Hyppää sisältöön

Sami Välimäki on ehdolla Vuoden urheilijaksi – onko vihdoin golfarin vuoro?

Sami Välimäki pääsi ehdolle Vuoden urheilija -äänestyksessä.

Sami Välimäki pääsi ehdolle Vuoden urheilijaksi. Golfarin mahdollisuus voittaa titteli on tänä vuonna suurempi kuin koskaan.

Sami Välimäki on valittu niiden 15 urheilijan joukkoon, joista valitaan tammikuussa pidettävässä Urheilugaalassa Vuoden 2020 urheilija. 

Välimäen mahdollisuuksia parantaa se, että koronaepidemian vuoksi monen lajin arvokilpailut ovat peruuntuneet, eikä olympialaisia järjestetty.

”Koronapandemia vei lähes kokonaan arvokilpailut ja kansainväliset kilpailut kalenterista, joten Vuoden urheilija -valiokunta haki ehdokasasettelussa tänä vuonna kovia suorituksia muun muassa kotimaan kilpailuista ennätyksineen ja saavutuksineen. Tämänvuotiselta Vuoden urheilija -ehdokaslistalta löytyy kolme (3) naista ja kaksitoista (12) miestä”, ehdokasvalinnan tehnyt raati perustelee Vuoden urheilija -sivuilla.

Urheilutoimittajain Liitto valitsee Vuoden urheilijan nyt 74. kerran. Vuoden urheilija -äänestykseen voivat osallistua kaikki jäsenmaksunsa maksaneet Urheilutoimittajain Liiton ja sen paikalliskerhojen jäsenet.

Välimäki kilpailee tällä poikkeuksellisena vuonna tittelistä erityisesti joukkueurheijoita vastaan, sillä esimerkiksi monen yleisurheilijan meriittinä on Suomen mestaruus ja hyvä tilastotulos kauden kilpailuissa.

Toisaalta joukkueurheilija on valittu Vuoden urheilijaksi ainoastaan kolme kertaa historian aikana: Jari Litmanen (1995), Sami Hyypiä (2001) ja Teemu Pukki (2019). Litmanen ja Hyypiä olivat seurajoukkueidensa johtavia pelaajia niiden voittaessa Mestarien liigan ja Pukki johdatti viime vuonna maaleillaan Suomen jalkapallon EM-kisoihin. Lisäksi hän voitti Englannin Championship-liigan maalikuninkuuden.

Joukkueurheilijoista Välimäki saa vastaansa esimerkiksi NHL:ssä loistaneen Miro Heiskasen, jonka joukkue Dallas Stars oli mukana Stanley Cup -finaalissa. Myös hyökkääjätaituri Sebastian Aho on ehdokkaiden joukossa.

Jalkapalloilijoista listalla ovat maajoukkuepelaajat Lukas Hradecky ja Glen Gamara.

Ilonen neljäs vuonna 2014

Vuoden 2014 äänestyksessä Mikko Ilonen sijoittui neljänneksi. Kausi oli Ilosen uran paras. Hän sijoittui European Tourin rankingissa 18:nneksi ja otti kaksi voittoa. Välimäen sijoitus tänä vuonna oli 11:s, ja hän voitti kertaalleen.

Ilosen edellä tuolloin olivat olympiakultaa voittaneet hiihtäjä Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi, keihään Euroopan mestari Antti Ruuskanen ja ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen, joka voitti tuolloin lajinsa maailman cupin.

Yksilöurheilijoista Niskanen ja Mäkäräinen ovat tänäkin vuonna mukana, mutta heidän saavutuksensa eivät ole lähelläkään sitä, mitä ne olivat kuuden vuoden takaisessa Vuoden urheilija -äänestyksessä.

Vuoden urheilija julkistetaan 14. tammikuuta 2021 Urheilugaalassa.

Välimäen lisäksi ehdolla ovat seuraavat urheilijat ja valinnan suorittavan Urheilutoimittajat ry:n perustelut ehdokkuudelle:

Sebastian Aho, jääkikko

NHL-joukkueensa (Carolina Hurricanes) runkosarjan pistepörssin ykkönen (68 ottelua, 38+28=66, pudotuspeleissä 8 ottelua, 3+9=12)

Valtteri Bottas, F1

F1-luokan MM-sarjan toinen, kaksi osakilpailuvoittoa

Miro Heiskanen, jääkiekko

NHL:n Stanley Cup -finalisti (Dallas Stars). Pudotuspelien pistepörssin puolustajien ykkönen (27 ottelua 6+20=26), eurooppalaispuolustajien kaikkien aikojen ennätys. Läpimurto NHL:n huipputasolle.

Lukas Hradecky, jalkapallo

Maajoukkueen luottomaalivahti ja voittojen takuumies. Bundesliigan viides ja Saksan cupin finaalipaikka (Bayer Leverkusen).

Ida Hulkko, uinti

Rintauinnin pitkän radan 50 metrin SE (30,33) ja 100 metrin SE (1.06,90) Tampereen kutsukilpailuissa.

100 metrin SE-ajalla olympialaisten A-rajan alitus. Rintauinnin lyhyen radan 50 metrin SE (29,33) Budapestin ISL-kilpailuissa.

Glen Kamara, jalkapallo

Maajoukkueen keskikentän selkäranka. Skotlannin liigan toinen ja Eurooppa-liigan edustus (Glasgow Rangers).

Aaron Kangas, yleisurheilu

Moukarinheiton Suomen mestari ja maailmantilaston viides (79,05).

Annimari Korte, yleisurheilu

100 metrin aitajuoksun Suomen mestari ja maailmantilaston viides (12,76).

Kaisa Mäkäräinen, ampumahiihto

Yhteislähtöcupin osakilpailuvoitto Oberhofissa, yhteislähtöcupin kokonaiskilpailun neljäs ja maailmancupin kokonaiskilpailun 11:s.

Tuomas Määttä, jääpallo

Ruotsin liigan mestaruus ja joukkueensa (Edsbyns IF) avainpelaaja. Valinta Ruotsin liigan parhaaksi pelaajaksi ensimmäisenä suomalaisena pelaajana.

Iivo Niskanen, maastohiihto

Maailmancupin normaalimatkojen yhteispisteiden kolmas. Maailmancupin osakilpailuvoitto Lahdessa.

Kristian Pulli, yleisurheilu

Pituushypyn Suomen mestari, pituushypyn SE ja maailmantilaston viides (827).

Emil Ruusuvuori, tennis

Parhaimmillaan kaksinpelin ATP-rankinglistan 84:s. Kaksinpelin välierissä Kazakstanin ATP-turnauksessa. Kaksinpelin toiselle kierrokselle Yhdysvaltain avoimessa tennisturnauksessa.

Leo-Pekka Tähti, yleisurheilu

Maailmantilaston ykkönen T54-luokan 100 metrin, 200 metrin ja 400 metrin ratakelauksessa.

Sami Välimäki, golf

Euroopan-kiertueen Oman Openin voitto ja Wales Openissa toinen. Tulokaskaudella seitsemän top 10 -sijoitusta, European Tourin rankingissa 11:s.

Euroopan-kiertueen finaalikilpailussa jaettu 5. sija ja maailmanlistalla 70:s.

Lähde: Vuodenurheilija.fi

Etsi luettavaa