Hyppää sisältöön

Suomessa suoritettiin viime vuonna ennätysmäärä green cardeja – GoGolf vastasi niistä lähes 10 prosentista

PGA pro Marko Kumm opetti Yökoriksen vetäjille golfin saloja.

Suomessa tehtiin viime vuonna arviolta 15 000 green card -suoritusta. Eniten green card -suorituksia kirjattiin GoGolf-konserniin kuuluvassa Kurk Golfissa.

Golfin kiinnostuksesta kertoo paljon se, kuinka paljon green cardeja suoritetaan vuodessa.

Ennätyksellinen golfkausi näkyi myös green cardin suorittaneiden määrässä. Golfliitto julkaisi tänään sivuillaan toimialaraportin, jossa paljastuu muun muassa se, että green card -suoritusten määrä kasvoi Suomessa viime vuonna yli 50 %.

Kun vuonna 2019 suoritettiin hieman alle 10 000 ”golfin ajokorttia”, tänä vuonna määrä kasvoi Suomen Golfliiton arvion mukaan peräti 15 000:een. Golfliiton rekisteriin seurat olivat ilmoittaneet noin 12 000 suoritusta, mutta se ei sisällä kaikkien seurojen tilastoja. Tähän päälle Golfliitto arvioi, että tilastoimattomia green card -suorituksia on tehty Suomessa noin 3 000.

”Kaikki seurat eivät ole muistaneet rekisteröidä suorituksia. Suurempi summa perustuu osittain matemaattiseen ja kokemuspohjaiseen arvioon”, Golfliiton asiantuntija Aarni Nordqvist toteaa.

Nordqvistin mukaan määrän raju kasvu kertoo golfin suosion kasvusta kaudella 2020. Golfissa näyttäisi olevan käynnissä myös nuorennusleikkaus, sillä green cardin suorittaneiden keski-ikä putosi merkittävästi. Miehissä green card -suorittajien keski-ikä oli 29,3 ja naisissa 32,8 vuotta. Kaikkien suorittajien keski-ikä oli 30,6 vuotta. Se putosi viime vuoteen verrattuna kahdella. 

”Ikärakenne näyttää merkittävästi nuoremmalta kuin aiemmin. Erityisen voimakas kasvu on ollut nuorissa naisissa ja miehissä. Alle 30-vuotiaita oli poikkeuksellisen paljon”, Nordqvist sanoo. 

Eniten green cardeja kirjoitettiin GoGolf-konserniin kuuluvassa Kurk Golfissa: peräti 1 344. Kirkkonummella sijaitsevan klubin lukuun tilastoituvat myös GoGolfin rangeilla Leppävaarassa ja Megarangella tehdyt green cardit.

Kaikissa kolmessa kohteessa järjestetään GoGolfin konseptoimia Päivässä golfariksi -kursseja, jotka ovat osoittautuneet suosituksi tavaksi ottaa ensi askeleet golfin parissa: peräti 9 prosenttia Suomen kaikista green cardeista myönnettiin GoGolfin toimesta.

”GoGolfin strategiassa pelaaja on aina keskiössä. Kannamme myös huolta lajin elinvoimasta. Alkeiskurssit ja matalan kynnyksen golftutustumiset ovat osoittauneet erinomaiseksi tavaksi saada harrastajia lajin pariin”, sanoo GoGolfin toimitusjohtaja Mikael Hästbacka.

Kasvu viime vuoteen verrattuna oli huima, sillä GoGolfin kohteissa suoritettiin yli kolme kertaa enemmän green cardeja kuin vuotta aiemmin, jolloin luku oli hieman alle 500.

Toinen yli tuhannen myönnetyn green cardin rajan ylittänyt taho oli Helsingissä sijaitseva Paloheinä Golf, jossa green cardeja kirjoitettiin 1 056. Paloheinän osuus kaikista green cardin Suomessa suorittaneista oli seitsemän prosenttia.

Hyvin onnistuttiin myös Espoo Golfissa, sillä sen hallinnoimilla kentillä Gumböle Golfissa green cardin suoritti 488 pelaajaa ja Espoon Golfseurassa määrä oli 307.

Top 10 Green card -suoritukset

Seura Green Card -suoritukset
Kurk Golf 1 344
Paloheinä Golf 1 056
Gumböle Golf 488
Aurinko Golf 442
Golf Virrat 440
Espoon Golfseura 307
Karelia Golf 292
Pirkanmaan Golf 276
Tarina Golf 266
Nokia River Golf 263

Etsi luettavaa