Hyppää sisältöön

Solheim Cup tulee – Yhdysvallat on suosikki, mutta Euroopan joukkue voi yllättää

Euroopan joukkueessa on pelaajia seitsemästä eri maasta.

Yhdysvallat lähtee perjantaina käynnistyvään Solheim Cupiin ykkössuosikkina, mutta Euroopalla on kokeneempi joukkue ja kotikenttäetu.

Tämänvuotinen Solheim Cup pelataan Gleneaglesin kentällä Skotlannissa. Vuodesta 1990 saakka pelatussa kilpailussa kohtaavat Euroopan ja Yhdysvaltain naisjoukkueet Ryder Cup -hengessä.

Kaksi edellistä Solheim Cupia on mennyt Yhdysvalloille, ja jos maailmanlistan sijoituksia katsoo, Yhdysvallat juhlii reikäpelein ratkaistavan joukkuekilpailun voittoa myös tänä vuonna. Yhdysvallat on voittanut kohtaamisista yhteensä 10. Euroopalla voittoja on puolet vähemmän: 5.

Tänä vuonna Yhdysvaltain pelaajien ranking-sijoitukset vaihtelevat välillä 3–81, kun Euroopan joukkueen vaihteluväli on huomattavasti suurempi: 12–662.

Yhdysvaltain joukkueen ykkösnimi on Lexi Thompson, jonka maailmanlistan sijoitus on kolmas. Euroopan joukkueen paras pelaaja on Espanjan Carlota Ciganda, jonka ranking-sijoitus on 12:s. Rankingin perusteella Euroopan joukkueen heikoin lenkki on Suzann Pettersen, joka palasi kisakentille yli vuoden kestäneeltä äitiyslomalta tänä kesänä. Pitkä tauko selittää kaksinkertaisen major-voittajan valahtamisen rankingissa niin matalalle.

Pettersenin paluu ei ole sujunut parhaalla mahdollisella tavalla, sillä neljässä kisassa hän on läpäissyt cutin vain kerran sijoittuen tuolloin kisassa jaetulle 58. sijalle.

Pettersenin valintaa onkin pidetty erittäin rohkeana, sillä hän piti taukoa peleistä koko kauden 2018 ajan. Euroopan kapteeni Catriona Matthew luottaa 38-vuotiaaseen Petterseniin kuitenkin kuin vuoreen, eikä kokemuksen puutteesta hänen menestymisensä ainakaan jää kiinni.

Norjalainen osallistui ensimmäisen kerran Solheim Cupiin 21-vuotiaana, ja hänet on valittiin joka toinen vuosi pelattavaan turnaukseen yhtäjaksoisesti vuoteen 2015 saakka. Vuonna 2017 Pettersen joutui jäämään pois loukkaantumisen vuoksi, joten nyt hän on innoissaan pääsystä takaisin pelaavaan kokoonpanoon.

”Olen iloinen, että ”Beany” (Matthew) näytti minulle peukkua. Siitä lähtien kun hän kertoi minulle, että minun pitäisi jatkaa harjoittelua ja pelaamista, ajattelin, että voisin itse asiassa päästä mukaan tähän joukkueeseen”, Pettersen sanoi aiemmin elokuussa.

Kokemus ja kotiyleisön tuki ovat Euroopan joukkueen etuja. Pettersen nostaa Euroopan joukkueen keski-ikää, sillä toiseksi vanhin pelaaja joukkueessa on Ruotsin 32-vuotias Anna Nordqvist.

Euroopan joukkueen keski-ikä on vain 27,4 vuotta, ja heillä on  enemmän kokemusta Solheim Cupista kuin Yhdysvaltain joukkueella, joka on keskiältään noin kaksi vuotta Eurooppaa nuorempi.

Kokemusta Yhdysvaltain joukkueessa edustavaa Morgan Pressell, joka on edustaneet Yhdysvaltoja Solheim Cupissa viisi kertaa. Pettersenilla on osallistunut Solheim Cupiin perätikahdeksan kertaa, ja Euroopan joukkueen toiseksi kokenein pelaaja on viisi kertaa Solheim Cupissa esiintynyt Ruotsin Anna Nordqvist.

Ensikertalaisia Euroopan joukkueessa on vain kolme: Celine Boutier, Bronte Law ja Anne Van Dam. Yhdysvalloista Solheim Cupissa tänä vuonna debytoivat Nelly Korda, Megan KhangMarina Alex, Brittany Altomare ja Annie Park eli yhteensä viisi pelaajaa.

Euroopan joukkueen pelaajat ovat esiintyneet Solheim Cupissa yhteensä 31 kertaa, kun Yhdysvaltain pelaajilla on kokemusta yhteensä ainoastaan 14:sta Solheim Cupista.

Solheim Cup joukkueet:

Eurooppa Ranking-sijoitus Yhdysvallat Ranking-sijoitus
Carlota Ciganda, 29, Espanja 12. Lexi Thompson, 24

3.

Bronte Law, 24,      Englanti 26. Nelly Korda, 21 .  10.
Charley Hull, 23,    Englanti 29. Lizette Salas,  30  16.
Azahara Munoz, 31, Espanja 36. Danielle Kang, 26 17.
Georgia Hall, 23,    Englanti 38. Jessica Korda,    26 18.
Caroline Masson, 30,  Saksa 49. Angel Yin,         20 31.
Celine Boutier, 25,    Ranska 56. Marina Alex,      29 32.
Anna Nordqvist, 32,    Ruotsi 71. Brittany Altomare, 28 33.
Jodi Ewart Shadoff, 31, Englanti 82. Annie Park, 24 44.
Anne Van Dam, 23, Hollanti 100. Megan Khang, 21 46.
Caroline Hedwall, 30, Ruotsi 122. Morgan Pressel, 31 52.
Suzann Pettersen, 38,  Norja 662. Ally McDonald 51.
Maailmanlistan ka. 107. Maailmanlistan ka. 29.

Solheim Cupissa pelataan Ryder Cupin tapaan kahtena ensimmäisenä päivän aamulla foursome- ja iltapäivällä fourball-pelimuodossa. Kumpaankin reikäpeliotteluun kapteenit nimeävät neljä kahden hengen joukkuetta. Sunnuntaina vuorossa on kaksinpelit, johon kaikki 12 pelaajaa osallistuvat.

Perjantaina ja lauantaina ensimmäinen ryhmä lähtee kentälle klo 10.10 Suomen aikaan. Sunnuntain kaksinpelit starttaavat klo 13.40 Suomen aikaa.

Solheim Cupin verkkosivut

Juttua on korjattu: Stacy Lewis joutui jäämään loukkaantumisen takia pois joukkueesta ja hänen tilalleen tuli Ally McDonald.

Etsi luettavaa