Hyppää sisältöön

Sami Välimäki: ”Voittoonkin oli mahdollisuuksia, hieno kausi takana”

Väinö Viitaharju ja Sam Välimäki viettivät kauden toisella puolella kymmenen viikkoa kilpailumatkoillla samassa kuplassa

Viidenneksi European Tourin finaalikisassa sijoittunut Sami Välimäki joutuu odottamaan kiertueen Vuoden tulokkaan valintaa vielä parin päivän ajan.

Sami Välimäen kausi 2020 European Tourilla päättyi upeaan esitykseen Jumeirah Estatesin Earth-kentällä. Neljä perättäistä kierrostulosta 69 lyönnillä tuottivat viidennen sijan. Hän hävisi yhteistuloksella -12 kolme lyöntiä kilpailun voittaneelle Matthew Fitzpatrickille.

Palkintorahaa Välimäki kuittasi 191 085 euroa.

Ensimmäisen ET-kauden ansiot ovat hieman yli 807 949 €, mikä on yksi lukuisista kotimaisten pelaajien ennätyksistä, joita Sami Välimäki kauden aikana pisti uusiksi.

”Sellainen olo jäi, että sekä lauantaina kuin myös tänään kentälle jäi lyöntejä. Sekä birkkuja että turhia bogeja. Kolme bogia oli liikaa. Oli paljon hyvääkin. Tavoite oli sijoittua kymmenen joukkoon ja pelata enenmmän kuin 10 alle parin. Ne toteutuivat.”

Sami Välimäki pelasi kauden 2020 aikana 19 kilpailua, joissa sijoittui kymmenen kertaa 18 ensimmäisen joukkoon

Sami Välimäki pelasi kauden 2020 aikana 19 kilpailua, joissa sijoittui kymmenen kertaa 18 ensimmäisen joukkoon

GettyImages

Kahdeksannelta sijalta päätöskierrokselle lähtenyt tamperelainen käynnisti kovan ilotulituksen tehden viidellä ensimmäisellä neljä birdietä sekä yhden bogeyn.

Hän oli hetken aikaa jakamassa kisan kärkipaikkaa, ja 17. reiälle asti enimmillään kolme lyöntiä kärjestä.

Yllättävin lyönneistä nähtiin 14:llä (par 5), jossa Välimäellä oli viheriön vieressä karheikossa, reilun 30 metrin päässä lipusta kolmas lyönti edessään.

Isolla liikkeellä mailaansa heilauttaneen Välimäen pallo lähti huomattavasti aiottua vauhdikkaammin liikkeelle matkaten lennossa yli viheriön.

”Makuu oli siinä paikassa tosi huono. Yllätys oli se, että pallon alla oli kivikovaa maata, joka lykkäsi mailaan lisää vauhtia”, Välimäki selvitti tilannetta.

Hän teki tästä vielä kovalla taistelulla parin.

Kolmen putin bogey 17. reiällä vei lopulliset mahdollisuudet voittoon.

Kolminkertaisen pistelistan kuninkaan naama ei värähdellyt

Pelikaveri Lee Westwood teki samalla reiällä huomattavasti vaikeammasta paikasta parin ja viimeiselle bogin nousten samasta 13 alle tilanteesta toiseksi ja Race to Dubai -listauksen ykköseksi.

”Westwood oli oikein hyvää peliseuraa, herrasmies. Pelasi hyvin, mutta ei sinällään loistanut. Vaikeiden hetkienkään aikana hänen naamansa ei värähtele”, Välimäki jakoi tunnustusta itseään yli 25 vuotta vanhemmalle legendalle, joka saavutti ensimmäisen kerran kiertueen kuninkuuden jo vuonna 2000 Valderramassa Espanjassa.

Lee Westwood ja avovaimo Helen Storey ovat ensimmäinen pariskunta, jossa puoliso on ollut pelaajan caddienä tämän voittaessa Race to Dubain

Lee Westwood ja avovaimo Helen Storey ovat ensimmäinen pariskunta, jossa puoliso on ollut pelaajan caddienä tämän voittaessa Race to Dubain

GETTY IMAGES

Välimäki saa 99 prosentin varmuudella tittelin Rookie of The Year European Tourilla.

”Siitä ei vielä ole minulle kerrottu muuta kuin että 2-3 päivän päästä tulee komitean päätös”, Välimäki kertoi kierroksensa jälkeen. 

Käytännössä asian pitäisi olla pläkkiselvä. Välimäki oli pistelistalla 11:s,  Rasmus Hojgaard 16:s, lisäksi kaikilla  muilla merkittävillä mittareilla valovuoden suomalaisen takana. USA:sta ensimmäistä varsinaista ET:n kisaansa varten matkanneen Collin Morikawan valinta Tourin tulokkaaksi olisi varsin irvokas ratkaisu. 

Dubaissa Välimäki voitti PGA Championshpin sankarin viidellä lyönnillä.

Omanin voitto ja seitsemän sijoitusta kymmenen joukkoon parhaat saavutukset

Sami Välimäki nostaa pyydettäessä kauden huippuhetkekseen Omanin kisan voiton maaliskuun alussa.

”Kyllä se voittona korkeimmalle menee. Silloin oli paikka iskeä ja otin ykköstilan. Tietysti sekin, että läpi kauden tuli sijoituksia kymmenen joukkoon on osoitus siitä, että pohja menestykselle on vahva.

Kauden keskivaiheilla Välimäki vaihtoi cadieta. Juniorivuosista asti samoissa kisoissa pelannut Väinö Viitaharju muutti samaan kuplaan kisojen ajaksi Välimäen kanssa.

Omanin kisan voiton myötä Sami Välimäki nousi Mikko Korhosen kantaan maailmanlistlalla, kesällä ja syksyllä ylivoimaiseksi ykköseksi

Omanin kisan voiton myötä Sami Välimäki nousi Mikko Korhosen kantaan maailmanlistlalla, kesällä ja syksyllä ylivoimaiseksi ykköseksi

Getty Images

Kymmenessä kisassa tuli viisi sijoitusta kymmenen joukkoon, kolme kertaa parivaljakko oli sijoilla 13–16. Skotlannissakin (63.) kahden ensimmäisen päivän jälkeen Välimäki oli kärkikymmenikössä ennen vaikeaa viikonloppua. US Openissa nimen perässä oli MC.  Yhteisen taipaleen saldo on jäätävän kova

”Meillä on mielestäni oikein kompakti paketti kentällä. Homma toimii ja kentän ulkopuolella etenkin näissä olosuhteissa olemme saaneet happea toisiltamme.”

Lyhyen tauon aikana Lapin hangille

Sami Välimäki on pelannut ja harjoitellut tiukasti viimeiset 1,5 vuotta. 

”Sinä aikana ei ole ollut viikkoa pidempää huilia. Nyt sellainen on ainakin suunnitteilla, mailat menevät kaappiin ja rentoudutaan.”

Välimäki  suuntaa Lappiin perheensä kanssa laskettelemaan.

”Pitkään siellä ei kuitenkaan voi olla. Kalenterivuoden 2021 ensimmäinen kisa käynnistyy jo tammikuun puolivälin paikkeilla”, Välimäki suunnitteli toisen ET-kautensa käynnistämistä.

DP World Championshipin tulospalvelu | Race to Dubai 2020 -ranking

European Tour on katsottavissa suorana Viaplayltä ja V Sport Golf -kanavalta

T

Etsi luettavaa