Hyppää sisältöön

Sanna Nuutinen suuntaa USA:han: ”Iso tavoite on vielä saavuttamatta”

Sanna Nuutisen kauden huippuhetkiin lukeutuu hole-in-one par-nelosella Golf Club Berounin kentällä.

Sanna Nuutinen kilpailee ja harjoittelee hurjalla tahdilla toteuttaaksen unelmiaan. Sunnuntaina hän matkustaa ensimmäistä kertaa ammattilaisena kilpailemaan USA:han, josta myöhemmin syksyllä on tavoitteena saavuttaa karsintojen kautta paikka LPGA:lle.

Sanna Nuutinen viettää parhaillaaan vapaaviikkoa kilpailuista, joka hänen kohdallaan on harvinaista. Puhelinhaastattelun aikana Nuutisen ääni vaikuttaa varsin raukealta, jonka antamaa viestiä täydentävät muutamat haukottelut lauseiden välillä. ”On vaan ollut todella hyvä ja pitkä harjoituspäivä. Nyt kotiin tultua on toki raukea olo, ei tässä ole ehtinyt lepäilemään, joten pian on sen aika”, hän kertoo iltaseitsemältä vaikuttamatta haastatteluun tympääntyneeltä.

Nuutisen harjoituspäivään torstaina sisältyi lajitreeniä Season Golfin uudessa, ennakkotiedon mukaan marraskuussa virallisesti avattavassa harjoitushallissa.

Nuutinen tunnetaan naisgolfareista Suomen kovimpana harjoittelijana, sekä lajin kuin myös fysiikan osalta. ”Kisojen väliviikkojen aikana tapaan kavereita, käyn katsomassa lätkäpelejä sekä korista, viimeksi Seagullsien kauden kotiavauksen, ihan sellaista rauhallista ja rentoa oloa ja menoa.”

Nuutinen on keväästä asti pelannut kaikki mahdolliset LET:n tavallisest kisat, päässyt mukaan olympialaisiin, sekä kahteen majoriin. Kaudesta 2019 alkaen hän on ollut Euroopassa pääkiertueen pelaajista ylivoimaisesti ahkerin kisailija, joka yhdisti vielä edellliskaudella ohjelmaansa myös LETAS-kiertueen kisoja. Sillä kiertueella hän on ainoana suomalaisena voittanut kolmasti.

Maailmanlistalla Sanna Nuutinen on noussut kuluvalla kaudella jo niukasti 200:n joukkoon. Vuoden 2019 jälkeen sijoitus oli noin 300:s, edellisenä vuonna 247.
”Miksi en kilpailisi kaikissa kisoissa joihin pääsen. Mikäli tunnen tarvitsenani taukoa, jätän jonkun kisan pois ohjelmasta”, hän vastaa kysymykseen runsaasta kilpailemisesta.

New Yorkissa mittareina Lexi Thompson, Jessica Korda ja Lizette Salas

Kuluvalla viikolla LET:n ohjelmassa ei ole kisaa, mutta jo sunnuntina hän suuntaa New Yorkiin, jossa pelataan Aramco Team Seriesin kisa. Potissa on peräti miljoona dollaria, mutta suurin osa siitä jaetaan joukkuekisasa.

Kisa kuuluu siis LET:n ohjelmaan, siihen on saatu mukaan myös LPGA:n pelaajia, muun muassa Lexi Thompson, Jessica Korda, sekä Lizette Salas, jonka kanssa Nuutinen pelasi Women´s Openin finaalikierroksen.

Teksasissa 2010-luvun ensimmäisellä puoliskolla neljä vuotta opiskellut Nuutinen kiersi yliopistovuosinaan ympäri USA:n kilpailemassa. ”Ihan oikeasti en muista juuri mitään noista kisoista. Olin silloin vielä ihan raakile golfarina”

Aramco Seriesin kisa New Yorkissa Glen Oaksin kentällä on Nuutiselle ensimmäinen viidestä viimeisestä LET:lla. Merkityksellistä menestyksellä on paljon, sillä kauden päätteeksi pistelistan viisi parasta saa paikan LPGA:n karsintafinaaliin.

Tällä hetkellä Nuutinen on turvallisesti toisensa, mutta sijoilla 2-10 pelaajat ovat varsin pienin piste-eroin. Edellisellä kaudella Nuutinen siirsi syrjään Minea Blomqvist-Kakon aiemman ennätyksen ollen pistelistalla viides.

”Lähden voittamaan jokaista kilpailua, se on lähtökohta. LET:lla se on vielä jäänyt tulematta, mutta tavoitteeni on tulevalla kaudella pelata LPGA:lla”, hän muistuttaa jo kauan sitten määrittämästään tavoittteesta työpaikan osalta. Ja kylmä fakta on sekin, että saavuttaakseen sen ison tavoitteensa, nousun maailmanlistalla 50:n joukkoon, LET:lta on päästävä valtameren taakse mittaamaan osaamista ja menestymään.

LPGA:n karsintafinalit käynnistyvät joulukuun alussa Alabamassa. Ne pelataan kahdessa eri vaiheessa ja suurella todennäköisyydellä 4+4 kierroksen mittaisina. Matilda Castrén sai korttinsa samaa reittiä myöten syksyllä 2019.

Women´s Open tähänastisista kisoista paras

Sanna Nuutisella oli edelliskaudella käynnistynyt  top 10-sijoistusten sarja meneillään pitkälle kesään. Kesän toisella puoliskolla hän on päässyt majoreista Evian Championshipiin ja Women´s Openiin, sekä olympialaisiin. Kauden toistaiseksi parhaan kilpailun nimeäminen tulee ilman hetken pohtimista.

”Ehdottomasti Women´s Open. Urani kolmas major, kahdessa ensimmäisessä karsiuduin. Carnoustien kentällä haasteena oli vielä sekin, että edellisviikon Skotlannin kisan karsiuumisen jälkeen parsimme svingiä kasaan. Teimme siihen myös korjauksia, joiden kestävyydestä kisatilanteessa ei voinut tietää.”

Nuutinen pelasi loistavasti kolme ensimmäistä kierrosta. Yhteistuloksella -7 hän jakoi neljättä sijaa ollen sunnuntaina toiseksi kuumimmassa parissa vain kaksi lyöntiä Nanna Koerstz-Madsenia jäljesssä.

”Oli hienoa kokea, että pelini riittää huippujen joukossa vertailun. Viimeinen päivä oli sitten liikaa. Silti tuo kisa on toistaiseksi pelaamistani mieleenpainuvin”, sunnuntaina 26:ksi pudonnut Sanna Nuutinen määrittää.

Nuutinen on 30-vuotiaana siinä iässä, että kokemusta on enää turha hakea pelkästään Euroopasta. Panostukse työmäärän osalta oman pelin kehittämiseen ovat todella suuria. Vaikka palkintorahaakin on tullut aiempia vuosia enemmän, Nuutinen on kisojen koon kasvaessa tehnyt lisäpanostuksen caddien osalta.

Hänen valmentajansa David Silvan poika Daniel on kesän aikana ottanut vastuun caddien hommista. 

”Kisa kerrallaan mennään. Daniel on golfissa monipuolisesti ammattimies, jonka asenne on kaiken lisäksi 110 prosenttisesti kohdillaan”,  Nuutinen kiittelee Daniel Silvaa.

View this post on Instagram

Henkilön Sanna Nuutinen (@sannan_uutinen) jakama julkaisu

LET, pistelista

LPGA Qualifying School

Etsi luettavaa