Hyppää sisältöön

Sami Välimäen taistelu kruunautui viimeisen reiän birdieen: ”Yleisön kannustus auttoi, peli olisi voitu keskeyttää jo puoli tuntia aiemmin”

Sami Välimäen toinen kierros lukeutuu hänen uransa parhaisiin tilanne ja olosuhteet huomioden KUVA: GETTY IMAGES

Sami Välimäki pelasi perjantain viidenneksi parhaan tuloksen (68,-3) The Openissa Royal Liverpool Golf Clubilla. Viimeisen reiän jopa yllättävä birdie syvän bunkkerin viereiseen karheikkoon päätyneen avauksen jälkeen nosti Välimäen sijalle 39.

TAISTELUVOITTO.

Näin voidaan määritellä ja vieläpä isoin kirjaimin Sami Välimäen esitys The Openin toisella kierroksella.

Välimäki tiesi tarvitsevansa torstain (76,+5) jälkeen todella kovan tuloksen kivutakseen jatkoon.

Ja sellainen sieltä tuli.

”OIkeastaan mitää uutta ei torstain jälkeen tullut pelikirjaan. Tavoite oli kuitenkin olla huomattavasti parempi viheriöillä. Se toteutui.”

Haastetta vaikeutti melkoisesti se, että lähtöaika oli päivän viimeisessä ryhmässä klo 16.16 paikallista aikaa.

Lämpötila laski ja hämäryys haittasi odotetusti peliä. Välimäki tarttui oljenkorteensa, joka lähti rakentumaan viidennen reiän eaglen kautta. 16,2 metrin matkalta uponnut eagle-putti oli Välimäen päivän pisin.

Tässä vaiheessa hän oli kierrostaan kaksi alle ja yhteistuloksessa +3, jota ennakoitiin viimeiseksi jolla portti viikonlopun kierroksille aukeaa.

Putteja upposi yhteensä 45 metrin matkalta

”Se viidennen eagle oli tietysti iso käänne. Olen ylpeä siitä, kuinka hyvin sain kentällä raavittua niitä pareja vaikeista paikoista. Taisteluahan se vaati. Puttipeli oli vankkaa”, Välimäki analysoi kisapaikalta tavoitettuna.

Tätä tukevat tilastotkin. Strokes Gained -tilastossa Välimäki oli viheriöllä viidenneksi paras (+3.43) kaikista osallistujista, joita oli 156.

Myös avaukset olivat reilusti plussalla.

Bogey 12:lla pudotti Välimäen hetkellisesti cut-rajan taakse.Tarvittava birdie tuli 15:lla (par-5), joka on sisääntulon helpoin väylä.

Välimäki selvitti mestarillisesti parit väylille 16 ja 17 jossa hän löi avauksensa oikealle. Pallo jolkotteli bunkkeriin (par-3) suomalaisen voimasanan saattelemana. Vaikeasta paikasta hän nosti pariin metriin ja upotti par-puttinsa.

Yleisön huuto onnistumisen jälkeen kuului TV-lähetyksessäkin voimakkaana 18:n tiiauspaikalla.

Videolla näkyy erittäin hyvin Välimäen, sekä caddie Väinö Viitaharjun reaktiot kahdella viimeisellä reiällä.

Kun onnistuu, tunteitaan on lupa näyttää niin, että muutkin huomaavat

”Suomalaisia oli paikalla ilahduttavan paljon. He elivät vahvasti mukana kierroksella. Siitä syntyi mukava fiilis itselleni ja koko ryhmään.”

”Peli olisi voitu lopettaa pimeyden takia”

Paras oli kuitenkin vasta tulossa. Viimeisellä Välimäen avaus meni niukasti syvän karheikkobunkkerin ohi. Toinen lyönti noin 125 metrin päähän semiraffiiin.

Välimäki ja caddie Väinö Viitaharju arpoivat Liverpoolin pimenevässä illassa lyöntiä ja mailaa varsin pitkään.

