaattorina toimivaan Timo Karvisen kanssa.

Tulospalvelu

ICYMI, @BKoepka had it rolling in round 3.#PGAChamp pic.twitter.com/XlOIGPXjhn

Etsi luettavaa