Hyppää sisältöön

Sami Välimäki on kolmansien kierroksien erikoismies vailla vertaa: ”Rentous tuo tulosta”

Sami Välimäki pelaa myös seuraavalla viikolla Aphrodite Hillsilla European Touria

Sami Välimäki (65-67,-10) lähtee Kyproksella ennakkosuosikkina kahdelle viimeiselle kierrokselle tavoittelemaan kauden toista ykköstilaansa pääkiertueella.

Sami Välimäki on pelannut todella vahvan oloisesti Kyproksen kisassa Aphrodite Hillsin hulppeissa maisemissa.  Avauskierroksen neljä viimeistä reikää (-3) nostivat hänet jo kolmanneksi, perjantaina kuuden ensimäisen reiän ilotulitus (-5) sinkautti tamperelaisen kolmen lyönnin karkumatkalle.  Sisääntulon par-kolmoset tuottivat yllättävää päänvaivaa (+3),  mutta asetelma kahdelle viimeiselle kierrokselle on suomalaisittain kutkuttava.

36 reikää pelanneista Välimäki (-10) jakaa johtopaikkaa, toisen kierroksen lauantaina aamulla loppuun pelaavat Marcus Armitage (-11/15) ja Jamie Donaldson (-11/17) ovat suurella todennäköisyydellä hänen edellään kolmannen kierroksen käynnistyessä.

”Hyvin olemme täällä  caddieni Väinön (Viitaharju) kanssa viihtyneet. On lämmmintä, aurinko paistaa ja kenttäkin on ihan ok, vaikka tilanahtauden vuoksi joitain väyliä on jouduttu sullomaan pieneen tilaan.”

Kolmas kierros erottaa jyviä akanoista

Upean avauskautensa aikana Sami Välimäelle kolmas kierros, ”moving day”, on ollut lempinimensä mukainen. Suoritustaso on vaihdellu laidasta laitaan. Esimerkiksi käyvät seitsemän viimeistä kisaa, joissa maailanlistalla sijaluvulla 94. oleva Välimäki on päässyt jatkoon.

Viidessä kisassa seitsemästä hän on ollut täysin briljantti tuloksentekijä, kahdessa kilpailussa lauantai on ollut kuin tervanjuontia

Kahdessa viimeisessä  kisassaan Skotlannissa ja Lontoon kupeessa pelatussa BMW PGA Champioshipissa suomalainen on tuloksellisesti ollut syväjäässä lauantaina tuloksin 78 ja 74. Skotlannissa myös sunnuntai meni vihkoon kahden kierroksen jälkeen kärkitaistossa olleelta nuorukaiselta, sijaluvuksi tuli 63.

Lontoossa päätöspäivä (67) oli taas ryhdikäsja  nosti hänet 13:ksi, samalla maailmanlistalla sadan joukkoon.

Mieluisampaa ja tilastojen mukaan todennäköisempää on kuitenkin se, että Sami Välimäki pelaa tänään huippukierroksen.  Kun tarkasteluun otetaan viisi edellämainittua  kahta kisaa aiemmat kolmannet kierrokset, on Välimäki ollut murhaavan kova nousija lauantaisin.

Sarja alkoi Omanin voittokisasta, jossa tulos oli kolmantena päivänä 64. Ykköstilaan riitti sunnutaina tulos 70. 

Seuraavalla viiikolla Qatarissa hän iski viikonlopun ensimmäisellä kierroksella luvut 65. Sunnuntain 73 jätti Välimäen sijalle 38.

Walesissa kuudenneksi ja toiseksi sijoittuessaan kolmannen päivän tulokset olivat loistavia,  65 ja 67.

Valderramassa kymmenenneksi sijoittuessaan kolmanen päivän tulos oli edellisten kisojen tapaan oman sarjan paras, 69 lyöntiä. Sunnuntaina lyöntejä kertyi 77.

Viiden perättäisen menestyskisan launtain tulosten keskiarvoksi tulee tasan 66, joka on kivikova saldo.

Sami Välimäki, onko kolmas kierros omalta kohdaltasi mentaalipuolelta erilainen kuin kaksi ensimmäistä?

”En sitä tiedosta, mutta ehkä rentous tekemiseen on helpompi saavuttaa kun jatkoonpääsy rastina on jo selvitetty”, hän analysoi.

Välimäellä on menestymisen kierre päällä

Aphrodite Hillsin kenttä on melkoisen helppo tuloksenteon kannalta. Kovaa tulostasoa edesauttaa lämmin, lähes tyyni keli, joka yhdessä pehmeiden viheriöiden ja olemattomien karheikkojen kanssa antaa pelaajille avaimet käteen.

Kahden kierroksen jälkeen ei vielä palkintoshekkejä jaella. Kärkiviisikon miehistä Sami Välimäki on viimeisten vuosien menestyshistorialtaan ylivertainen.  Marcus Armitage ei ole ET:lla vielä onnistunut nostamaan päätään ratkaisun hetkillä. 

Jamie Donaldson, Richard McEvoy ja David Drysdale muodostavat todellisen 40+ ikäisten  tourjyrien ketjun, joista Donaldsonilla on toki kovaakin menestyshistoriaa, jopa kokemusta Ryder Cupista. McEvoy on voittanut pitkällä urallaan yhden kisan (2018) jonka jälkeen hän ei ole ollut kertaakaan kymmenen joukossa. 45-vuotiaan David Drysdalen ykköstila olisi sensaatio, sillä hän on onnistunut tienaamaan ET:lla 5,7 miljoonaa euroa ( 508 kisaa) voittamatta kertaakaan.

Viisikon takana on toki paljon pelaajia, jotka voivat kuuman viikonlopun myötä kuitata kisan voiton. Kun suomalaiset lasit pyrkii ottamaan pois päästään, nousee Sami Välimäki silti menestyshistorialtaan meneillään olevn kisan mielenkiintoisimmaksi pelaajaksi.

Jatkoonpääsyyn liittyneen rastin hän selvitti loistavin arvosanoin. Moving day on suomalaisittan toivoa ja odotuksia täynnä. Kalle Samoojalla (-6) on hyvä vire päällä,  Mikko Korhonen (-4) ja jatkopaikastaan lauantaiaamuna pelaava Tapio Pulkkanen (-2/15) lähtevät voivat myös olla viikonlopun jokerikortteja.

European Tour, Kypros tuloslista

Viaplay ja V Sport Golf näyttävät Cyprys Openin molemmat viikonlopun päivät suorina lähetyksinä kello 12.00-17.00

Etsi luettavaa