Hyppää sisältöön

Suomalaisgolfareilla tulossa tiukka taisto olympiapaikoista – neljän pelaajan osallistuminen Pariisin kisoihin vaatii venymistä

Sami Välimäki sijoitus Tokion olympialaisissa oli 27. Kenttäpeli jätti toivomisen varaa, mutta puttitilastoissa (Strokes Gained) suomalaispelaaja oli kirkkaasti paras. Kuva: GETTY IMAGES

Matilda Castrenin asema suomalaisten keskinäisessä karsinnassa Pariisin olympialaisiin 2024 pääsystä on varsin vahva. Muista kolmesta paikasta saattaa kehkeytyä varsin tiukka kilpailu.

Olympialaisten ohjelmaan palanneen golfin miesten ja naisten henkilökohtaisiin sarjoihin otetaan Rio de Janeiron (2016) ja Tokion (2021) tavoin Pariisissa 60 osallistujaa molempiin sarjoihin.

Karsinta pohjautuu voimassaolevaan maailmanlistaan. Kustakin maasta otetaan maksimissaan kaksi edustaja.

Poikkeuksena maat, joilla on kolme tai neljä pelaajaa listan 15:n ensimmäisen joukossa. Nämä saavat vastaavan määrän pelaajia kisoihin.

Pariisin olympialaisten (26.7.- 11.8.2024) golfkilpailut pelataan Le Golf Nationalin -kentällä, joka on vuosituhannen vaihteesta asti isännöinyt Ranskan avointen miesten sarjaa, sekä järjestänyt Ryder Cupin 2018.

Neljän miehen kauppa

Miesten sarjassa näyttöjä pääsee antamaan vielä 13,5 kuukauden ajan. Karsinta päättyy 17.6. 2024.

Karsintapisteitä on kuitenkin kaikilla pelaajilla jo reilun 10 kuukauden ajalta pohjilla. Alkava kesäkausi ja syksy ovat hyvin merkityksellisiä ennen varsinaisen loppusuoran aukeamista.

Sami Välimäki (207.) on noussut alkukauden vahvoilla peleillään kotimaisista ykköseksi. Hän on myös miehistä toistaiseksi ainoa, joka on varmistanut paikkansa kuluvalla kaudella majoriin (The Open).

Välimäen tavoin jo Tokion kisoihin osallistunut Kalle Samooja (269.) on kiinni toisessa paikassa.

Tapio Pulkkanen palaa kisakentille tulevan viikon torstaina Marco Simone Golf Clubilla pelattavassa Italian Openissa.
Kuva Getty Images

Tapio Pulkkanen (289.) sekä Mikko Korhonen (317.) omaavat erittäin hyvät mahdollisuudet kivuta joukkueeseen.

Lähes 3,5 vuoden aikana (2020-) kun kyseinen nelikko on pääkiertueella samanaikaisesti pelannut, Suomen ykkös- ja kakkospelaajan paikat ovat vaihtuneet todella tiiviiseen tahtiin.

Huomionarvoista on se, että 60:n kisoihin pääsevän joukossa Välimäki on nykyisellä sijoituksellaan 51:s, Samooja 57.

Viimeisessä kisapaikassa kiinni olevan Augusto Nunezin maailmanlistan sijoitus on 285.

Suomalaiset eivät siis pelaa pelkästään keskenään kahdesta kisapaikasta, paikka 60:n ensimmäisen listalla on ansaittava. Tätä helpottaa luonnollisesti kahden pelaajan kiintiö maata kohden.

Naisten toisesta paikasta tiukka kisa

Matilda Castren oli Tokion kisoissa 18:s, Sanna Nuutinen 20. Nämä ovat suomalaisten parhaat sijoitukset olympialaisissa.

Mikko Ilonen kisaili Riossa vielä ennen viimeistä päivää pronssimitalista. Hän pelasi päätöskierroksen loistavasti onnistuneen Matt Kucharin kanssa. Kuchar oli lopulta kolmas, Ilonen 21.

Matilda Castren nousi viikonlopun majorin jälkeen maailmanlistalla takaisin sadan joukkoon Hänen asemaansa kotimaisten pelaajien keskinäisessä karsinnassa on turhaa kyseenalaistaa.

Tiia Koivisto on tuorein suomalaisvoittaja LET:lla
Kuva: Teemu Tyry

Toisesta paikasta käydään kisaa 3-4 pelaajan kesken. Konkari Ursula Wikström (258.) oli mukana jo Riossa. Kiira Riihijärvi (300.) teki hurja nousut edelliskaudella Epson Tourilla. LPGA:lla peli ei toistaiseksi ole auennut.

Tiia Koiviston (326.) tuloskunto katkesi varsin yllättäen toukokuussa 2022 saavuttamaansa LET:n Ranskan kisan voittoon. Sanna Nuutisen (336.) ote kirposi edelliskaudella kahta Touria pelatessa. Mahdollisuuksia kisakoneeseen pääsyyn on myös Noora Komulaisella (413.) joka osallistui Rio de Janeiron kisoihin.

Naisten karsinnassa suomalaisten peikkona on miesten tavoin se, että toisen pelaajan rankingin täytyy pysyä lähellä nykyistä tasoa.

Wikström (258.) on karsintalistan 53:s, viimeistä paikkaa hallussaan pitävän sijoitus maailmanlistalla on 338.

Nelly Korda ja Xander Schauffele hallitsevat mestarit

Miesten olympiakultaa ovat rintaansa saaneet Justin Rose (2016) ja Xander Schauffele (2021). Henrik Stenson tarjosi Roselle Riosssa tiukan vastuksen.

Olympiagolfin historian parhaan tuloksen 61,-10 päätöspäivänä tehnyt Slovakian (ex-Etelä-Afrikka) Rory Sabbattini nappasi Tokiossa hopeaa, Taiwanin Pan Cheng-tsung otti yhtä yllätttävästi pronssia peräti seitsemän miehen uusinnassa.

Naisten olympiakultaa ovat voittaneet Inbee Park (2016) ja Nelly Korda 2021.

Kahteen mitaliin (hopea ja pronssi) on yltänyt Lydia Ko.

Matilda Castrenin (18.) lisäksi tuloslistan ensimmäisellä puoliskolle ovat yltäneet Sanna Nuutinen (20.), Mikko Ilonen (21.) sekä Sami Välimäki (27.)

Muut suomalaiset olympiaurheilijat Roope Kakko (43.), Ursula Wikström (44.), Kalle Samooja (45.) Noora Komulainen (48.) jäivät osallistumiskerroillaan kauemmas kärjestä.

Olympiakarsinta Golf

Karsintatilanne, miehet

Karsintatilanne, naiset

Etsi luettavaa