Hyppää sisältöön

Suzann Pettersenin valinnat suututtivat brittejä – skandaalin keskipisteessä Solheim Cupissa jo 2015

Suzann Pettersenin (vas.) Caroline Hedwallin (kesk.) yhteinen taival Solheim Cupissa käynnistyi jo syksyn 2011 ottelusarjassa. Oikealla joukkueen kapteeni Alison Nicholas. Kuva: GETTY IMAGES

Euroopan Solheim Cup -joukkueen kapteeni, Norjan Suzann Pettersen antoi villit kortit Tanskan Emily Kristene Pedersenille ja Ruotsin Caroline Hedwallille jättäen huomattavasti paremmin vuosikausia pelanneen Englannin Jodi Ewart Shadoffin valitsematta.

Vajaan kolmen viikon kuluttua käynnistyvässä Solheim Cupissa Euroopan joukkue on pohjoismaalaisempi kuin koskaan aiemmin.

12:sta pelaajasta kuusi on skandinaaveja, samoin kapteeni Suzann Pettersen. Lisäksi apulaiskapteenina toimiva kolminkertainen major-voittaja Anna Nordqvist pääsi maailmanlistan sijoituksellaan mukaan joukkueeseen, kuten oletettavaa olikin.

Kapteeniston tekemät valinnan neljän villin kortin saajiksi herättivät ennätyksellisen paljon keskustelua ja voimakasta kritiikkiä.

Maailmanlistalla 50:na oleva Jodi Ewart Shadoff jäi valitsematta, Emily Kristene Pedersen (114.) sekä Caroline Hedwall (118.) ovat joukkueessa.

Jodi Ewart Shadoff on pelannut kolme kertaa Solheim Cupissa.
Neljäs kokemus USA:n ja Euroopan ottelusarjan tunnelmasta jää ainakin toistaiseksi tulevaisuuteen.
KUVA:GETTY IMAGES

Perusteluina tanskalaisen ja ruotsalaisen pelaajan valintaan Pettersen käytti näiden aiempaa menestyksekästä Solheim Cupin historiaa.

Hedwall on pelannut joukkueessa neljästi. Jokaisella kerralla Eurooppa on juhlinut ottelusarjan voittoa. Hedwall on menestynyt mainiosti omissa peleissään. Voittojen, tappioiden ja tasapelien suhde (8-6-1) on plussalla.

Hedwallin kiistattomaksi ansioksi ja voimavaraksi on ottelusarjoissa ollut hänen 110 % asenteensa, joka on tuonut virtaa koko tiimiin.

Kylmä fakta kuitenkin on, että Hedwallin tähti on ollut uran ensimmäisten vuosien jälkeen melkoisessa laskussa, sijoitus maailmanlistalla on vakiintunut sadannen heikommalle puolelle.

Emily Kristine Pedersen on ollut Solheim Cupissa mukana kahdesti, voittoja omista peleistä on kolme, tappioita neljä.

Uransa alkuvaiheilla Hedwall voitti Talissa LET:n Finnair Mastersin (2011), Pedersen Euroopan mestaruuden amatöörien kisoissa Turussa (2013).

Patriotismia pahimmillaan

Ewart Shadoffin aviomies, floridalaisen TV-kanavan uutisankkuri Adam Shadoff purki perheen pettymystä sosiaalisesssa mediassa todeten valintojen olleen ”hämmentäviä.”

Hän poisti pian kommenttinsa, mutta huomattavasti jyrkempiäkin tuomioita valinnat ovat saaneet etenkin englantilaisilta kommentoijilta.

Pettersenia on syytetty vanhojen pelikaverien suosimisesta, jopa patriotismista, jossa skandinaavit nähdään LPGA:lla omana tiiviinä ryhmänään.

USA:ssa suurimman osan urastaan pelannut Shadoff on maailmanlistan lisäksi huomattavasti edellä Hedwallia ja Pederseniä myös major-kisojen menestyksissä.

Shadoff oli Women´s Openissa 2017 toisena, sijoituksia kärkikymmenikköön on yhteensä viisi. Hedwall on läpi uransa lukeutunut majorien suuriin epäonnistujiin, hänellä on vain yksi sijoitus kärkikymmenikköön, Pedersenillä ei yhtään.