Se osui täydellisesti kohdilleen. Pallo päätyi reilun puolen metrin päähän reiästä. Tätä Välimäki ei pimeyden johdosta omin silmin kyennyt havainnoimaan.

”Kentällä oli kolmen viimeisen reiän ajan niin pimeää, että ei siellä juuri mitään nähnyt. Järjestäjät halusivat selvästi vetää viimeisetkin ryhmät maaliin. Ei meille käytännnössä annettu mahdollisuutta ilmoittaa, että palataan asiaan aamulla.”

Välimäki upotti vaivatta lyhyen birdieputtinsa ryhmän viimeisenä ja tuuletus oli, kuten jo 17:lla, täynnä onnen tunnetta ja helpottuneisuutta.

76-68,+2 ovat Välimäen tulokset joilla hän on tuloslistalla ennen lauantain kolmatta kierrosta sijalla 39.

”Hieno kierros ja kaikkinensa pitkä päivä. Nyt olisi kiva päästä nopeasti hotelliin ja nukkumaan.”

Toiseen sijaan seitsemän lyöntiä

Lauantain kierrokselle Välimäki (+2) starttaa klo 12.10 Suomen aikaa yhdessä The Mastersin sankarin, Danny Willettin (+3) kanssa.

Brian Harmanin (-10) ohi nouseminen ei varmasti ole ensimmäisenä Välimäen (+2) mielessä. Toiseen sijaan on matkaa kuitenkin vain seitsemän lyöntiä. Seitsemänteen sijaan vain neljä.

Välimäen jälkeen kentälle starttaavat Bryson DeChambeau (+2) sekä Xander Schauffele (+2).

Tommy Fleetwood (-5) piti torstain jälkeen johtaneista parhaiten tasonsa, vaikka lyöntejä tuli viisi lisää (66-71). Hän pääsee kirittämään kisaa johtavaa Brian Harmania (-10)

Amatööri Christo Lamprecht (66-79,+3) pääsi jatkoon, mutta hänestä ei vielä ollut sankaritarinan päähenkilöksi.

Brian Harmanilla (-10) on rutiinia isoista kisoista, mutta ei kokemusta siitä, miltä tuntuu puolustaa viiden lyönnin johtoa lauantaina majorissa. Vasuria ei kannata väheksyä, sillä parhaimmillaan hän on ollut maailmanlistan 20.

Parhaillaan on menossa yksi uran kuumimmista jaksoista. The Openin viikonloppu ratkaisee sen, meneekö nimi historiankirjoihin voittajana.

Viikonlopun epävakaiset kelit tulevat varmasti edesauttamaan tuloslistan heilahteluja.

Suosikeista alle parin ovat Fleetwoodin lisäksi vain Jordan Spieth (-2), Cameron Young (-2), Rory McIlroy (-1), Max Homa (-1) sekä Wyndham Clark (-1) .

Koko viikon näyttävin lyönti tilanne huomioiden.
Cameron Smith tarvitsi birdien päätösreiällä (par-5) selvitäkseen jatkoon.
Aussi selvisi tulikokeesta paremmin kuin hyvin.

Perjantaina tuloksellisesti enemmmän ja vähemmän hyytyneistä tähdistä leikkiä jatkavat Viktor Hovland (par) Tom Kim (par), sekä Välimäen sijalukua tuloksella +2 jakavat Cameron Smith, Xander Schauffele, Bryson DeChambeau.

Rimaa hipoen mukaan selvisivät tuloksella +3 Brooks Koepka, Patrick Cantlay ja Scottie Scheffler sekä Rickie Fowler.

Scheffler tarvitsi viimeisellä birdien selvitäkseen jatkoon. Tämä onnistui, mutta kolmannen lyönnin päätymiseen reiän viereen hän tarvitsi hivenen hyvää onneakin.

Listan viimeisetkin voivat nousta kisassa toiselle sijalle. Voittoon yltäminen vaatisi häntäpään pelaajille Brian Harmanin ainakin puolittaista vastaantuloa.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa