Hyppää sisältöön

Suomeen rakennetaan uusi 18-reikäinen golfkenttä – Golf Pirkkala hakee helpotusta ruuhkaisuuteen laajenemalla

Golf Pirkkalassa sijaitsee 18-reikäinen golfkenttä, jonka on suunnitellut Kosti Kuronen. KUVA: LASSI PEKKA TILANDER

Golf Pirkkala on päättänyt rakentaa uuden 18-reikäisen golfkentän. Laajennus toteutetaan vaiheittain.

Golf Pirkkala laajenee. Tavoitteena on, että Pirkkalassa sijaitsee 2030-luvulla kaksi 18-reikäistä golfkenttää. Toinen kentistä olisi korkeatasoinen Championship-kenttä, jonka par-luku olisi 71 tai 72. Siihen kuuluisi nykyisestä Golf Pirkkalan kentästä noin yhdeksän reikää. Toinen kenttä kulkee tässä vaiheessa työnimellä Players. Aloittelijaystävällisen kentän par-luku olisi 68 tai 69.

Golf Pirkkalan osakkeenomistajat hyväksyivät laajennussuunnitelman viime viikolla.

”Yhtiökokouksessa klubitalo oli täynnä. Puolitoista tuntia käytiin asiaa läpi ja osakkaat saivat esittää kysymyksiä. Oli positiivinen vastaanotto, eikä jouduttu äänestämään”, toimitusjohtaja Markus Junni tiivistää.

Laajennukselle on Junnin mukaan tarvetta, sillä Golf Pirkkalassa on 1 155 pelioikeutta ja jäseniä 2 500. Pelioikeuksien määrä on 18-reikäiselle kentälle erittäin suuri. Kierroksia kentällä pelataankin kauden aikana noin 36 000, kun Junnin mukaan optimimäärä olisi 30 000.

”Primetime on täynnä. Lähtökohta on se, että meillä on jo olemassa pelaajat laajennukselle”, Junni sanoo.

Maa-alueita hankitaan yhdessä kunnan kanssa

Golf Pirkkala on suunnitellut laajennusta jo vuodesta 2010 saakka. Ongelmana on ollut maa-alueiden saaminen ja kasteluveden riittävyys.

Junnin mukaan maiden hankinta laajennusta varten on osittain vielä kesken, mutta tilanne näyttää hyvältä. Golf Pirkkala on myös tehnyt vaihtoehtoisia reitityssuunnitelmia sen mukaan, miten maita lähialueilta tullaan laajennusta varten saamaan.

”Olemme kartoittaneet kentän ympärillä olevia maa-alueita, jotka ovat soveliaita golfkentän rakentamiseen. Jos jonkun maapalstan hankkiminen ei onnistukaan, niin se voidaan tarvittaessa kiertää”, Junni avaa.

Maiden hankkiminen toteutetaan yhdessä Pirkkalan kunnan kanssa. Laajennusta on suunniteltu osittain kunnan jo omistamille maille. Lisäksi maanhankintaa tehdään yhdessä kunnan kanssa.

”Kunta on vahvasti tukemassa hanketta”, Junni iloitsee.

Laajennus toteutetaan vaiheittain

Laajennus tehdään vaiheittain siten, että alkuun rakennetaan joko kuuden tai yhdeksän reiän laajennus, joka voisi aueta jo syksyllä 2025.

Ensimmäisen vaiheen kustannusarvio on Junnin mukaan 3,5–4 miljoonaa euroa, josta ison osan eli jopa miljoona euroa syö kasteluveden saatavuuden varmistaminen. Nykyinen vesikapasiteetti ei riitä kahden golfkentän tarpeisiin.

”Lähdemme tekemään tarkempaa selvitystä, että rakennettaisiin kastelulinja Pyhäjärveen. Linnuntietä matkaa on noin viisi kilometriä”, Junni kertoo.

Uusien golfväylien lisäksi myös muuta infraa, kuten pysäköintialuetta, klubitaloa ja harjoitusalueita, on tarkoitus laajentaa. Ne ovat jo nyt olleet piukassa, kun pelaajia on riittänyt ruuhkaksi asti.

Yhtiökokouksessa hallitus valtuutettiin perimään osakkailta ylimääräinen rahoitusvastike kentän suunnittelua varten.

”Jos kaikki menee putkeen, meillä tulee olemaan syksyllä ylimääräinen yhtiökokous ennen varsinaista yhtiökokousta, jossa päätetään, että lähdemme rakentamaan uutta golfkenttää”, Junni kertoo.

Golf Pirkkalan nykyisen golfkentän on suunnitellut Kosti Kuronen. Uuden golfkentän arkkitehdin kilpailutus on tarkoitus aloittaa niin pian kuin mahdollista.

Etsi luettavaa