Hyppää sisältöön

Sami Välimäen uutispommi kesken kauden – Timo Karvinen vaihtuu ulkomaiseen valmentajaan

Sami Välimäen kaksi ensimmäistä ammattilaiskautta olivat menestyksen täyttämiä. Heikko 1,5 vuoden jakso johti Välimäen ja Timo Karvisen yhteistyön päättymiseen. KUVA: GETTY IMAGES

Sami Välimäen ja Timo Karvisen kuusi vuotta kestänyt menestyksekäs yhteistyö päättyi pari viikkoa sitten. Uusi valmentaja on työskennellyt erittäin ansiokkaasti lukuisten DP World Tourin pelaajien ja maailmantähtien, muun muassa Lee Westwoodin kanssa.

Sami Välimäki on päättänyt vaihtaa lajivalmentajaa kesken ammattilaisuransa neljättä kautta.

Uusi valmentaja on pääkiertueillla pelaavien koutsina pitkään toiminut Liam James, joka tekee tiivistä yhteistyötä Robert Rock Golf Academyn kanssa.

Liam Jamesin (vas.) tapa valmentaa pelaajiaan DP World Tourin kisoissa on tehnyt vaikutuksen Sami Välimäkeen.
Oppilaana kuvassa Matt Wallace. KUVA: Getty Images

Kuuluisimpiin pelaajiin, joiden kanssa James on työskennellyt, tai työskentelee tällä hetkellä, kuuluvat Lee Westwood, Matt Wallace, Wade Ormsby, Matthias Schwab ja Pablo Larrazabal.

Oheisella videolla Liam James osoittaa, kuinka paljon hän luottaa pelaajiinsa harjoitusdrillejä rakentaessaan.

Videota ei suositella heikkohermoisille.

Katso video: Matt Wallacen mailan liikerata backsvingissä

”Olen seurannut Tourilla pitkään Jamesin tapaa toimia oppilaidensa kanssa. Hänen pelaajansa ovat keskimäärin erittäin hyviä pallonlyöjiä. Itse otin häneen yhteyttä ja pian päästään tekemään tiiviimmin töitä.”

Välimäen ja Jamesin yhteistyö on toistaiseksi rajoittunut puhelinkeskusteluihin ja videoiden avulla tehtyihin analyyseihin.

Tuloillaan olevva svingiremontti on määritelmä, jonka Välimäki oma-aloitteisesti otti perjantai-iltana puhelun aikana esiin.

Tähän liittyi myös alkuviikosta tehty draiverin uudeksi säätäminen, painavampi varsi sekä mailan aiempaa raskaampi swinweight paremman tuntuman saamiseksi.

”Draiveri ja draivaaminen, pelaaminen tuntuvat nyt todella hyvältä. Tuloskin miellyttää. Pelaan Munchenin kisaa ensimmäistä kertaa, mutta ihastuin kenttään jo edellisinä vuosina katsottuani tapahtumaa televisiosta.”

Välimäki on tuloslistalla seitsemäntenä, kisaa johtava Haotong Li on kuusi lyöntiä edellä.

Tulospalvelu

Elisa Viihde Viaplay ja V Sport näyttävät kolmannen kierroksen suorana kello 14.30-20.00

Kuuden vuoden yhteinen taival

Timo Karvinen ja Sami Välimäki ovat tehneet muutoksia Samin svingiin ilman

Timo Karvinen aloitti Nokia RIver Golfia edustavan Välimäen valmentajana kaudella 2016. Yhteistyön käynnistyessä Välimäki oli 17-vuotias. Ensimmäisten kolmen vuoden aikana Välimäki nousi maanosan parhaiden amatöörien joukkoon.

Siirryttyään ammattilaiseksi Välimäki voitti kaudella 2019 kolmostason Pro Golf Tourilla yhteensä neljä kisaa, ja sai paikan Challenge Tourille.

Tämä vaihe jäi kokonaan väliin, sillä Sami Välimäki saavutti saman syksyn DP World Tourin karsinnoista vakuuttavalla esityksellä paikan pääkiertueelle.

Suomen toiseksi paras urheilija

Koronakausi 2020 muodostui Välimäen lopulliseksi läpimurroksi. Hän voitti Omanin osakilpailun, sijoittui Walesissa toiseksi ja yhteensä seitsemän kertaa kymmenen joukkoon.

Välimäki valittiin ensimmäisenä suomalaisena golfarina pääkiertueen tulokkaaksi ja Suomen toiseksi parhaaksi urheilijaksi.

Kalenterivuoden päättyessä Sami Välimäki oli maailmanlistalla 69.

Timo Karvinen teki valtavan työmäärän suojattinsa kanssa, ja sai siitä myös ansaitsemaansa kunniaa.

Hänet valittiin kahdesti peräkkäin Suomen PGA:n vuoden valmentajaksi. Suomen valmentajat ry. valitsi Karvisen kuukauden valmentajaksi joulukuussa 2020.

”Ajatusta on viety jo seuraavalle tasolle eli major-tasolle. Pitää päästä rankingissa top-50 pelaajien joukkoon, jotta kaikki kilpailut aukeavat. Se ei ole kaukana, kun ranking on nyt 69. Tämä on tulevan kesän pääteema”, Karvinen visioi valmentajien järjestön palkinnon vastaanottaessaan.

