Hyppää sisältöön

Suomalaisessa kilpagolfissa historiallisen hyvä tilanne

Tapio Pulkkanen teki historiaa voittaen koko Challenge Tourin  pistelistan kaudella 2017

Suomalaisessa kilpagolfissa on kuljettu pitkä matka viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Aikajanallisesti kehitys on ollut tasaisen tappavaa ja uusia lukuja on kirjoitettu suomalaisen golfin historiankirjoihin lähes vuosi toisensa jälkeen.

Suomalaisia on pelannut golfin European Tourilla jo 90-luvusta lähtien. European Tour -ajanlaskun voidaan kuitenkin sanoa alkaneen kunnolla vasta Mikko Ilosesta, joka oli ensimmäinen peluri onnistuen säilyttämään pelioikeuden kiertueella. Ilonen on jo kiertueveteraani, jolla on käynnissä jo 18:s täysi kausi kiertueella. 

Ilosen saavutukset ovat toki omassa luokassaan. Uran ensimmäinen voitto tuli Indonesiasta vuonna 2007, joka oli samalla ensimmäinen suomalaisen voittama European Tourin kilpailu. Ilonen on sittemmin voittanut neljä kertaa kiertueella ja edustanut itseään ja Suomea myös kaikissa golfin major-turnauksissa. 

Lahtelainen sai lopulta seuraa European Tourille vuonna 2006 kun Tuomas Tuovinen ja Toni Karjalainen saapuivat vilkaisemaan tunnelmia European Tourilla. Kumpikaan ei onnistunut säilyttämään pelipaikkaansa kiertueella. 

Seuraavaksi seuraa kiertueelle Iloselle tekivät Roope Kakko ja Mikko Korhonen. Kakko on pelaillut kiertueella tasaisen epätasaisesti saavuttaen loistavia yksittäisiä sijoituksia. Korhosesta tuli ensimmäinen vakituinen työkaveri Iloselle European Tourilla. Välissä European Tourin tuulia ovat käyneet haistelemassa myös Antti Ahokas ja Peter Erofejeff

80-luvun ensimmäisellä puoliskolla olevat pelaajat ovat pikkuhiljaa siirtymässä veteraaniluokkaan. Seuraava sukupolvi on sittemmin alkanut löytämään tietään suurille kiertueille. 

Tapio Pulkkanen oli ensimmäinen 90-luvulla syntynyt suomalainen golfari, joka varmisti paikkansa pääkiertueelle voittaessaan viime kauden Challenge Tourin. Mikko Ilosen ja Korhosen seuraksi ET:lle siirtynyt kotkalainen tarvitsee hyviä sijoituksia tai vahvat karsinnat varmistaakseen ensi vuoden pelipaikan pääkiertueella. 

Tänään European Tour -uransa aloittava Kim Koivu on toinen 90-luvulla syntynyt suomalainen, joka pääsee isojen poikien joukkoon vakituisella sopimuksella. 

Koivun myös loppukaudeksi on luvassa historiallinen tilanne. European Tourilla pelaa neljä suomalaista vahvalla kategorialla! 

Ensi vuonna on käytännössä varmasti luvassa vähintään yhtä hyvä tilanne. Ilosen, Korhosen ja Koivun pelioikeudet ovat jo varmoja. Kalle Samoojan pelipaikka kiertueella on 99% varma, joten vähintään neljä suomalaista olisi mukana jo ensi kauden alusta lähtien kiertueen täysinä jäseninä. 

Pulkkasen ja muiden kiertuepaikkaa tavoittelevien myötä on myös erittäin mahdollista, että suomalaiset European Tour -pelaajat eivät mahdu enää kaudella 2019 samaan ryhmään harjoituskierrosella! 

Etsi luettavaa