Suomalaisten top 5-kierrokset majoreissa – Mikko Ilonen, Minni Blomqvist ja Kalle Samooja

Mikko Ilonen hämmästytti englantilaisyleisöä kahteen otteeseen vuoden 2001 kilpailussa. KUVA: GETTY IMAGES

Kalle Samoojan superkierros US Openin toisella kierroksella nousee kaikkien aikojen listalla kolmanneksi. Minea Bloqvistin majorien ennätys, sekä Ilosen nousu The Openissa yhdeksänneksi ovat omassa luokassaan suomalaisessa golfhistoriassa.

Kalle Samoojasta tuli kolmas suomalaispelaaja, joka on majorissa pelannut yksittäisellä kierroksella top 2-sijoituksen.

Seuraaavassa suomalaisten onnistumisest kronologisessa järjestyksessä.

Mikko Ilonen, The Open 2001, Royal Lytham & St. Annes Golf Club

Mikko Ilonen selvitti tiensä kilpailuun karsinnan kautta. Edellisenä vuonna hän oli päässyt paraatiovesta sisään St Andrewsin Old Coursella pelattuun kisaan Amateur Championshipin hallitsevana mestarina.

Peliseurana Old Coursella olivat legendat Tom Watson ja Ian Woosnam. Ilonen karsiutui lyönnillä.

Roayl Lytham & St. Annes Golf Clubilla vuotta myöhemmin Ilonen otti jo huomattavan isoa roolia.

Avauskierroksella hän teki nimensä tunnetuksi niillekin, jotka eivät muistaneet lahtelaista The Amateur Championshipin voittajana kaudelta 2000.

Ilonen naputteli torstain kierroksella tuloksen 68,-3. Edellä oli tässä vaiheessa vain Colin Montgomerie 65,-6.

Suomalaisen kanssa samaa tilaa jakoivat Chris DiMarco ja Brad Faxon.

Kaksi seuraavaa kierrosta sujuivat vaatimattomammin (75-70). Ilonen oli kuitenkin vain kuusi lyöntiä kärjestä, mutta kärkikymmenikön ulkopuolella.

Sunnuntaina Ilonen kirjoittutti kahdella suomalaista golfhistoriaa. Hän pelasi päivän parhaan kierrostuloksen 66,-5.

Tämä nosti vasta 21-vuotiaan Ilosen ensimmäisenä suomalaisen major-kisan kärkikymmenikköön, yhdeksänneksi.

Voiton vei viisi lyöntiä paremmalla tuloksella David Duval.

Toiseen sijaan, Ruotsin Niclas Fasthiin jäi eroa kaksi lyöntiä.

Kolmatta sijaa jakaneista viidestä pelaajasta Ilonen jäi kahden lyönnin päähän.

Minea Blomqvist, Women´s British Open 2004, Sunningdale

Golf Club

Minea Blomqvist-Kakon putteri oli tulikuumana hänen ottaessaan haltuunsa majorien kierrosennätyksen 62,-10.
KUVA: GETTY IMAGES

MInea Blomqvist oli täyttänyt reilu neljä kuukautta ennen ensimmäistä majoriaan 19 vuotta.

Hän oli tulokaskaudellaan voittanut jo Etelä-Afrikan Tourin, sekä saavuttanut ensimmäisen suomalaisvoiton LET:lla Unkarin kisassa.

Valmentajansa VIlle Kalliala caddienään Minni näytti parasta osaamistaan englantilaisyleisölle jo avauspäivänä.

Kisan lopullinen voittaja Karen Stupples johti 18 reiän jälkeen tuloksella 65-7. Sarah Lee 67,-5 oli toisena.

Ilosen tavoin Minea Blomqvist osoitti kovuuttaan majorissa, vaikka aiempaa kokemusta ei ollut.

68.-4 oikeutti jaettuun kolmanteen sijaan. Sen huomioarvoa nostivat saman tuloksen tehneet Annika Sörenstam ja Natalie Gulbis.

