Hyppää sisältöön

Seppo Heiskaselle kolme hole-in-onea 37 vuorokauden aikana: ”Paras kierros on vielä pelaamatta”

Seppo Heiskanen on tehnyt uransa  kaikki neljä holaria kilpailuissa

66-vuotiaan Heiskasen toistaiseksi viimeinen onnistuminen tuli Hyvi Golfin seniorimestaruuskisojen avausreiällä lauantaina.

Hyvi Golfissa vietettiin seuran mestaruuuskilpailuja edellisenä viikonlopppuna poikkeuksellisen iloisissa tunnelmisssa. 60-vuotiaiden sarjaan osallistunut Seppo Heiskanen oli saanut kotiseurassaan mainetta ja selkääntaputuksia tehtyään  kaksi holaria kotikentällään vajaan kuukauden välein. Uskomatonta sattumaa ja tuuria, tuumivat luonnollisesti useimmat.

Lauantaina tuli sitten vielä lisää ihmeteltävää.
Heiskanen käynnisti kisansa tekemällä alamäkeen lyötävällä 118 metrisellä holarin. Kolmas hole-in-one kotikentällä reiluun viiteen viikkoon. Kaikki tehtyinä kilpailuissa. Sarja on hyvin poikkeuksellinen ja Suomessa ennätyksellinen.

Kun tieto Heiskasen onnistumisesta levisi kentän alueella ja klubilla, nousi seuran aktiivisimpiiin pelaajiin, ja erityisesti harjoittelijoihin lukeutuva 66-vuotias seniori yleisimmäksi keskustelunaiheeksi ja onnittelujen kohteeksi. Kuinka tällainen on mahdollista miehelle, jonka tasoitus on 13?

Pallo on saatava matkaan oikeaan suuntaan

”Hienolta tuntuu tietysti, lähes uskomattomalta. Onnitteluja on tullut kentällä, myös eri viestimien kautta ympäri Suomen sadoissa laskettava määrä”, Seppo Heiskanen kertoi torstai-iltana puhelimitse Hyvi Golfin par 3-kentältä.
Siellä hän oli hiomassa lähestymislyöntejään. Meneillään oli harjoitus, jossa Heiskanen löi 30 pallon sarjoja 130 metrin päässä olevalle reiälle. Tämä kertoo jo siitä, että kyseessä ei taida ollakaan aivan tavallinen sunnuntaipelaaja.
”Kyllä minä treenaan varsin paljon. Viikon aikana keskimäärin neljänä päivänä harjoittelen rangella ja par-kolmosella nimenomaan näitä alle 150 metrin lähestymisiä sellaisissa kolmen tunnin jaksoissa. Olen oppinut ymmärtämään, kuinka tärkeää on saada pallo lähtemään oikeaan suuntaan.”

Seppo Heiskanen on kotoisin Helsingistä, jostä hän muutti perheensä kanssa viiden vuoden ikäisenä Hyvinkäälle. Heiskasen ykköslaji on ollut painonnosto, jossa hän kilpaii hyvällä tasolla 1980-luvulla.
”Selkä ei ole ihan sataprosenttisessa kunnossa. Siitäkin johtuen avaukseni ja pitkät lyönnit puulla ovat onnettomia lähestymisiin verrattuna”, hän analysoi. 
Hyvi Golfissa hän tekee yhteistyötä fysiikkapuolen valmentajana ammattilaisena uraansa rakentavan Sami Santalan apuna.

 Ensimmäisestä hole-in-onesta 11 vuotta

Hyvi Golfissa on kaudella 2021 tehty caddiemasterin tilastojen mukaan seitsemän hole-in-onea. Saman lähteen mukaan niitä saattaa ola 2-3 enemmänkin. Virallisista kolme on osunut Heiskaselle. 
”Golfin aloitin 1990 luvun alussa Peltola Golfissa, mutta pidin välissä 11 vuoden tauon.” 

Peltola Golfisssa Heiskanen teki myös elämänsä ensimmäisen holarin elokuussa 2010. Matkaa oli peräti 173 metriä.

”Kyllä se ensimmäinen holari tietysti on jäänyt ikuisesti mieleen.”
Sen päivämäärä (8.8.2010) osuu varsin hyvin yhteen lauantaina (7.8.2021) tulleen viimeisimmän onnstumisen kanssa. Yhtä päivää vaille 11 vuotta.

Seppo Heiskasen  hole-in-onet:

8.8.2010  Peltola golf, matka 173 metriä

30.6.2021 Hyvi Golf, reikä 7,  139 metriä, rauta 8

23.7.2021 Hyvi Golf, reikä14, 109 metriä, PW

7.8. 2021  Hyvi Golf, reikä 1   118 metriä,  PW

Hyvi Golf, reikä 1

Heiskasella on kotikentällään enää kesyttämättä par kolmosista vaikein ja pisin väylä 10:s 

Ajatuksena lyönnin rentous

Mitä on sitten opittavissa siitä, että pitkän tauon jälkeen kolahtaa kolme kertaa viiteen viikkoon?

”Sattumaahan näihin tietysti liittyy. Aina on kuitenkin ajatus ollut se, että tiketille tähdätään. Rentous ennen lyöntiä ja sen aikana on päällimmäisin svingiajatus. Jäkittämällä ja pakottamalla ei hyvää tule.”
”Hyvinkään ensimmäisen holarin jälkeen ei vielä mennyt mitään isoa valoa läpi pään. Toisen tehtyäni tuli jo sellaista oloa, että helppoahan tämä hole-in onien tekeminen on.”

Seppo Heiskanen ei kuitenkaan ole ottanut rutiineihinsa osasta, jossa hän visioisi pallonsa lentoradan ja sen päätymisen reikään.

”Lyöntikaareni on hyvässä lyönnissä pieni draw. Ja kyllä nämä kaikki kolme ovat erinomaisia lyöntejä olleetkin”, hän toteaa ilman rehvastelun oloa äänessään.

Lauantain holarin jälkeen hänellä oli jo läheltä piti tilanne keskiviikkona Hirvihaaran kentän 17:lla.
”Pallo tuli suoraan reiän takana metrin päässä alas. Se spinnasi siihen kymmenen sentin päähän menemättä kuitenkaan sisään”.

”Holari-Heiskanen” on jatkossa merkattu mies, jonka edesottamuksia seurataan tarkasti.

”Koskaan ei voi tietää, milloin kolahtaa seuraavan kerran. Rentous lyöntiin valmistauduttaessa ja sen aikana on minulle paras toteutusmalli. Uskon, että elämäni paras kierroskin on vielä pelaamatta”, Heiskanen lopettaa puhelun ja ilmoittaa jatkavansa harjoittelua vielä jonkin aikaa.

Etsi luettavaa