Hyppää sisältöön

Solheim Cup on ollut Stacy Lewisille kova koulu – saako USA:n kaikkien aikojen nuorin kapteeni orastavan tappioputken katkeamaan Espanjassa?

Stacy Lewis on voittanut Women´s Openin lisäksi Euroopassa Scotish Openin.KUVA: GETTY IMAGES

Euroopan joukkueella on kapteeninsa Suzann Pettersenin aiempien menestysten johdosta etulyöntiasema. USA:n kipparilla Stacy Lewisin saldo pelaajana Solheim Cupissa on ennätyksellisen vaatimaton.

USA nimesi alkuviikosta syyskuussa 2023 Espanjan Aurinkorannikolla pelattavaan Solheim Cupiin kipparikseen 36-vuotiaan Stacy Lewisin.

Nimitystä on USA:ssa pidetty pienoisena yllätyksenä, apulaiskapteeneista Angela Stanford oli ykkössuosikki Pat Hurstin seuraajaksi.

Mahdollista olisi ollut toki nostaa myös Michelle Wie valtavan julkisuusarvonsa siivittämänä kapteeniksi.

Stacy Lewis on ollut maailmanlistan ykkönen lajissaan, hän on voittanut kaksi majoria, joista toisen Euroopassa (Women´s Open). LPGA:lla ykköstiloja on kunnioitettava määrä 13.

Lewisilla on paineet niskassaan ja heikko saldo Solheim Cupista

Solheim Cup muodostui neljällä osallistumiskerralla pelaajana kivireeksi. 16 peliä joista tappioita (10) oli tuplamäärä voittoihin nähden (5), lisäksi yksi tasapeli.

Lewis hävisi neljästä kaksinpelistään kolme ja pelasi yhden tasan.

Tällä tilastolla hänestä ei saa rakennettua millään ilveellä roolimallia, jonka omat kokemukset toisivat lisää luottoa joukkueeseen.

Matilda Castren ja Anna Nordvist voittivat syksyn Solheim Cupissa kaksi kolmesta yhteisestä pelistään. Castren myös kaksinpelinsä. KUVA: GETTY IMAGES

Eihän tämä toki kenestäkään vielä huonoa kapteenikandidaattia tee, mutta tähän lähtökohtaan ja tilastoon varmasti palataan taiston lähestyessä. Ja varmuudella isosti kisan jälkeen, mikäli Stacy Lewis ei onnistu palauttamaan USA:ta kahden tappiokerran jälkeen voittokantaan.

Euroopan kapteeni Suzann Pettersen tunnettiin kivikovana match-pelaajana, joka yhdeksässä pelaamassa Solheim Cupissa otti saatavilla olleista pistestä 58,3 %.

Stacy Lewisilla vastaava prosentti on 34,38. Heikoin kaikista USA:n Solheim Cupin kapteeneista.

Epäilemättä Stacy Lewis on täynnä tunnetta ja uusiakin ajatuksia johdattaessaan 12 pelaajaansa Aurinkorannikolle Finca Cortesin kentälle reilun 1,5 vuoden päästä.

Hän ei ole sulkenut pois sitäkään mahdollisuutta, että toimisi kapteenin roolin ohessa pelaajana, mikäli pelit karsintajaksolla kulkevat.

“Haluan rakentaa valmistautumisesta kisaan ja koko viikosta kokonaisuuden, jossa koko tiimillä vapautunut ja positiivinen henki. Ehkä hieman enemmän vapaa-aikaa edelliseen kertaan verrattuna”, Lewis julisti nimeämisensä yhteydessä.

Suzann Pettersen päätti pelaajana uransa Solheim Cupissa 2019 Skotlannissa upottamalla ratkaisevan, viimeisen kentällä olleen kaksinpelin voittoputin.

Hänen nimeämisensä jossain vaiheessa kapteeniksi oli selviö.

Pettersen tunnettiin kivikovana taistelijana, joka sai paljon lokaa niskaan yhdessä ottelussa otettuaan reiän USA:lta heidän pelaajansa nostettua pallonsa reiän vierestä ennen kuin Pettersen oli antamisen vahvistanut.

Solheim Cup kiinnostaa suomalaispelaajia sekä yleisöä

Aurinkorannikolla pelattava Solheim Cup omaa erinomaiset mahdollisuudet saada ennätyksellisen paljon yleisöä Espanjan lisäksi muista Euroopan maista.

Matilda Castren synnytti Solheim Cup -kuumeen, joka on varmasti voimissaan myös kaudella 2023, mikäli Castren tai joku muu suomalainen on joukkueeseen kipuamassa.

Sanna Nuutinen olisi saanut edelliseen joukkueeseen varapelaajan paikan, mutta hän ei sitä ottanut vastaan.

Karsintasysteemistä tai sen aikataulusta ei ole lopullista vahvistusta tullut. Oletettavasti karsinta käynnistyy elo-syyskuun vaihteessa.

Edellisellä kerralla kaksi pelaajaa otettiin LET:n Solheim Cup rankigin kautta. Sanna Nuutinen putosi toiselta sijalta vasta loppumetreillä.

Neljä LET:n jäsentä otettiin tämän jälkeen maailmanlistalta, kapteeni Catriona Matthewlla oli kuusi villiä korttia käytössään.

Näistä hän antoi yhden odotetusti Matilda Castrenille.

Solheim Cup pelataan Finca Cortesin kentällä 22.-24.9.

Eurooppa on voittanut kaksi edellistä ottelusarjaa. USA ei ole koskaan hävinnyt kolmasti peräkkäin, joten ennakkoasetelmat ovat varsin kutkuttavat.

Videolta on aistittavissa se tunnelatus, joka kisan ratkaisuhetkiin Solheim Cupissa liittyy.

Suomalaiset muistavat luonnollisesti sen, että kaksi vuotta myöhemmin ratkaisijan asemassa oli Matilda Castren.

Etsi luettavaa