Shadoff on kolmikosta myös ainoa, joka on voittanut LPGA:n kilpailun.

Linkissä vertailu Caroline Hedwall vs. Jodi Ewart Shadoff maailmanlistan sijoituksista kolmen viimeisen vuoden aikana tukee myös selvästi kritisoijien toteamusta Ewart Shadoffin paremmuudesta pelikentillä.

Meneillään olevassa LPGA:n Portlandin kilpailussa Ewart Shadoff on ennen viikonloppua 11:s. Emily Kristine Pedersen 44:s.

Hedwall on keskittynyt viimeisten vuosien aikana LET:n kisoihin. Kuluvalla kaudella hänen sijoituksen pistelistalla on Solheim Cup -pelaajalle vaatimaton, 36.

Suomalaisista Noora Komulainen (33.) on Hedwallin edellä.

Suzann Pettersenillä on kapteenin roolissa luonnollinen oikeus valita parhaaksi katsomansa pelaajat mukaan.

Espanjassa pidettävän ottelusarjan (22.-24.9) valinnat ovat kuitenkin kisan historian yllätyksellisimmät.

Ewart Shadoffin lisäksi moni muukin kandidaatti odotti toiveikkaana ja hyvin perustein valintaansa joukkueeseen ennen Pederseniä ja Hedwallia.

https://twitter.com/DontTreadOnMeEV/status/1694019568593711573?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1694019568593711573%7Ctwgr%5Edba643ba57d9fa8cdded9e14f6b8a3229dee7439%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.golfwrx.com%2F722185%2Fsuzann-petterson-accused-of-golfing-jingoism-as-criticism-piles-in-over-solheim-cup-captains-picks%2F

Suzann Pettersenin käytös tyrmistytti

Pitkän ja menestyksekkään aktiviuransa aikana Suzann Pettersen voitti 15 kertaa LPGA:lla. Näistä kaksi oli majoreita. Solheim Cupiin hän osallistui pelaajana yhdeksän kertaa, ja oli useaan otteeseen maailmanlistalla kakkosena nousematta kuitenkaan kukkulan kuningattareksi.

Ammattilaisura päättyi syksyllä 2019 Solheim Cupiin, jossa norjalainen upotti 18:lla voiton joukkueelle tuoneen putin.

Äärimmäisen voitontahtoisen Pettersenin uraa himmentää vuoden 2015 tapahtumat syksyn 2015 Solheim Cupin nelipallopelissä.

Hänen parinaan oli Englannin Charley Hull, vastustajina Brittany Lincicome, sekä 20-vuotias noviisi Alison Lee.

17:lla Lee missasi putin joka olisi vienyt USA:n johtoon ennen viimeistä reikää.

Hän kuitenkin oletti, että noin 45 senttinen, reiän tasaava putti olisi ollut annettu.
Lee nosti pallon ennen vastustajiensa ilmoitusta siitä.

Suzann Pettersen ilmoitti tällöin kaikille yllätyksellisesti, että USA hävisi reiän Leen nostettua pallon ennen vastustajien ilmoitusta.

Norjalaisen toiminta aiheutti valtavan kohun ja paheksunnan, paitsi vastustajien, myös oman joukkueen, median, osin myös yleisön keskuudessa.

Viimeinen reikä tasattiin, Eurooppa voitti pelin ja pääsi viimeiseen päivään 10-6 johdossa. USA kiri kuitenkin kaksinpeleissä voittoon.

Suzann Pettersenin komeaan uraan tapahtuma jätti pysyvän tahran, vaikka hän pian ottelusarjan jälkeen pyysi julkisesti anteeksi käytöstään.

Pian käynnistyvään Solheim Cupiin lähdetään tilanteesta, jossa USA on selkeä suosikki. Siitäkin huolimatta että Eurooppa on voittanut viimeisestä kuudesta neljä ottelusarjaa.

Mikäli Eurooppa häviää ja Hedwallin sekä Pedersenin pistesasaldo jää pakkaselle, tulee pata villien korttien osalta porisemaan myös kisan jälkeen.

Solheim Cup 2023

Etsi luettavaa