Vire katosi kuin tuhka tuuleen

Odotukset menestyksen osalta olivat korkealla paitsi parivaljakolla Välimäki-Karvinen, myös golfia harrastavien ja sitä enenevässä määrin seuranneiden penkkiurheilijoiden keskuudessa.

Välimäen tauko huiman menestysvuoden jälkeen jäi lyhyeksi ennen uuden kisakauden alkua.

Kun tulokset kauden neljässä ensimmäisessä kilpailuissa jäivät varsin vaatimattomiksi, päätti Välimäki yhdessä Karvisen ja fysiikkavalmentajansa Pasi Keskumäen kanssa pitää tauon pelaamisesta ja keskittyä fyysisen kunnon kehittämiseen.

Yhdeksän viikon tauko kilpagolfista ei tuonut toivottua käännettä, Välimäen peli oli etenkin avausten osalta kaukana toivotusta tasosta.

Kausi 2021 muodostui menestyksen osalta varsin vaatimattomaksi ilman yhtään sijoitusta kymmenen joukkoon.

Väinö Viitaharju (vas.) ja Sami Välimäki hakevat Munchenista viikonloppuna kauden parasta sijoitusta.
KUVA: GETTY IMAGES

Loppukesästä Välimäki päätti lopettaa yhteistyön vuoden verran apunaan olleen caddiensä, juniorivuosien kilpakumppaninsa Väinö Viitaharjun kanssa.

Yhteistyö tilalle pestatun, erittäin arvostetun Alastair Mathesonin kanssa ei kuitenkaan toiminut, se päättyi jo muutaman yhteisen kisan jälkeen.

Viitaharju palasi Välimäen caddieksi kauden 2022 alusta.

Menestys on jäänyt kuluvalla kaudella samalle tasolle kuin edellisvuonna.

Sijoituksia kärkikymmenikköön ei ole tullut sitten kauden 2020, karsiutumisia on molempina vuosina enemmän kuin neljän kierroksen kisoja.

Maailmanlistalla Sami Välimäki on tehnyt syvää syöksyä 1,5 vuoden ajan. Tuorein sijoitus on 501.

Vastaavaa droppia menestyksen osalta kauden tulokkaaksi valitulle pelaajalle, joka on saanut pelata käytännössä terveenä kilpailunsa itse valiten, ei DP World Tourin lähihistoriasta löydy.

Strokes Gained -tilastot kertovat Välimäen osalta melkoisen eron ensimmäisen ja kahden viimeisen kauden välillä.

Kun puttia lukuunottamatta muut kolme mittaria ovat miiinuksella tai nollilla jo toista kautta, ei menestykselle ole pohjaa.

Tilastossa verrataan pelaajan ansaitsemia / menettämiä lyöntejä pelin eri osa-alueilla kierrosta kohden koko kauden aikana.

Vertailukohta on pelattujen kisojen kaikkien pelaajien keskiarvo.

Putissa Välimäki on jokaisella kaudella ollut keskivertoa parempi. Pudotusta on tullut kuitenkin kahdessa vuodessa 0,90 lyöntiä kierrosta kohden.

Kuluvalla kaudella Sami Välimäki on hävinnyt kisan keskiarvotulokselle -0,41 lyöntiä kierrosta kohden. Hän on listan 134:s.

Menestyskaudellaan 2020 Välimäki voitti kisan keskivertopelaajaa 1,3 lyöntiä kierrosta kohden ja oli listan seitsemäs.

Lue lisää: Strokes Gained tilastot 2022

KausiAvauksetLähestymisetViheriön ympäristöPuttiKierrostulosmaailmanlistan sijoitus
2020+0,16+0,3-0,17+1,01+1,30 (7.)69
2021-0,27-0,54-0,25+0,65-0,42228
2022-0,12+0,06-0,46+0,11-0,41( 134.)501
L

Voittajakategoria antaa työrauhan

Sami Välimäki ja uusi valmentajansa Lian James saavat työstää heinäkuussa 24 vuotta täyttävän pirkkalaisen pelin osasia kasaan rauhassa.

Omanissa saavuttamansa voiton, sekä koronaviruksen johdosta Välimäen voittajakategoria takaa pelioikeuden DP World Tourille kauden 2023 loppuun asti.

Välimäen päätös vaihtaa valmentajaa 1,5 vuoden synkän jakson jälkeen on inhimillinen ja ymmärrettävä toimenpide.

Tekosyitä menestymättömyydelle Välimäki ei missään vaiheessa julkisesti tai haastatteluissa ole lähtenyt itsensä ulkopuolelta kuitenkaan etsimään.

Alkuvuodesta 2021 vain taivas näytti olevan rajana ennakkoluulottomalle ja kaksi vuotta loistavasti pelanneelle nuorukaiselle.

Golfia seuraavat eivät ole Sami Välimäkeä unohtaneet.

Muutoksia harjoitteluun ja svingiin on varmasti tulossa. Syksymmällä, viimeistään vuoden 2023 alkuvaiheilla on jo lupa huomattavaa parannusta tulostasoon.

Meneillään oleva kisa on Välimäelle makoisa ja paineeton näytönpaikka.

Mikko Korhonen (-4) lähti kierrokselleen kello 10.20.

Open Championshipiin hyvän sijoituksen kautta mahdollisuuksia omaava Kalle Samooja starttaa 12.20.

Sami Välimäki (14.05) saa kierrokselle seurakseen Daniel Van Tonderin.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa