Hyppää sisältöön

Siirry live-seurantaan: Kalle Samooja taistelee voitosta Kyproksella – voitto ratkeaa pudotuspelissä

Kalle Samooja taistelee uransa ensimmäisestä European Tour -voitosta.

Kalle Samooja taistelee voitosta Kyproksella. Tule live-seurantaan mukaan katsomaan, tuleeko Kallesta viides suomalainen European Tour -voittaja.

Kalle Samooja ja Callum Shinkwin päätyivät tulokseen -20 ja ratkaisevat voiton uusinnassa. Sekä 32-vuotias Samooja että 27-vuotias Shinkwin hakevat uran ensimmäistä voittoa European Tourilla.

Shinkwin on voittanut urallaan yli kaksi miljoonaa dollaria European Tourilla. Parhaimmillaan hän sijoittunut kiertueen rankingissa 40:nneksi. Meneillään on viides kausi pääkiertueella.

Samooja pelaa toista kauttaan European Tourilla. Viime vuonna hän sijoittui rankingissa tulokaskaudellaan 62:nneksi. Rahaa hän on tienannnut urallaan ET:llä 886 000 euroa.

Voitto ratkesi englantilaisen eduksi ensimmäisellä uusintareiällä, kun Samoojan birdie-putti noin metristä kierähti. Samoojalle kuitenkin uran toinen kakkossija Cyprus Openissa, joka toi tilille noin 100 000 euroa.

Sami Välimäen sijoitus oli jaettu kuudes.

1. uusintareikä

Callum Shinkwin avaa loistavasti. Myös Kallen avaus on priimaa. Uusinnan ensimmäinen reikä on 18. reikä, joka on 498 metriä pitkä par 5.

Molemmilla pelaajilla on noin 180 metriä pitkät kakkoslyönnit jäljellä. Kalle pääsee lyömään ensimmäisenä, mikä on etu.

Kalle kakkonen päättyy viheriön kanttiin putattavaan paikkaan, karheikko saattaa hieman häiritä taaksevientiä. Shinkwin lyö  pallon bunkkeriin, mutta paikka ei ole mikään vaikea.

Shinkwinin pallo päätyy reiluun kahteen metriin.  Nyt on Kalle vuoro putata forelta. Putti on vaikeampi kuin  hetki sitten, mutta päätyy noin metriin reiän alapuolelle: suora putti ylämäkeen edessä.

Shinkwin upottaa oman puttinsa parista metristä. Kallen putti kierähtää ohi – ei tullut voittoa tälläkään  kertaa uusinnasta.

Voi, harmin paikka! Shinkwin osoittaa loistavaa urheiluhenkeä ja lähinnä pyörittelee päätään, kun Kallen putti menee ohi.

18. reikä

Kalle Samooja avaa 18. reiän loistavasti: ”Pallo ei voisi juuri parempaan paikkaan sijoittaa”, hehkuttaa selostaja.

Birdiellä uusintaan, eaglellä suora voitto. 

Matkalla pallolle Samooja vilkuttaa hymyillen kameralle. ”Nuori mies, keskity peliin”, selostajaa kehottaa.

Samoojan olemus on muutenkin rento, kun hän kävelee pallolle, vaikka ei ole ollut kovinkaan monta kertaa samassa tilanteessa. Se tekee selvästi vaikutuksen kaikennähneisiin selostajiin.

Kallella on kakkoslyönnissä matkaa noin 190 metriä. ”Uran tärkein lyönti”, selostaja sanoo.

Upea lyönti rautanelosella noin 12 metriin. Yhdellä putilla voittoon, kahdella uusintaan.

Ensimmäinen putti ei onnistu täydellisesti: pallo valuu puoli metriä pitkäksi. Jännittävä putti edessä…

HUIKEAA,  putti uppoaa ja Samooja etenee toista kertaa urallaan playoffiin!

Sami Välimäki lopetti birdieen ja pelaa tuloksen 67. Yhteistulos on -17 ja lopullinen sijoitus todennäköisesti joko jaettu viides tai kuudes.

17. reikä

Homman nimi on se, että Kalle tarvitsee kahdella viimeisellä yhden birdien noustakseen uusintaan. Bogiin ei ole varaa. Shinkwin johtaa klubilla tuloksella -20 ja Samooja on 17. reiän tiillä lyönnin perässä. Muilla ei ole enää kuin teoreetiset mahdollisuudet nousta voittoon.

17. reikä on noin 150 metriä pitkä par 3. Samooja avaa sen hienosti keskelle viheriötä. Birdie-putti on noin seitsemän metriä pitkä. Ei uppoa, mutta 18. reikä on par 5, joka tarjoaa mahdollisuuden lyödä pallon kahdella päälle.

Jamie Donaldson ei saa upotettua birdietä, läheltä se menee, joten hänen pitäisi tehdä päätösreiällä albatrossi noustakseen uusintaan voitosta.

Samaan aikaan päätösreiällä Välimäki (-16) lyö lähestymisen keskelle viheriötä. Eagle-putin upottamalla Välimäellä on mahdollisuus kohentaa sijoitustaan jaetulle kolmannelle sijalle.

16. reikä

Sami Välimäellä avaus hieman oikealle raffiin. Noin 140 metristä pallo jää hieman lyhyeksi, eikä Sami ole tyytyväinen lyöntiin.

Chippi epäonnistuu ja menee kaksi metriä pitkäksi. Putti ei uppoa ja yhtäkkiä Sami on kaukana voittotaistelusta tehtyään bogin.

Callum Shinkwin teki juuri 17. reiälle birdien ja siirtyi yksin kakkoseksi, lyönnin päähän Samoojasta.

Kalle Samooja avaa väylän oikeaan reunaan. Lähestyminen jää hivenen lyhyeksi, mutta hyvälle par-paikalle. Teksas-wedge eli putti viheriön ulkopuolelta menee pari metriä pitkäksi – nyt on tärkeä putti edessä voittotaistelun kannalta.

Putti uppoaa ja Samooja pitää eron yhdessä lyönnissä.

Samaan aikaan Callum Shinkwin tekee päätösreiälle hämmästyttävän eaglen upottamalla pitkän eagle putin täysin keskelle reikää ja siirtyy lyönti johtoon tuloksella -20.

15. reikä

Välimäki avaa 180 metriä pitkän par 3:n lipun mittaisena noin 12 metriä oikealle. Putti menee lähes puolitoista metriä pitkäksi – jännittävä par-putti vielä jäljellä.

Auts, putti menee ohi. Samooja johtaa nyt kahdella lyönnillä.

Samooja avaa hieman oikealle viheriöstä, mutta up and down pitäisi olla tehtävissä. Loistava chippi, pariin jää puoli metriä. Putti uppoaa, ja Kalle jatkaa kärjessä.

1. Kalle Samooja -19

2. Callum Shinkwin -18

3. Sami Välimäki -17

3. Garrick Hicko -17

3. Jamie Donaldson -17

3. Dale Whitnell -17

3. Robert McIntyre -17

14. reikä

Sami Välimäki löi avauksen keskelle väylää ja lähestymisen noin viisi metriä lyhyeksi 90 metristä. Mahdollisuus tasoittaa Samoojan johto.

Pallo liruu alapuolelta ohi. Ei siis pysty paikkaamaan edellisreiän bogia välittömästi. Par uppoaa varmasti.

Kalle Samooja avaa raudalla keskelle väylää noin 300 metriä pitkällä reiällä. Mutta päätyikö pallo lyöntijälkeen?

Kyllä päätyi, ja se vaikutti sadasta metristä lyötyyn avaukseen. Mailan verran jäi Samooja lyhyeksi, mutta pallo päätyi kuitenkin viheriölle.

Samooja puttaa hyvin. Pallo ei uppoa, mutta par on helppo viimeistellä tuosta.

1. Kalle Samooja -19

2. Sami Välimäki -18

3. Jason Scrivener -17

3. Jamie Donaldson -17

3. Callum Shinkwin -17

13. reikä

Välimäki avaa par 4 – reiän pahasti oikealle karheikkoon. Televisiossa ei näy tarkkaan, mihin pallo päätyy. Jännittävää nähdä, millaisesta paikasta Välimäki pääsee jatkamaan.

Ei mennyt karheikkoon vaan väyläbunkkeriin. Reilu 150 metriä jäljellä. Vaikeudet jatkuvat, pallo lähtee taivaan tuuliin, mutta onneksi pallo ei päädy estealueelle, vaan on lyötävissä karheikosta. Matkaa lipulle on 67 metriä, kun huomioi ylämäen vaikutuksen.

Ei onnistunut tämäkään lyönti, vaan jäljellä on vajaa kymmenen metrin par-putti. Lyhyeksi jää ja korttiin päivän ensimmäinen bogi.

Samooja avaa loistavasti ensimmäiseen leikkaukseen. Lähestyminen onnistuu, edessä on noin viisi metriä pitkä birdie-putti.

Putti uppoaa ja Samooja siirtyy nyt yksin johtoon lyönnin erolla Välimäkeen.

Huikea jännitysnäytelmä!

1. Kalle Samooja -19

2. Sami Välimäki -18

3. Jamie Donaldson -17

3. Callum Shinkwin -17

17. Mikko Korhonen -12 (pelannut loppuun)

12. reikä

Par 3 -reiällä Välimäen avaus osuu viheriöön. Noin viiden metrin birdie-putti alamäkeen menee puolitoista metriä pitkäksi. Välimäki upottaa putin ja jatkaa tuloksessa -19. Johtaa Samoojaa lyönnillä.

Selostajat toteavat, että harvoin näkee kahta suomalaisista kärjessä. On ensimmäinen kerta historiassa ainakin päätöspäivänä.

Samooja avaa 180 metriä pitkän par 3:n lipun mittaisena kymmenisen metriä oikealla. Birdie-putti siis jälleen edessä, toki pitkä sellainen.

Yritys on hyvä, mutta putti jää parikymmentä senttiä lyhyeksi. Helppo par Samoojalle, joten tilanne on kärjen osalta sama 12. reiän jälkeen.

1. Välimäki -19

2. Kalle Samooja -18

3. Jamie Donaldson -17

17. Mikko Korhonen -12 (pelannut loppuun)

11. reikä

Sami Välimäki siirtyy kahden lyönnin johtoon upotettuaan upean birdien noin kuudesta metristä. Lähestyminen karheikosta oli mitaltaan loistava.

Kalle Samooja löi lähestyminen karheikosta aivan lipulle. Huikea veto Kallelta ja mahdollisuus kaventaa ero jälleen lyöntiin.

Putti uppoaa ja tilanne on suomalaisittan kutkuttava:

1. Välimäki -19

2. Kalle Samooja -18

3. Jamie Donaldson -17

17. Mikko Korhonen -12

Tulospalvelu

Viaplay ja V Sport Golf -kanava näyttävät jännittävät hetke suorana.

Etsi luettavaa