Hyppää sisältöön

Sanna Nuutisen kisat LPGA:lla saattavat käynnistyä jo tammikuun lopulla

Caddie Daniel Da Silvan ja Sanna Nuutisen hyvin toiminut yhteistyö tuotti paikan LPGA:lle

Boca Ratonissa ja Southwestissa Floridassa pelattavat kilpailut ovat ensimmäiset, joihin Sanna Nuutinen voi halutessaan mahtua mukaan.

LPGA:n karsinnoissa Sanna Nuutisen (22.) tavoin keskiväliin kortin saaneista sijoittuneet pääsevät osallistumaan aiempien vuosien tilasojen mukaan 15-20 kisaan. Menestyksen myötä pelimahdollisuuksia saattaa aueta lisää kauden aikana.

LPGA:n kausiohjelmassa on kisoja 34. Niitä pelataan USA:ssa 12 eri osavaltiossa, yhteensä kymmenessä maassa. Palkintopottien yhteissumma on 75 miljoonaa euroa, jossa on nousua päättyneeseen kauteeen yli 30 prosenttia.

Vertailun vuoksi: LET:n kauden 2021 palkintopottien summa jäi Euroopan majorien ja Aramco Seriesin joukkuekisojen rahat peruskisoihin ynnäten alle 20 miljoonan euron.

Kausi käynnistyy tammikuussa edellisvuoden voittajien kisalla Orlandossa, johon Matilda Castrén on luonnollisesti osallistumassa.

Miamin yläpuolella Boca Ratonissa järjestetään 27.-30. tammikuuta kauden ensimmäinen ison fieldin kilpailu, johon karsintojen kautta kortin saaneetkin saattavat ainakin osittain mahtua.

Floridan Southwestissa pelataan helmikuun alussa saman kaliberin kisa, josta voi niinikään löytyä pelipaikka Nuutiselle. Varmaa se ei kuitenkaan tässä vaiheessa ole.

Tourin siirtyessä näiden jälkeen maaliskuun alussa kahden kisan ajaksi Aasiaan (Singapore, Thaimaa), karsijoille tuskin on pelipaikkoja tarjolla ilman supermenestystä.

Kesän lopulla neljän kilpailun visiitti Eurooppaan – Ahvenanmaan LET-kisa kysymysmerkkinä

Majoreihin LPGA:n kortin kuittaaminen karsinnasta ei anna sisäänpääsyä. US Openiin osallistuminen saattaa Nuutisellekin aueta Castrénin 2021 mallin mukaisesti oman karsinnan kautta.

Heinäkuun lopulta elokuun puoliväliin LPGA:n ja LET:n kisaohjelmat kohtaavat Euroopassa.

Sanna Nuutinen karsiutui ennen Women´s Openia pelatussa Scottish Openissa, mutta parsi viikonloppuna svingin kuntoon ollen ennen viimeistä kierrosta majorissa neljäntenä.

Sanna Nuutinen karsiutui ennen Women´s Openia pelatussa Scottish Openissa, mutta parsi viikonloppuna svingin kuntoon ollen ennen viimeistä kierrosta majorissa neljäntenä.

LADIES EUROPEAN TOUR

Neljästä kisasta kaksi on majoreita (Evian Championship ja Women´s Open). Skotlannin ja Irlannin kisat rahakkaita yhteiskisoja, joihin Castrénille ja Nuutiselle järjestynee vaivatta paikka myös LET:n pelioikeuksien kautta.

LET:n Suomen kisa pelataan syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Ålands Golfklubbilla. Castrénilla on voittajakategorian myötä varmasti ja Nuutisella mahdollisesti tarjolla paikka samaan aikaan pelattavaan LPGA:n kisaan Ohiossa. 

Castrénin kesän alussa voittama LPGA Mediheal Championship on siirtynyt 2022 pelattavaksi lokakuun alussa.

Uusi valmentaja käynnisti nousun

Sanna Nuutinen pelasi amatöörinä vielä kaudella 2014. Näytöt olivat kovia kansainvälisissä joukkuekisoissa, joista kovin saavutus on MM-kisojen pronssi 2012 yhdessä Krista Bakkerin ja Noora Komulaisen (ent. Tamminen).

Ammattilaisuran ensimmäiset vuodet eivät tuoneet läpimurtoa lähinnä Let Access Seriesilla kilpailleelle Nuutiselle. Erinomaisiakin tuloksia mahtui joukkoon, mutta kehittyminen tasolle, jolla ammattilaiskentillä pärjäisi säännöllisesti, jäi vaiheeseen.

Svingiteknisesti Sanna Nuutinen oli raakile, joka haki uusia osasia tekemiseensä ilman selvää punaista lankaa

Varsin suuri muutos kokonaisvaltaisessa tekemisessä ja valmennuksessa tapahtui 2017 jolloin David Da Silva otti vastuun lajivalmennuksesta.

Season Golfin talliin siirtyminen ei kuitenkaan  tuonut välittömästi menestystä.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Sanna Nuutinen (@sannan_uutinen) jakama julkaisu

Kuvaava on muutos kilpailumenestyksessä LET:lla, jonne Nuutinen pääsi ensimäisen kerran vuoden 2017 alussa. Seuraavien 2,5 vuoden aikana Nuutinen pelasi 23 kisaa pääkiertueella sijoittuen vain kerran 20 joukkoon.

Kuin taikaiskusta hurjaan tahtiin jo tuolloin kilpaillut Nuutinen löysi elokuussa 2019 peliinsä uuden sykkeen. Sen hedelminä hän voitti 2019 ja 2020 toisen ja kolmannen kerran Let Access Seriesin kilpailun. Nuutinen on elokuusta 2019 alkaen pelannut 40 LET:n kisa ja sijoittunut niissä 15 kertaa kymmenen joukkoon.

Voitto on jäänyt lukuisista hyvistä mahdollisuuksista huolimatta vielä saavuttamatta. Tästä johtuen epäilevät tuomaat ovat kyseenalaistaneet psykologiaa pääaineenaan USA:ssa opiskelleen Nuutisen kilpailijaominaisuuksia.

Teksasissa neljä vuotta opiskellut ja golfia yliopistojoukkueessa pelannut Nuutinen ei ollut pelannut USA:ssa sitten 2014 alkukauden ennen matkaansa karsintoihin suoraan LET:n päätöskisasta.

”En oikeastaan edes muista niistä peleistä juuri mitään. Olin ihan eri henkilö silloin golfarina kuin nyt”, hän vastasi ponnekkaasti aihetta sivunneeseen kysymykseen.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Sanna Nuutinen (@sannan_uutinen) jakama julkaisu

LPGA:n karsinnan selvittäminen  kunniakkaasti oli Sanna Nuutiselle todella suuri merkitykseltään. Loistavista esityksistään huolimatta etenkin päättyvän kauden aikana hänelle jäi taisteluissa kärkisijoista ja voitoista viimeisenä päivänä lähes poikkeuksetta ”lyhyt tikku” käteen ja karvaitakin muistoja korvien väliin.

Karsintafinaalin kolmen viimeisen kierroksen tuloksissa yhdeksänneksi sijoittuminen oli kivikova näyte henkisen kantin kestämisestä hetkellä, jolloin selkä oli seinää vastaan.

Amatöörimaajoukkueissa Sanna Nuutisella oli merkittävä rooli joukkuehengen kohottamisessa sekä yhteisen merkkikielen synnyttämisessä. Selvää onkin, että Nuutinen ja Castrén saavat kaudella 2022 LPGA:lla lisää virtaa ja tukea toisistaan. 

Tässä tapauksessa 1+1 on oletettavasti huomattavasti  enemmän kuin kaksi. Golfia seuraavien odotukset olympialaisissa Suomea edustaneiden pelaajien osalta varsin korkealla.

Sanna Nuutinen

  • Ikä: 30 vuotta
  • Kotiseura: Keimola Golf
  • Valmentaja: David Da Silva (Season Golf Academy), fysiikka: Jesse Talikka
  • Caddie: Daniel Da Silva

Saavutukset:

  • LET:n pistelistalla 2020 viides, 2021 neljäs.
  • Yhteensä 15 kertaa kymmenen joukossa LET:n kisoissa. 
  • Kolme voittoa (2016, 2019 ja 2020) Let Access Seriesin kisoissa
  • Sijoittui Tokion olympialaisissa 20:nneksi.
  • Saavutti LPGA:n karsintafinaalissa pelioikeuden vuodelle 2022, sijaluku 22.
  • Maailmanlistan sijoitus 188:s.

Sanna Nuutisen Ladies European Tourin sivut

Etsi luettavaa