Hyppää sisältöön

Saudi Ladies International alkaa huomenna, mukana kuusi suomalaista, golf on saudeille tärkeää

Ursula Wikström ja Noora Komulainen pääsevät osallistumaan Saudi-Arabian kilpailuun virheellisen koronatestin ansiosta.

Saudi-Arabiassa pelataan tällä viikolla peräti miljoonan dollarin kilpailu, jossa on mukana kuusi suomalaista. Kisan järjestäminen on

Ladies European Tour ilmoitti syyskuussa kahdesta uudesta kilpailusta Saudi-Arabiassa. LET matkaa ensimmäistä kertaa kuningaskuntaan, jossa naisten oikeudet ovat olleet pitkään retuperällä. 

Saudi-Arabiassa noudatetaan tiukasti sharia-lakia. Vielä 20 vuotta sitten naiset eivät saaneet äänestää vaaleissa, työskennellä poliittisissa tehtävissä, käyttää julkisia palveluja ilman huoltajan eli miespuolisen läheisen suostumusta tai ajaa autoa.

Naisten oikeudet ovat kuitenkin parantuneet viimeisten vuosien aikana, ja edellämainitut asiat ovat nykypäivänä mahdollista myös naisille. Poliittinen vaikuttaminen on kuitenkin rajallista, sillä maa on kuningaskunta, jossa kuningas päättää käytännössä maan asioista.

Saudi-Arabia haluaa tulla golfkohteeksi

Saudi-Arabian kilpailun järjestämisen syynä ei ole pelkkä LET:in saaminen maahan, vaan samalla se julkistaa golfin edistämiskampanja saudinaisille.

Ensimmäiselle tuhannelle aloittelevalle naisgolfarille tarjotaan ilmainen jäsenyys The Ladies First Clubille ja kolme kenttää pelattavaksi riippuen jäsenen sijainnista. Myös opetus on ilmasta ja harjoittelu.

Ammattilaiskilpailuja järjestämällä Saudi-Arabia tekee myös työtä markkinoidakseen maata golfkohteena. Taka-ajatuksena on se, että turismi olisi jatkossa merkittävämpi osa maan elinkeinorakennetta öljytuloista riippuvaisessa maassa.

Myös European Touria on pelattu kahdesti öljyvaltiona tunnetussa maassa. Miesten kiertueen päätös laajentua ihmisioikeusrikkomuksistaan tunnettuun maahan on nostanut kritiikkiä. Kilpailuissa on jaettu merkittäviä starttirahoja maailmantähdille, ja palkintopotit ovat messeviä.

Tammi-helmikuussa pelatun miesten kisan palkintoarvo oli 3,5 miljoonaa dollaria. Naisilla on jaossa tällä viikolla poikkeuksellisen suurin potti: miljoona euroa. Tyypillisesti naisilla on jaossa palkintorahaa Ladies European Tourilla 200 000–250 000 euroa. Ensi viikon Saudi-kisassa palkintorahaa on jaossa puoli miljoonaa dollaria.

Kaikki pelaajat eivät kuitenkaan ole täysin vakuuttuneita saudien tarkoitusperästä. Alkuvuodesta Meghan MacLaren ilmoitti, ettei pelaa Saudi-Arabian kilpailussa, sillä epäilee maan puhdistavan mainettaan ihmisoikeusasioissa golfkilpailujen avulla. Kilpailu oli tarkoitus aiemmin järjestää helmikuussa, mutta siirrettiin koronan takia marraskuulle.

”Olen päättänyt olla pelaamatta sen perusteella, miten mielestäni urheilua käytetään Saudi-Arabiassa hyväksi”, MacLaren kertoi The Telegraphille tammikuussa. Hän on LET:n rankingissa 14:ntenä.

Mielenkiintoinen fakta on, että MacLarenin isä on David MacLaren, joka toimii European Tourin Senior Tourin toimitusjohtajana.

Kuusi suomalaista mukana

Kkilpailu pelataan Royal Greensin kentällä, joka on tuttu myös miesten kisoista. Kentän rakentaminen alkoi vuonna 2008, ja kuusitoista reikää oli jo muotoiltu, kunnes vuoden 2009 taantuman aikana työt pysähtyivät. Rakentaminen aloitettiin uudelleen vuoden 2014 lopulla.

Kenttä avattiin virallisesti 2017 vuoden lopussa. European Golf Design suunnittelema kenttä sijaitsee autiomaassa Punaisenmeren rannalla. Kentällä on valtava klubitalo ja kenttää ympäröi merkittävä määrä erilaisia loma-asuntoja.  

Suomesta mukana ovat Ursula Wikström, Sanna Nuutinen, Noora Komulainen, Tiia Koivisto, Elina Nummenpää ja Karina Kukkonen. 

Wikströmin koronatestin tulos osoittautui virheelliseksi, joten myös altistunut Komulainen pääsee kilpailuun osallistumaan.

Kilpailu käynnistyy huomenna.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa