Hyppää sisältöön

Suomi – golfin suurmaa?

Mitä punaisempi väri

Suomesta noustaan miesten maailmanlistan 500 parhaan joukkoon todennäköisemmin kuin esimerkiksi lajin suurmaasta Yhdysvalloista, kun suhteuttaa pelaajien määrän väkilukuun.

MIHIN MAAHAN kannattaa syntyä, jos haluaa nousta maailman 500 parhaan miesgolfarin joukkoon? Nopeasti voisi kuvitella, että oikea vastaus on joko Yhdysvallat, Englanti tai Etelä-Afrikka, joiden edustajia löytyy päntiönään golfmaailman huipulta.

Vastaus on kuitenkin väärä, vaikka Yhdysvalloista mahtuu listalle peräti 168 pelaajaa ja kahdesta muusta perinteikkäästä golfmaasta kummastakin yli 30.

Tilanne kuitenkin muuttuu, kun huippupelaajien määrän suhteuttaa maan väkilukuun. Tällöin itse asiassa jopa Suomeen syntymällä on todennäköisempää yltää rankingissa 500 parhaan joukkoon kuin Englantiin, Yhdysvaltoihin tai Etelä-Afrikkaan.

Meikäläisittäin erinomainen tulos johtuu siitä, että vertailuhetkellä eli kesäkuun alussa listalle mahtui reilun viiden miljoonan asukkaan Suomesta peräti viisi pelaajaa. Ei pöllömmin, kun ottaa huomioon maamme kylmän ilmaston.

Suomi on listallamme seitsemäntenä ja muutenkin Pohjoismaat ovat kärkikymmenikössä hyvin edustettuna: Ruotsi on toinen ja Tanska neljäs. Näiden väliin toiseksi kiilaa Australia, jonka reilusta 24 miljoonan asukkaasta peräti 33 pelaajaa mahtuu top 500:een.

Englanti, Etelä-Afrikka ja Yhdysvallat olivat listalla sijalla 10, 11 ja 12 suuren väestömäärän takia. Yhdysvalloissa asuu noin 330 miljoonaa ihmistä. Englannissa ja Etelä-Afrikassa on noin 56 miljoonaa asukasta.

MUTTA MIKÄ maailman maailman maista on sitten listauksen ykkönen? Oikea vastaus on väkiluvultaan Suomen kokoinen Skotlanti. Maailman 500 parhaan miespelaajan joukosta peräti 13 tulee lajin emämaasta.

Skotlanti on suorastaan ylivoimainen, sillä 0,00024 % väestöstä kuuluu lajin 500 parhaan miespelaajan joukkoon. Esimerkiksi Ruotsissa osuus on 0,00015 % ja Suomessa 0,00009 %.

Vertailuluku saatiin jakamalla top 500 -pelaajien määrä koko maan asukasluvulla.

Kaikkiaan 500 parhaan pelaajan joukkoon mahtui pelaajia 41 eri maasta. Yhden pelaajan ihmeitä olivat esimerkiksi Paraguay, Puola, Puerto Rico, Slovenia ja Brasilia.

Suomi on Yhdysvaltoja kovempi golfmaa kuin esimerkiksi Yhdysvallat, kun top 500 -pelaajien määrän suhteuttaa väkilukuun.

Suomi on Yhdysvaltoja kovempi golfmaa kuin esimerkiksi Yhdysvallat, kun top 500 -pelaajien määrän suhteuttaa väkilukuun.

Etsi luettavaa