Hyppää sisältöön

Saudi-Arabia houkuttelee PGA Tourin tähtiä starttirahojen perässä kisaamaan – suurimmille tähdille maksetaan pelkästä osallistumisesta huimia summia

Dustin Johnson ja Bryson DeChambeau tienaavat Saudi-Arabiassa suuria summia pelkästä osallistumisesta.

Saudi-Arabia maksaa pelaajille merkittäviä summia osallistumisesta maassa tällä viikolla pidettävään European Tourin kilpailuun. Niin suuria, että viime viikon voittaja Paul Casey käänsi takkia ja vastasi kutsuun, kyllä kiitos.

European Tour saa tällä viikolla harvinaisia vieraita rapakon takaa, kun Saudi-Arabian osakilpailuun on houkuteltu – tuntuvilla starttirahoilla – huippupelaajia PGA Tourilta.

Arvovaltaisen kutsuvieraslistan nokkamies on maailmanlistan kärkipelaaja Dustin Johnson, joka voitti kilpailun toissa vuonna, jolloin se järjestettiin ensimmäisen kerran. Mielenkiintoa kisaa kohtaan nostaa vähintään yhtä paljon se, että myös Bryson DeChambeau on kisassa mukana.

Muita kovia nimiä rapakon takaa ovat Patrick Reed, joka voitti kisan sunnuntaina, Tony Finau, Abraham Ancer, Kevin Na, Phil Mickelson ja Jason Kokrak.

Eurooppalaisista PGA Tour -tähdistä mukana ovat mm. Viktor Hovland,  Sergio Garcia, Tyrrell Hatton, Justin Rose ja Paul Casey, joka voitti sunnuntaina Dubai Desert Classicin.

Tämän tason pelaajat eivät näe vaivaa matkustaakseen Saudi-Arabiaan 3,5 miljoonan dollarin kokonaispotin houkuttelemana, semminkin kun samaan aikaan PGA Tourilla olisi käynnissä yli tuplasti suurempi Waste Management Phoenix Open.

Sen sijaan heidät saa hyppäämään koneeseen se, että heille maksetaan pelkästä osallistumisesta suuria seteleitä.

Tiger ja Rory sanoivat ei starttirahoille

Esimerkiksi kun Tiger Woodsia houkuteltiin Saudi-Arabiaan pari vuotta sitten, hänelle tarjottin lehtitietojen perusteella jopa kolmea miljoonaa dollaria pelkästä osallistumisesta kilpailuun.

Tiger kiitti kutsusta, mutta päätti jättää kilpailun ja varman tilipäivän väliin.

”En yksinkertaisesti halua matkustaa sinne. Se on niin kaukana”, Woods perusteli tuolloin päätöstään.

Yhtä suurta summaa tarjottiin Rory McIlroylle, mutta hänkin kieltäytyi – moraalisiin syihin vedoten. Saudi-Arabia kun tunnetusti rikkoo räikeästi ihmisioikeuksia.

Tämävuotisista pelaajista suurimman starttirahan keräävät todennäköisestii Johnson ja DeChambeau, jonka markkina-arvo on kasvanut huimasti sen jälkeen, kun hänestä tuli pommeja draivillaan takova atleetti.

Heidän starttirahansa on seitsemännumeroinen luku. Tietoa ei ole, alkaako summa ykkösellä, kakkosella vai kolmosella, sillä rahasummat eivät ole julkisia.

Sen sijaan se tiedetään, että Sergio Garcia sai vuonna 2019 osallistumisestaan 650 000 dollarin palkkion.

Viime vuonna hän tosin luopui siitä, koska halusi paikkailla parin vuoden takaista huonoa käyttäytymistään Saudi International -kisassa.

Vertailun vuoksi – kisaan voittajalle maksetaan Saudi-Arabiassa noin 630 000 dollaria!

Paul Casey käänsi takkia

Golf Digest -lehden arvion mukaan vieraileville tähtipelaajille maksetaan Saudi-Arabiassa 300 000–3 000 000 dollarin osallistumispalkkio.

Kenties yllättävin nimi tällä viikolla kilpailijoiden joukossa on Paul Casey, joka on kääntänyt takkia. Unicefin hyväntahdon lähettiläs oli vielä pari vuotta sitten sitä mieltä, että hänestä olisi tekopyhää, jos hän ottaisi vastaan starttirahaa Saudi-Arabiasta. 

Tällä viikolla hän on kuitenkin viivalla.

”Aiemmin osallistuminen ei tuntunut minusta mielekkäältä, mutta olen aina ollut avoin ja valmis oppimmaan. Uskon, että urheilulla on voimaa vaikuttaa muutokseen”, Casey kertoi tiedotteessaan.

Tietoa ei ole, minkäsuuruinen summa käänsi englantilaisen pään.

Rahaa Saudi-Arabiassa tunnetusti riittää, sillä se on yksi maailman suurimmista öljyntuottajamaista. Kilpailun pääsponsori on kuitenkin japanilainen SoftBank Investment Advisers, joka pyörittää valtavia Vision Fund -sijoitusrahastoja.

Yhteys Saudi-Arabiaan löytyy kuitenkin siinä, että sen valtion rahasto on puolestaan sijoittanut näihin rahastoihin kymmeniä miljardeja dollareita.

Tässä mittaluokassa miljoonien laittaminen starttirahoihin häviää kuin pieru Saharaan.

Osallistujaluettelo

European Tour on katsottavissa suorana Viaplayltä ja V Sport Golf -kanavalta. Suomesta kisassa ovat mukana Sami Välimäki, Kalle Samooja, Mikko Korhonen ja Tapio Pulkkanen.

Etsi luettavaa