Hyppää sisältöön

Sanna Nuutinen pestasi kaksi uutta valmentajaa ja vaihtoi palloa: ”Tavoitteena paluu LPGA:lle”

Sanna Nuutiselle avautuu paikka tulevan viikon viiden miljoonan dollarin kisaan Saudi-Arabiassa sijoituksella kärkikymmenikköön Marokossa. KUVA: LET/Tritstan Jones

Viime kaudesta muodostui Sanna Nuutiselle hienon startin jälkeen tuloksellisesti täydellinen pannukakku, joka johti merkittäviin muutoksiin valmennustiimissä.

Nuutinen vaihtoi kauden jälkeen vastuuvalmentajakseen Niklas Dahlgrenin, aloitti yhteistyön mentaalivalmentaja Katja Pasasen kanssa, sekä vaihtoi pallonsa pitkäaikaisen välinekumppaninsa Wilsonin tuotteisiin.

Loistavasti sujuneen vuoden 2021 jälkeen odotukset LET:n ja LPGA:n pelioikeudet omanneeseen Sanna Nuutiseen olivat etenkin Suomessa todella korkealla. Takana oli kolme nousujohteista kautta.

Keväällä 2022 uran ensimmäiset neljä kilpailua toureista suurimmalla lisäsivät toiveita, sillä Nuutinen selvitti kaikissa cutin toistaiseksi ainoana suomalaisena. Näistä 12. sija LPGA:n klassikoihin kuuluvassa Founders Cupissa oli todella kova saavutus tulokkaalta.

Vauhti hyytyi kuitenkin täysin toukokuun alun jälkeen LPGA:lla.

14 viimeistä kisaa tuottivat vain kaksi jatkoonpääsyä. LET:lla heikosti alkaneet esitykset eivät missään vaihteessa kääntyneet paremmiksi. Kauden parhaaksi sijoitukseksi jäi 17:s.

Kolmen edellisen kauden aikana Nuutinen oli kisaillut LET:lla lukuisia kertoja voitosta, sijoittunut kahdesti toiseksi ja 16 kertaa kärkikymmenikköön.

Tiia Koivisto (vas.) saavutti Ranskassa ensimmäisen LET:n ykköstilansa. Sanna Nuutinen avitti ystäväänsä toimimalla uusinnassa tämän caddienä.
KUVA:TOMI NATRI

Maailmanlistalla Nuutinen nousi Founders Cupin menestyksen jälkeen toukokuussa sijalle 156. Vastoin kaikkia odotuksia kuusi kuukautta myöhemmin sijoitus oli reilut sata sijaa heikompi, ja helmikuun puolivälin lähestyessä 283.

T

LPGA:n karsintafinaalin syksyllä Nuutinen jätti alavireisen pelinsä johdosta pelaamatta. Runsaasta kilpailemisesta huolimatta pelioikeus LET:lla meni myös alta, eikä karsintafinaalissa peli riittänyt pelioikeuden saavuttamiseen.

Sanna Nuutinen kertoi GoGolfille tuntemuksistaan ja suunnitelmistaan sijoituttuaan LET:n Kenian osakilpailussa sijalle 20:s. Parhaillaan hän kilpailee Marokossa, jossa on oli avauskierroksen jälkeen 21:s.

Millä avuin aiot menestystä saavuttaa ja kuinka valmistautuminen on kausien välillä sujunut?

”Svingivalmennuksesta on ottanut vastuun Niklas Dahlgren, joka toimi pitkään toisena valmentajanani David Da Silvan apuna. Svingiä palautellaan pitkälti niiden samojen tuttujen asioiden pohjalle, joita olemme työstäneet vuosien ajan.”

”Davelle olen todella kiitollinen kaikesta siitä työstä, jota olemme yhdessä tehneet. Hän auttoi minut nousemaan LPGA:lle. Nyt oli kuitenkin aika jatkaa eteenpäin.”

”Uutta on myös se, että haemme tilanteen mukaan apua ja vaikutteita myös muilta valmentajilta. Tästä onnistuneena esimerkkinä on taannoinen leiri Abu Dhabissa, jossa olin mukana Petteri Nykyn maajoukkueelle vetämissä tasokkaissa harjoituksissa. Pidän hänen positiivisesta tavastaan innostaa pelaajia ja kyvystään luoda rakentava mielentila.”

Olet aloittanut yhteistyön myös Matilda Castrenin ja Mikko Korhosen kanssa työskentelevän mentaalivalmentaja Katja Pasasen kanssa?

”Katjan kanssa yhteistyö on käynnistynyt inspiroivalla tavalla. Hänellä on erinomaisia ajatuksia ja haastoja. Sopimamme mukaan kirjoitan itselleni kullekin viikolle teemat, joiden mukaan ohjaan tekemisiäni. Keniassa tämä liittyi maltin korostamiseen etenkin pelitilanteissa.”