Toinen päivä oli valitetttavasti toisesta ääripäästä. Lyöntejä kertyi tasan kymmenen enemmän.

MInea Blomqvist itki surunkyyneleitä kuvitellen pudonneensa viikonlopun kierroksilta.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Lauantaina Minea Blomqvist paransi edellispäivän tulostaan peräti 16 lyöntiä.

Sunningdalessa tehtiin historiaa suomalaisnuorukaisen tuloksen 62,-10 myötä.

Se oli lyönnin parempi kuin miesten ja naisten majorien aiempi ennätys 63 lyöntiä.

Eroa edelleen kärkipaikalla olleeseen Karen Stuplesiin oli tässä vaiheessa neljä lyöntiä.

Viimeisenä päivänä Blomqvistin pinna piti tähtien keskellä. Megakierrosta ei kuitenkaan tullut.

Sijoitus oli kahdeksas ja tämä oli luonnollisesti paitsi naisten, myös miesten kaikkien aikoijen kovin tulos.

Annika Sörenstam jäi niukasti Blomqvistin taakse. Toinen legenda Laura Davies jakoi Minean kanssa kahdeksannen sijan.

Kalle Samooja, US Open 2022, The Country Club, Boston

Kalle Samoojan tulos 67,-3 oli aivan eri sarjasta, kuin mitä hän oli tehnyt kolmella ensimmäisellä major-kierroksellaan (78-76-77)

Kalle Samooja pääsi mukaan elämänsä toiseen major-kilpailuun voitettuaaan Porsche European Openin Hampurissa vain 1,5 viikkoa ennen US Openin käynnistymistä.

Avauskierrroksella turkulaisen peli ei auennut. Hän pelasi 10 viimeistä reikää peräti kuusi yli ja sai tuloksekseen 77,+7.

Toisella kierroksella tahti oli täysin toinen. Samooja kuvitteli sääennustukseen tutustuttuaan jopa tuloksen 70,par riiittävän jatkooon.

Pelikeli oli kuitenkin ennnustetta parempi.

Samooja menetti mahdollisuuksiaan ulosmenosssa.

Kolmesta birdiestä huolimatta kahden bogeyn ja ja yhden tuplan myötä hän oli puolivälin krouvissa edelleen kaukana cut-rajasta.

Kun sisääntulon alkuun (kentän toinen) hän kirjasi vielä yhden bogeyn, näytti peli täysin menetetyltä.

Samooja oli eri mieltä. Seitsemällä viimeisellä birdejä syntyi neljä.

Kierrostulos 67,-3 oli koko päivän toiseksi paras. Samaaan ylsivät major-voittajat ja supertähdet Scottie Scheffler, Brooks Koepka ja Jon Rahm.

Paremman tuloksen teki vain kisan johtoon siirtynyt Collin Morikawa. (66,-4).

Samoojan onnentunnetta loistavasta tuloksestaan käänsi pettymykseksi niukka, lyönnin marginaalilla tullut karsiutuminen kilpailusta

Seuraavassa viisi parasta suomalaiskierrosta majoreissa:

Pelaajan nimiKilpailuLyöntimääräsijoitus kierroksellakierroksen järjestyskierrostuloksetLopullinen sijoitus
Minea BlomqvistWomen´s British Open, 200462,-101. tulos oli pitkään majorien ennätysKilpailun kolmas kierros68-78-62-708.
Mikko IlonenThe Open, 200166,-51.Kilpailun neljäs kierros68-75-70-669.
Kalle SamoojaUS Open, 202267,-32.Kilpailun toinen kierros77-67,+4MC
Mikko IlonenThe Open, 200168,-32.Kilpailun ensimmäinen68-75-70-669.
MInea BlomqvistWomen´s British Open, 200468,-43.Kilpailun ensimmäinen68-78-62-708.