Hyppää sisältöön

Suomen golfin Hall of Fame julkistettiin viikonloppuna

Golfliitto päätti sääntöuudistuksistaan lauantaina.

Listalta löytyy tuttuja nimiä niin kilpagolfareista kuin golfvaikuttajistakin.

Viikonloppuna pidetyn Golfliiton 60-vuotisjuhlagaalan yhteydessä julkistettiin Suomen golfin Hall of Fame -kunniagalleria. Hall of Fameen valinta on ennen kaikkea kunnianosoitus henkilöille, jotka ovat teoillaan vaikuttaneet Suomen golfiin ja sen kehitykseen. Vastaavia gallerioita on Suomessa ja maailmalla ennestään useimmista merkittävistä yksilö- ja joukkuelajeista. 

Alla lyhyt esittely Hall of Famen ensilistaukseen valituista pitkän linjan golfareista.

#1 – Eljas Erkko (1895–1965)

Ministeri Eljas Erkko oli muun muassa mukana perustamassa Suomen ensimmäistä golfseuraa, Helsingin Golfklubia, ja hänet nimitettiin vuonna 1957 perustetun Suomen Golfliiton ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Talissa vuosittain pelattava Erkko Trophy on yksi Euroopan merkittävimmistä amatöörikilpailuista.

#2 – Erkki Lehto (1918–1999)

Porin Golfkerhon Erkki Lehtoa on pitkälti kiittäminen siitä, että Suomen Golfliitto perustettiin vuonna 1957. Hän istui Golfliiton hallituksessa yhteensä 14 vuotta ja toimi yhtä pitkään myös kotiseuransa puheenjohtajana.

#3 – Jalo Grönlund (1933–2000)

Jalo Grönlund vei nimiinsä seitsemän ensimmäistä miesten Suomen mestaruutta vuosina 1957–1963 ja voitti tittelin kaikkiaan ennätykselliset kaksitoista kertaa. Grönlund voitti komealla urallaan myös kaksi ensimmäistä Erkko Trophya vuosina 1966–67.

#4 – Hannu Tarmio (1932–2015)

Hannu Tarmion perustama Viestintä Tarmio Oy toimitti Suomen Golflehteä 25 vuoden ajan. Golfkansa tuntee vuonna 2015 edesmenneen Tarmion ennen kaikkea Golflehden rakastettuna ’Baarimestarina’, joka johdatti golfin harrastajat golfin syvimmän olemuksen äärelle. Hän toimitti ja kirjoitti myös runsaasti golfkirjallisuutta.

#5 – Pekka Sivula (1924–)

Arkkitehti Pekka Sivula on yksi Suomen tuotteliaimmista golfkenttäsuunnittelijoista ja Aura golfin alkutaipaleen keskeisiä vaikuttajia. Suomen Golfliiton hallituksessa Pekka Sivula istui vuosina 1977–1983, ja 80-luvun alussa hän toimi myös Aura Golfin puheenjohtajana.

#6 – Asko Arkkola (1940–)

Suurelle yleisölle legendaarisena golfselostajana tutuksi tullut Asko Arkkola on Suomen PGA:n kunniapuheenjohtaja, ja hän on istunut kahteen otteeseen myös Suomen Golfliiton hallituksessa. Arkkola menestyi hyvin myös kansallisen tason kilpagolfissa huippusaavutuksenaan vuoden 1971 Erkko Trophyn voitto.

#7 – Lassi Tilander (1934–)

Niin ikään selostajalegendana golfyleisölle tutuksi tullut Lassi Tilander on Suomen kenties monipuolisin golfvaikuttaja. Hän on toiminut aktiivisesti sekä seura- että liittotasolla ja vaikuttanut myös kilpagolfin parissa. Hän on tuottanut myös runsaasti golfkirjallisuutta ja kolumneja sekä pelannut lähes 800 golfkentälä ympäri maailman.

#8 – Arja Sipronen (1943–)

Arja Sipronen voitti naisten Suomen mestaruuden ennätykselliset seitsemän kertaa ja siirtyi ensimmäisenä suomalaisnaisena ammattilaiseksi vuonna 1984. Hän käytännössä raivasi tien suomalaiselle naiskilpagolfille ja ryhtyi kilpauransa jälkeen opettavaksi ammattilaiseksi.

Hall of Famea pääset tutkimaan kokonaisuudessaan täällä.

Etsi luettavaa