Pelioikeutesi tälle kaudelle on sekä LET:lle että LPGA:lle suppea. Miten rakennat kilpailuohjelmaasi?

”LET on pääkiertue, mutta saatan tilanteen mukaan lähteä kilpailemaan LPGA:lle, mikäli sieltä avautuu tilaisuuksia. Kolmas vaihtoehto on hakea vuodelle 2024 pelipaikkaa LPGA:lle kiertämällä Epson Tourin kisoja.”

”Uskon siihen, että LET:lle pääsen pelaamaan varsiin runsaan ohjelman. Villien korttien lisäksi paikkoja avautuu nykyisen kategorian kautta. Kun kauden ensimmäinen re-ranking (alkukesästä) tehdään, uskon pelioikeuteni paranevan huomattavasti nykyistä paremmaksi.”

Mielessäsi siintää siis kaudelle 2024 pelaaminen LPGA:lla?

”Kyllä, sinne on olemassa monta erilaista reittiä. Karsintafinaaliin voin päästä LET:lla menestymällä, Epson Tourin kisoja pelaamalla tai LPGA:n kisoissa onnistumalla.”

”Tämän johdosta alkaneella kaudella oikeiden ratkaisujen tekeminen kilpailujen välillä sekä valmiina oleminen tilanteiden muuttuessava ovat hyvin merkityksellisiä.”

Edelliskaudella sait kokemusta siitä, millaista ajan jakaminen on kahden kiertueen välillä usealla eri mantereella?

”Vuodesta muodostui varsin raskas. Lähtökohtaisesti siitä syystä, että minulla oli vaikeuksia pelin kanssa. Siihen runsas matkustaminen päälle tuhosi koko paketin. Silti uskon, että jos peli on kunnossa, kahdella puolen valtamerta pelaaminen voi tuottaa hyvän tuloksen.”

Ilmoitit loppukesästä aloittaneesi yhteistyön uuden caddien kanssa pitkäaikaisen luottosoturisi Daniel Da Silvan siirryttyä toisiin toimiin?

”Resurssit LET:lla pelattaessa ovat edelliskautta pienemmät. Minulla ei ole nyt vakiocaddieta matkassa. Valmennuksen osalta tämä johtaa siihen, että svingikoutsi Niklas Dahlgren on kisoissa mukana suunnitelman mukaan vain kahdesti. Vastaavasti matkat Suomeen ovat edellisvuotta helpompia”

”Kauden yksi päätavoitteista on myös se, että oppisin entistä paremmin kilpailun aikana, jopa kesken kierroksen, fiksaamaan mahdolliset tekniset ongelmat kohdilleen.”

Sanna Nuutinen edusti Suomea vuoden 2021 olympialaisissa Tokiossa.
KUVA: LET
Merkittävin muutos välineissäsi liittyy Wilsonin palloon?

”Yhteistyö Wilsonin kanssa jatkuu ja ulottuu tästä kaudesta eteenpäin myös heidän huippupalloonsa, joka on Wilson Staff Model R. Odotukset ovat tämän osalta korkealla.”

”Todella iloinen olen siitä, että kumppanini Wilson, Evli, Olvi ja Keimola Golf jatkavat rinnallani. Merkittävää on myös Mikko Korhosen vetämän The 59 Fundin luottamus, sain heiltä heikon kaudenkin jälkeen stipendin.”

Olet seuraavien kolmen kauden ajan yksi LET:n pelaajien yhdistyksen edustajista (Player Directors). Mitkä asiat ovat tältä osin mielestäsi tärkeimpiä?

”Naisten golf on yksi nopeimmin kasvavista urheilun parissa. Murrosvaihe on meneillään. Neuvottelut mahdollisesta yhdistymisestä LPGA:n kanssa, sekä Saudi-Arabian rooli naisten golfissa ovat polttavimpia kysymyksiä. Minä pyrin ajamaan vertaisteni LET:n pelaajien aseman parantamista ja eduista huolehtimista.”

k

Sanna Nuutisen saavutukset ammattilaisena:

  • LET:n pistelistalla viides kaudella 2020, neljäs 2021
  • LET:lla yksittäisissä kisoissa kolmasti toinen, 16 kertaa kärkikymmenikössä
  • LET Access Seriesilla kolme voittoa
  • Saavutti LPGA:n karsintafinaalista pelioikeuden vuodelle 2022. Selvitti cutin neljässä ensimmäisessä USA:ssa pelaamassaan kisassa, paras sijoitus 12:s
  • Solheim Cupissa 2021 Nuutinen valittiin varapelaajaksi, mutta hän ei lähtenyt Euroopan joukkueen matkaan Ohiossa pelattuun ottelusarjaan
  • Maailmanlistalla uran paras sjoitus 156:s, tällä hetkellä 283:s.
  • Ansainnut palkintorahaa (LET+LPGA) 92 kilpailussa yhteensä 419 000 €.

Etsi luettavaa